Το ρολόι του χρόνου γυρνάει πίσω στο σχετικά ήρεµο καλοκαίρι του 2016. Ο πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και ο στενός του συνεργάτης, νοµικός στο επάγγελµα και πρώην σύµβουλος του Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Αµυνας, Γιάννης ∆ρόσος, έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν το περίφηµο κυβερνητικό project για τις τηλεοπτικές άδειες. Καίτοι νοµικός, ο κ. ∆ρόσος έχει… ξεχάσει να συµπεριλάβει στις διατάξεις του διαγωνισµού την εµπλοκή του Εθνικού Συµβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Με αποτέλεσµα ακόµα και πρωτοετείς φοιτητές να θεωρούν ότι ο νόµος θα εκπέσει στο Συµβούλιο της Επικρατείας, όταν και θα γίνει η σχετική προσφυγή. Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικά στελέχη αναζητούσαν τότε νοµικούς έναντι αδράς αµοιβής, προκειµένου να γνωµοδοτήσουν υπέρ της συνταγµατικότητας του νόµου. Φευ. Λίγους µήνες µετά την πραγµατοποίηση του διαγωνισµού για τις τηλεοπτικές άδειες, το Συµβούλιο της Επικρατείας γνωµοδότησε για την αντισυνταγµατικότητα του διαγωνισµού.

Ηταν το µεγαλύτερο «Βατερλώ» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του υπουργού Επικρατείας. Από εκεί άρχισε η αντίστροφη µέτρηση για τον στενότερο συνεργάτη και «αντ’ αυτού» του κ. Τσίπρα. Βεβαίως, η αλαζονεία της εξουσίας και η αίσθηση της παντοδυναµίας έκαναν τότε τον κ. Παππά και τους συνεργάτες του να αδιαφορούν για τα αυτονόητα σε µια χώρα που διέπεται από θεσµούς.

Η κατηγορία για παράβαση καθήκοντος και οι καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα για την προσπάθεια δηµιουργίας καναλιού ελεγχόµενου από την Κουµουνδούρου
Η εξέλιξη των γεγονότων, οι χειρισµοί που ακολουθήθηκαν και, βεβαίως, η παρωδία του διαγωνισµού επιβεβαιώνουν ότι το τελευταίο που ενδιέφερε τον κ. Παππά -µε άµεση αντανάκλαση στον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα- ήταν να αναµορφώσουν το θεσµικό πλαίσιο για τη λειτουργία των καναλιών. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να ελέγξουν την τηλεοπτική αγορά και, σε κάθε περίπτωση, να δηµιουργήσουν (τουλάχιστον) ένα αµιγώς φιλικό στην κυβέρνηση κανάλι, αυτό που τα Μέσα της εποχής βάπτισαν «ΣΥΡΙΖΑ Channel».

Με ποιον τρόπο πήγαν να το υλοποιήσουν; Προσφεύγοντας στον επιχειρηµατία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος από τα ταραγµένα χρόνια της δεκαετίας του ’80 συνδεόταν φιλικά µε ιστορικά στελέχη της Αριστεράς και είχε συµβάλει στη δηµιουργία µέσων ενηµέρωσης, όπως η εφηµερίδα «Πρώτη».

Ο κ. Καλογρίτσας περιέγραψε αναλυτικά όταν κλήθηκε να καταθέσει στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής που εξέταζε τη σχετική υπόθεση: «Το καλοκαίρι του 2016 µε φώναξε ο πολυαγαπηµένος µου φίλος Παππάς και µου είπε: “Kαπετάνιε, θα µας δώσεις το όνοµά σου για κανάλι και τα λοιπά;”. Εγώ είπα πως “ήρθα µαζί σας”. Μιλήσαµε για κάτι ξένους. Μου ανάφερε ο Παππάς τα ονόµατα των ξένων. Ακουστά τους είχα. ∆εν τους γνώριζα. Με τον τρόπο που µου το ζήτησε ο Νίκος είπα: “Ας πάει κι αυτό”. Με φώναξε και µε ενηµέρωσε για να συναντηθώ µε τους ανθρώπους αυτούς. Στο Πόρτο Χέλι έγινε το ραντεβού». «Στο Πόρτο Χέλι ήρθαν κάτι άνθρωποι σταλµένοι από την άλλη πλευρά. Από τον Παππά είχα πάρει συγκεκριµένες οδηγίες. ∆ώσαµε τα χέρια µας. Ηπιαµε και κάτι ποτά και µεζέδες και σηκωθήκαµε και φύγαµε. Ηταν και ο Τόµπρας. Εκεί υπήρχε µια συµφωνία φτιαγµένη. Εγώ αγγλικά δεν µιλάω. Μόνο καρδιτσιώτικα µιλάω», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μου ανέφερε ο άνθρωπος αυτός πως έχει συµφωνήσει τη συµµετοχή του στο κανάλι. Εγώ αυτά δεν τα πολυπίστευα. Εχω µια δική µου άποψη για τις συνεργασίες µε τους Αραβες. Οταν ειπώθηκε ότι µε αυτή την εταιρεία θα κάνουµε το κανάλι, είχα την αίσθηση ότι αυτό το κανάλι θα κατευθυνόταν από υπηρεσίες» (…) «Εγώ αυτό που θα έβαζα ήταν το όνοµά µου. Να είµαι µπροστινός. Εκαναν την υποχώρηση και το δέχθηκα».

Η παραπομπή για την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστηρίο

pappas
Οι καταγγελίες του επονοµαζόµενου και «κόκκινου Χρήστου» αποτέλεσαν τη βάση στην οποία πάτησε η πλειοψηφία της Βουλής για να παραπέµψει σε Ειδικό ∆ικαστήριο τον Νίκο Παππά για το αδίκηµα της παράβασης καθήκοντος. Προηγείται αυτού το ∆ικαστικό Συµβούλιο, που αποτελεί και τον «ενδιάµεσο» µεταξύ της Βουλής και του Αρείου Πάγου.

Μετά από πολύµηνη διαδικασία, η αντεισαγγελέας του Α.Π., Γεωργία Αδειλίνη, πρότεινε την παραποµπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό ∆ικαστήριο για το αδίκηµα της παράβασης καθήκοντος. Στην εισαγγελική πρόταση περιγράφονται αναλυτικά οι κινήσεις που έκανε ο κ. Παππάς, σε συνεννόηση πάντα µε τον κ. Καλογρίτσα, για την απόκτηση καναλιού.

Μεταξύ αυτών και η συνάντηση που είχε µε τον επιχειρηµατία Βαγγέλη Μαρινάκη (σ.σ.: στις 22/9/2016), από τον οποίο ο κ. Καλογρίτσας ζήτησε να τον δανειοδοτήσει προκειµένου να καλύψει την πρώτη δόση του τιµήµατος για τη µία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Να σηµειωθεί ότι τη σχετική καταγγελία είχε κάνει ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης, χωρίς ποτέ να υπάρξει διάψευση από τον κ. Παππά, το όνοµα του οποίου χρησιµοποιούσε για τις συναντήσεις ο κ. Καλογρίτσας. Στην πρόταση της εισαγγελέως περιγράφονται και οι αντίστοιχες συναντήσεις που είχαν γίνει τότε µε τον επιχειρηµατία ∆ηµήτρη Κοντοµηνά. Τον τελικό λόγο θα έχει το ∆ικαστικό Συµβούλιο µε αµετάκλητο βούλευµά του, το οποίο αναµένεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, εντός του τρέχοντος µηνός. Και κάπως έτσι, ο κ. Παππάς -εκτός συγκλονιστικού (νοµικού) απροόπτου- αναµένεται να γίνει ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουµένου.