Για όσα έλαβαν χώρα το 2016 στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες κατέθεσε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Νίκο Παππά, και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

«Θεωρώ ότι ήταν σωστό να έχουμε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς και με αυτό το νούμερο θα μπορούσαν να είναι βιώσιμοι. Θεωρώ ότι ήταν σωστό να πληρώνουν ένα τίμημα. Σωστά έπραξε η τότε κυβέρνηση στο να κάνει τον διαγωνισμό και οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν το υψηλότερο δυνατό τίμημα», είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην έναρξη της κατάθεσής του.

Ο κ. Μαρινάκης επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, πως ο Νίκος Παππάς είχε επικοινωνήσει μαζί του και του είχε ζητήσει να γίνει η πληρωμή για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό όσο δυνατόν γρηγορότερα, ενώ του είχε ζητήσει να συναντηθεί και με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Πρόεδρος: Αναρωτηθήκατε γιατί;

Μάρτυρας: Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη. Για να έχουν έναν σταθμό φιλικά προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ σε μια Δημοκρατία ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Εκτός από το παρελθόν, που το ΚΚΕ είχε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό που ήξεραν όλοι ότι ανήκουν στο κόμμα. Ήταν ξεκάθαρο.

Ο μάρτυρας διατύπωσε την προσωπική του άποψη ότι «η επιθυμία στο να συμμετάσχει ο Καλογρίτσας στον διαγωνισμό ήταν επιθυμία Τσίπρα και Παππά. Ο άνθρωπος δεν είχε κανένα λόγο, είχε τις επιχειρήσεις του».

Πρόεδρος: Οι συναντήσεις σας με τον κ. Παππά τι αφορούσαν;

Μάρτυρας: Μια συνάντηση έγινε στο γραφείο μου για τον διαγωνισμό, ενώ άλλες στο Μέγαρο Μαξίμου αφορούσαν στα κανάλια αλλά και σε θέματα του Δήμου Πειραιά. Ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ρωτήθηκε και για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Χρήστο Καλογρίτσα, όπου απάντησε ως εξής: «Εξήγησα στον κ. Καλογρίτσα ότι θα ήταν δύσκολο να τον δανειοδοτήσω, γιατί δεν θα ήταν σωστό απέναντι στους άλλους καναλάρχες, αλλά και σε εκείνους που δεν έλαβαν την άδεια. Θεωρούσα ότι δεν ήταν σωστό για εμένα να εμπλακώ στη διαδικασία. Όταν μου ζητήθηκε από τον κ. Παππά να συναντήσω τον Καλογρίτσα, θεώρησα ευγενικό να τον δω».

Πρόεδρος: Ο κ. Καλογρίτσας τι σας είπε;

Μάρτυρας: Ήταν σύντομη η κουβέντα μας, αλλά ο άνθρωπος είχε τη δουλειά του. Θεωρώ ότι πιέστηκε και του ζητήθηκε να το πράξει. Θεώρησα ότι περισσότερο το έκανε γι' αυτούς, παρά για τον εαυτό του.

Πρόεδρος: Γιατί δεν έδωσαν τη 48ωρη προθεσμία για να τον βοηθήσουν;

Μάρτυρας: Αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα και με τους άλλους που δεν είχαν πάρει άδεια. Αν θυμάστε στο τέλος της διαδικασίας υπήρξαν δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Σαββίδη. Είπε ότι μπήκε στη διαδικασία σαν λαγός για να ανεβεί το τίμημα ή κάπως έτσι. Το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση στον Καλογρίτσα δεν ενοχλούσε την τότε κυβέρνηση γιατί ο επόμενος ήταν κάποιος που ήταν θετικά προσκείμενος στην κυβέρνηση.

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε και για το εάν οι δηλώσεις του ήταν αποτέλεσμα της έντασης που υπήρχε μεταξύ του ίδιου και της κυβέρνησης και απάντησε: «Εντάσεις υπήρχαν. Όμως θα σας πω ότι το 2017 απέκτησα το συγκρότημα Λαμπράκη. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τη λειτουργία των ΜΜΕ. Είχαν μια προσέγγιση στο να αλλάξουν οι διευθυντές, να απολυθούν κάποιοι δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει πώς λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας. Αυτό συνέβη κι έναν χρόνο πριν με τους κυρίους Τσίπρα και Παππά».

Εισαγγελέας: Πώς γνωρίζατε ότι η κυβέρνηση είχε τέτοιο σχεδιασμό για δικό της κανάλι;

Μάρτυρας: Όταν σου ζητάει ο υπουργός να δεις τον κ. Καλογρίτσα για να τον βοηθήσεις, όταν βλέπεις τον κ. Αρβανίτη να βγαίνει από το γραφείο Παππά και να ασχολείται με τον σχεδιασμό του σταθμού. Αυτό καταλαβαίνει κάποιος. Καταλάβαινες ότι ήθελε η κυβέρνηση δικό της μέσο.

Εισαγγελέας: Τι ακριβώς ειπώθηκε και το καταλάβατε;

Μάρτυρας: Υπήρχαν οι πληροφορίες. Στη συνάντησή μας ήταν πρόσφατες ότι η κυβέρνηση ήθελε να αποκτήσει ο κ. Καλογρίτσας άδεια.

Ο μάρτυρας τόνισε πως ο Χρήστος Καλογρίτσας του είπε πως «μπήκε στη διαδικασία επειδή του το ζήτησαν».

Εισαγγελέας: Γιατί δεν το έφερε εις πέρας η κυβέρνηση λοιπόν;

Μάρτυρας: Γιατί δεν μπόρεσε. Για να βρεις αυτά τα λεφτά πρέπει να τα βγάλεις νόμιμα από ένα ταμείο.