Τσίπρας: «Δεν αισθάνομαι κάποια απειλή από την ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας»
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πήχης για τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής είναι «πολιτικός»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο ρ/σ Ράδιο Θεσσαλονίκη και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε τις πολιτικές προσδοκίες του από τις εσωκομματικές κάλπες της ερχόμενης Κυριακής.
Ο Αλέξης Τσίπρας με πρόταγμα την «πολιτική αλλαγή» αναφέρθηκε διεξοδικά στις κυβερνήσεις συνεργασίας, τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και τον προσωπικό του στόχο για τον «ποιοτικό μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, διαβλέποντας την ίδια ώρα ένα «κλίμα βουβής οργής και αγανάκτησης» στην ελληνική κοινωνία.
Μάλιστα, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η απάντηση απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια πρέπει «να είναι πολιτική», ώστε «να μην ξαναδούμε φαινόμενα ανόδου της Ακροδεξιάς, όπως είδαμε το 2012 με τη Χρυσή Αυγή, ή κοινωνικές εκρήξεις που θα φέρουν τα πράγματα σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις».
Ερωτηθείς για την ανάδειξη του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «ο πήχης για μας είναι πολύ πιο ψηλός από αυτόν και δεν είναι αριθμητικός. Είναι πολιτικός», συμπληρώνοντας ακόμη πως «εμείς θέλουμε να καταφέρουμε αυτό που ονομάζουμε πολιτική αλλαγή».
«Άρα ο πήχης μας είναι ούτως ή άλλως στις εθνικές εκλογές να κερδίσουμε. Και εκεί χρειαζόμαστε πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσουμε», όπως υπογράμμισε.
Ο ίδιος περιέγραψε ακόμη, πως «όλοι θεωρούσαν ότι μετά τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει ξανά», χαρακτηρίζοντας ως «ψήφο εντολής να αλλάξουμε» το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2019.
Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε και τις εσωκομματικές εξελίξεις στην ΝΔ, λέγοντας πως «δεν θα έλεγε κανείς ότι “είναι και μια ευχάριστη ατμόσφαιρα”. Αν αυτά συνέβαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήμασταν σήμερα στα μανταλάκια!», αναφερόμενος στις δημόσιες αντιπαραθέσεις κορυφαίων στελεχών της και εκτίμησε ότι «η αλαζονεία πληρώνεται και το κλίμα στην ελληνική κοινωνία είναι εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνηση και η γκρίνια φέρνει φαγωμάρα».
Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής, «δεν αισθάνομαι κάποια απειλή από την ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας που βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη κρίση και στη χώρα μας και στον ευρωπαϊκό χώρο και αναζητά ταυτότητα» εξήγησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «εμείς δεν βλέπουμε με απειλή ή με φόβο τις διαδικασίες ανασυγκρότησης, αλλά περιμένουμε να ακούσουμε πολιτικό λόγο. Περιμένουμε να ακούσουμε τα αίτια που οδήγησαν εκεί το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ και εμείς έχουμε έναν αντίπαλο».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως «δεν είναι αντίπαλός μας ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας. Εμάς αντίπαλός μας είναι ο Μητσοτάκης και η Δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική», ενθυμούμενος ακόμη ότι «όποτε στο ΠΑΣΟΚ αυτό δεν το υιοθετούσαν -το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου αυτό έκανε και είχε 45%». Συνεπώς, «εγώ θέλω συνεργασίες σε προγραμματική βάση, αλλά οι συνεργασίες αυτές να έχουν σαφή προσανατολισμό: τη στήριξη της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Απευθυνόμενος, την ίδια ώρα, στους πολίτες ενόψει της διαδικασίας της Κυριακής, «ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να έρθει να ψηφίσει την Κυριακή, σε όλη τη χώρα στήνουμε κάλπες: από το τρίγωνο του Έβρου έως τη Γαύδο και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο. Και στις κάλπες για την εκλογή Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψηφίσει ο καθένας και η καθεμιά που θα έρθει εκείνη την ημέρα στην κάλπη» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ στάθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο των μελών του κόμματός του, στο εξής.
Κληθείς, ακόμη, να τοποθετηθεί ως προς τις διεθνείς εξελίξεις, ο ίδιος επισήμανε ότι «ο πόλεμος αυτός δεν είναι ένας σύντομος πόλεμος» και εκτός από τις ευθύνες της Ρωσίας, «εάν υπάρχουν ευθύνες και στην πλευρά της Δύσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, εγώ δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Θα πω ότι προφανώς και υπάρχουν ευθύνες και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα μια τακτική που πατούσε σε δυο βάρκες», όπως περιέγραψε.
Επιπλέον, έψεξε την ΕΕ για «έλλειμμα διορατικότητας» και «σπασμωδικές αντιδράσεις», σημειώνοντας πως «δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει μια ακραία στρατηγική ταπείνωσης της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι σωστά τάχθηκε με το πλευρό του αμυνόμενου».
«Πολύ κακώς εξοπλίζεις, κατά την άποψή μου. Δεν μπορείς να βρεις λύση όταν εξοπλίζεις. Και η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» αντέτεινε, ακόμη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει και της αυριανής συζήτησης στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική συμφωνία, σε αντιδιαστολή με τον Πρόεδρο Ερντογάν που, κατά τον κ. Τσίπρα, «παίρνει όλο τον αφρό, που λένε, διότι μέσα από αυτές τις κυρώσεις θα υπάρχει τεράστιο πλήγμα και στον τουρισμό».
Ανησυχία για την Αλεξανδρούπολη
Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά, στο πλαίσιο αυτό, στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας πως «μπορεί να έχει όχι μόνο συμβολικό ρόλο στην έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και ουσιαστικό εάν αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού νατοϊκών επιχειρήσεων στην περιοχή πέριξ των πεδίων των μαχών. Και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα», στεκόμενος στο γεγονός ότι «είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση υπογράφει επ’ αόριστον παραχώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτα» συμπέρανε από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη στιγμή που «η στρατηγική της νέας κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι προσδεδεμένη με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος, μιλώντας για την ενεργειακή ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως «είναι η αντίληψή του για τη λειτουργία της οικονομίας. Αυτό που λέμε είναι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Δεν είναι καινούργιο αυτό. Αυτά τα έχει ζήσει ο ελληνικός λαός και την 3ετία Μητσοτάκη ’90 – ’93. Έχει ζήσει ο ελληνικός λαός τι σημαίνει η νεοφιλελεύθερη αντίθεση». Για το λόγο αυτό, «εάν δείτε τους συγκριτικούς πίνακες, θα δείτε ότι στη μόνη χώρα που το 99% των αυξήσεων στη χονδρική μεταφέρεται στον καταναλωτή μέσα από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, είναι η Ελλάδα. Όλες οι άλλες χώρες είναι από 45% και κάτω» τόνισε ο κ. Τσίπρας και επιστράτευσε μια λαϊκή παροιμία για τη στάση της ΡΑΕ, λέγοντας πως «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει. Και ψάχνουν να βρούνε πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη».
Στον απόηχο των αντιδράσεων του κόμματός του για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «είναι παράνομη και καταχρηστική, διότι δεν δίνει αναλογικές χρεώσεις, διότι δεν έγινε με τη συναίνεση του καταναλωτή, δεν υπήρχε διαφάνεια. Άρα λοιπόν, μέχρι έως ότου κριθεί από τη δικαιοσύνη, είπαμε να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν την πληρώνουν».
Στο ενδεχόμενο, ωστόσο, να εμφανιστεί ένα νέο κίνημα «Δεν πληρώνω», «εδώ δεν είναι θέμα επιλογής. Και είναι εξοργιστικό κάποιοι να απευθύνονται σε αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα είναι σε αγωνία, αλλά ποτέ στη ζωή τους δεν αφήσανε λογαριασμό απλήρωτο και να τους λένε τζαμπατζήδες», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.