«Ο Νίκος Ανδρουλάκης κομίζει κάτι καινούριο στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική ζωή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές σημειώνοντας πως πρέπει να ανοίξει χώρος στους νέους.

Παράλληλα ο ίδιος απέδωσε τις υψηλές τιμές στα καύσιμα στις δομές και τις διαστρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη ανέφερε πως λύση είναι, κάθε φορά που θα αυξάνεται η τιμή των καυσίμων η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώνει τον ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμή είπε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπου παρατηρούνται ανατιμήσεις.

Τέλος ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι κοιτάμε πως θα μεγαλώσουμε την επιρροή του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Χριστοδουλάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς για την επιστροφή του στην πολιτική, ο πρώην υπουργός απάντησε: «Μια επαφή πάντα την είχα και στις προηγούμενες εκλογές, απλώς έκανα μια μεγάλη διακοπή λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας και τώρα θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βοηθήσουμε τον Νίκο Ανδρουλάκη διότι πραγματικά κομίζει κάτι καινούργιο και στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική ζωή, έτσι ώστε αυτός ο χώρος ο οποίος πολύ ταλαιπωρήθηκε κι απ’ έξω κι από μέσα να ξαναβρεί ένα ρυθμό και μια προοπτική έτσι ώστε να βοηθήσει τη χώρα».

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε: «Όχι, καταρχήν πιστεύω αυτά είναι πολύ νωρίς να τα συζητάει κανείς και το δεύτερο είναι ότι θεωρώ γενικά μιλώντας ότι κανείς θα πρέπει να κάνει χώρο για τις νέες γενιές. Αυτές πρέπει να κατακλίσουνε το πολιτικό σκηνικό, να αποκτήσουν την εμπειρία που χρειάζεται και να αναλάβουν τις ευθύνες της χώρας. Οι μεγάλοι μπορεί να είναι δίπλα, να δίνουν συμβουλές, να κάνουν αναλύσεις, σεμινάρια».

Ερωτηθείς που αποδίδει το φταίξιμο και έχουμε την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα είναι η δομή της ελληνικής οικονομίας η οποία πότε δεν ήταν ανταγωνιστική κι ευέλικτη, είχε πάντα παρά πολλές στρεβλώσεις με αποτέλεσμα ότι γινόταν καλό να το προσλαμβάνει εν μέρει κι ότι γινόταν κακό να το μεγεθύνει. Αυτό είναι παλιά ιστορία η οποία δυστυχώς συνεχίζεται και μετά τα μνημόνια και μετά τις όποιες μεταρρυθμίσεις γίνανε κοκ. Απ’ εκεί και πέρα τώρα έχουνε γίνει και μερικά θεμελιώδη λάθη τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Το πρώτο λάθος που έγινε ήταν η πάρα πολύ βιαστική απόφαση για απολιγνιτοποίηση μέσα σε πολυ λίγα χρόνια πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ζορίζονται όλες οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας ηλεκτρικού ρεύματος και όταν χρειαστεί να παράγουν κατι περισσότερο αγοράζουν δικαιώματα ρύπων άρα αυτό ακριβαίνει την παράγωγη τους. Όπως γίνεται φυσικά και σε όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό μάλιστα όταν ξέσπασε ο πληθωρισμός είχανε υπάρξει πολλές προτάσεις να ανασταλεί το χρηματιστήριο ρύπων».

«Το δεύτερο είναι ότι έβαλε η κυβέρνηση μπροστά αυτό το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας, είναι ευρωπαϊκό και είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και γι’ αυτο και το ψηφίσαν και τα δυο μεγάλα κόμματα. Και σε άλλες χώρες υπάρχει αυτό το χρηματιστήριο αλλά καλύπτει ένα μέρος της ενέργειας δηλαδή γύρω στο 30%-35% εδώ στην Ελλάδα επειδή τα παπούτσια μας ήταν λίγο μεγάλα τώρα καλύπτει το 100% με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο μέρος της καταναλισκόμενης ενέργειας να πηγαίνει κατευθείαν στις οριακές τιμές οι οποίες είναι υψηλές. Ταυτόχρονα θεωρώ οτι δημιουργείται και μια πίεση όπου όλοι τρώγονται με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ σε άλλες χώρες προσπαθούν να κρατήσουν κάποια ψυχραιμία εδω ξεσπάσει όλος ο πανικός, ο φόβος και η οργή των ανθρώπων ότι ''ανεβαίνουν οι τιμές''. Ναι ανεβαίνουν οι τιμές αλλά είναι και μια πρόφαση για να τις ανεβάσουν κι αυτοί και γι’ αυτό έπρεπε η κυβέρνηση να ξεκινήσει πιο γρήγορα τους ελέγχους και επίσης να χρησιμοποιήσει μερικά εργαλεία τα οποία έχουν κάποιο αποτέλεσμα τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα. Αναφέρω χαρακτηριστικά στην έμμεση φορολογία του ΦΠΑ δηλαδή και τους έμμεσους φόρους καύσιμων», διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

«Το κράτος στην πραγματικότητα τώρα που ανεβαίνουν οι τιμές ανεβάζει τα έσοδα του δηλαδή επειδή οι συντελεστές είναι σταθεροί με μεγαλύτερες τιμές παίρνουν μεγαλύτερα έσοδα φορολογικά από τον πολίτη άρα το κράτος ωφελείται ενώ δεν θα έπρεπε, θα έπρεπε αυτό το υπερκέρδος, το υπερέσοδο που έχει να το κατανέμει στους πολίτες. Τώρα άμα το κάνει αυτό φυσικά και δει για παράδειγμα ο βενζίνας ότι μειώνεται ο φόρος άρα ο καταναλωτής αγοράζει λίγο περισσότερο φυσικά θα αυξήσει κι αυτός την τιμή λίγο παραπάνω, αυτή είναι η λεγομένη διαρροή στην τιμή αλλά αυτό συμβαίνει παντού και τώρα που μοιράζει επιδόματα πάλι υπάρχει διαρροή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα παρόλο που έξω οι τιμές έχουν πέσει, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Σε αυτό παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, είναι η έλλειψη πολλών και μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, είναι η έλλειψη ανταγωνισμού που παρατηρείται γιατί δεν έχουμε και πάρα πολλές εταιρείες κοκ. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι τιμές αυξάνουνε, εδώ αυξάνουνε λίγο περισσότερο και ταυτόχρονα το κράτος δεν είχε επέμβει άμεσα κι αποτελεσματικά για να κόψει το πρώτο βήχα του πληθωρισμού».

ΔΗΜ.: Δεν είναι παράλογο η Βουλγαρία να έχει 1,50 και εμείς 2,60

«Οχι γιατί πρώτα απ’ όλα η Βουλγαρία μπορεί να παίρνει ρωσικό πετρέλαιο που μεταφορικό κόστος εχει μικρότερο. Το δεύτερο είναι οτι έχει χαμηλότερα εργατικά απ’ ότι έχουμε εμείς», απάντησε.

ΔΗΜ.: Και η Ιταλία έχει πιο φθηνές τιμές

«Η Ιταλία όμως έχει τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους κι έχει μεγάλη παράδοση σε μεγάλες και πολύ ανταγωνιστικές πετρελαϊκές εταιρείες», επισήμανε.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχουμε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και εμείς, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε: «Κατά καιρούς κι εμείς έχουμε κάνει αλλά πολλές φόρες κι εγω όταν ήμουν υπουργός ανάπτυξης, που είχαμε προσπαθήσει να υποχρεώσουμε τις εταιρείες να αυξήσουν πολυ τους αποθηκευτικούς χώρους είχαμε δεχτεί ένα σωρό από διαμαρτυρίες μέχρι κι απειλές διότι πέραν όλων των άλλων οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι θα επέτρεπαν ένα πολύ πιο εύκολο έλεγχο στη διακίνηση καύσιμων άρα σε μείωση του λαθρεμπορίου. Μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα μια από τις πιο ανθούσες μαφίες είναι η μαφία των καύσιμων η οποία πλουτίζει πολύ κόσμο, σίγα-σίγα τους κάνει φίρμες και μετά αυτοί επηρεάζουν τα πράγματα. Δεν είναι το αθώα τα πράγματα. Εδω όμως επιπλέον έχουμε το θέμα της αισχροκέρδειας και του λαθρεμπορίου το οποίο είναι πολύ μεγάλο».

Ερωτηθείς ποια μέτρα προτείνει, απάντησε: «Τώρα μια λύση υπάρχει είναι η αυξομείωση του ΦΠΑ. Μόλις αυξάνει η τιμή του καυσίμου από ένα όριο το οποίο θεωρεί η κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να υπερβεί μειώνω τον συντελεστή ΦΠΑ. Μην ανησυχεί για τα έσοδα διότι τα έσοδα θα τα πάρει με χαμηλότερο συντελεστή σε μια υψηλότερη τιμή».

ΔΗΜ.: Αυτή είναι μια επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ ή είναι η προσωπική σας θέση

«Το λεει και στο πρόγραμμα. Εμεις το είχαμε κανει, πως νομίζετε μπήκαμε στην ΟΝΕ; Ένας από τους τρόπους που χαμήλωσε ο πληθωρισμός τη δεκαετία του ’90 ήταν να μειώσουμε αισθητά το ΦΠΑ σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων. Πως νομίζετε έπεσε ο πληθωρισμός; Τότε υπήρχε πληθωρισμός γύρω στο 10% που δεν έπεφτε με τίποτα», διευκρίνισε ο ίδιος.

ΔΗΜ.: Άρα αυτό που λέτε είναι κάθε φορά που αυξάνεται η βενζίνη να μειώνει η κυβέρνηση το ΦΠΑ στη βενζίνη

«Ναι λίγο και μην φοβάται ότι θα χάσει έσοδα, δεν θα χάσει έσοδα διότι θα υπολογίζει το μικρότερο συντελεστή σε μεγαλύτερη τιμή», πρόσθεσε.

ΔΗΜ: Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε ή θα πρέπει να πάρουμε άδεια

«Καταρχήν το κάνουν κι άλλες χώρες Ισπανία, γαλιά, Πορτογαλία, Ιταλία. Έπρεπε να το είχαμε ζητήσει εγκαίρως ακόμα κι αν δεν είχαμε στόχο το χρησιμοποιήσουμε. Αλλά εμείς τι κάναμε; Εμείς ήμασταν πολυ γαλαντόμοι στην πανδημία, το κράτος ξόδεψε 43 δισεκατομμύρια οπότε έχει καεί η γούνα τους τώρα από έσοδα και φοβούνται ότι θα ξεχειλώσουν πολύ τα ελλείμματα και το χρέος κατά συνέπεια ήθελαν πάρα πολύ να προφυλάξουν τα έσοδα τα οποία αυξανότανε ραγδαία με τις αυξανόμενες τιμές των καύσιμων αυτό τους έκανε να μην θέλουν να μειώσουν τους συντελεστές και βλέπουμε τώρα τι γίνεται. Δεν λεω ότι και να είχε γίνει αυτό τώρα θα είχε αντιμετωπιστεί το προβλημα του πληθωρισμού, θα είχε μειωθεί όμως», δήλωσε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μείωση του ΦΠΑ και στα βασικά είδη διατροφής, απάντησε: «Στο βαθμό που παρατηρούνται ανατιμήσεις. Για παράδειγμα υπάρχει τώρα μια εκτίμηση ότι τα σιτηρά θα αυξηθούν γύρω στο 30% λόγω του ουκρανικού εμπάργκο εάν γίνει αυτό πρέπει οι έμμεσοι φόροι στα προϊόντα άρτου πρέπει να μειωθούν».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Έχω πει πάρα πολλές φόρες ότι αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου τις οποίες ένα κόμμα θα πρέπει να αποφεύγει να δαπάνα πολύ χρόνο πρώτον, και δεύτερον να τις δημοσιοποιεί. Γιατί αν πεις θα συνεργαστώ με τον άλφα αυτοί οι οποίοι θα συμφωνούν μαζί σου θα πάνε πρώτοι αυτοί, αν δεν συμφωνούν θα φύγουνε. Επίσης με την μικρή εμπειρία που έχω για τα πολιτικά πράγματα της Ευρώπης, δεν ξερω κανένα τρίτο κόμμα ούτε στην Αγγλία, ούτε στη Ιταλία ούτε στη Γαλλία, ούτε πουθενά το οποίο να ασχολείται νυχθημερόν με τι θα κάνει μετά τις εκλογές. Εμείς κοιτάμε πως θα μεγαλώσουμε την επιρροή και την απήχηση την οποία έχει το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία, να ενισχυθεί το ποσοστό, μετά έχει ο Θεός... Καλυτέρα ισχυρός σε μια διαπραγμάτευση επειδή έχεις προετοιμαστεί παρά να πας με όλες τις δηλώσεις ανοιχτές και κρεμασμένες στα μανταλάκια το τι θα κανείς».