Κατά μέτωπο επίθεση εξαπέλυσε στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Αμήχανο» και «στριμωγμένο» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινώντας την ομιλία του. «Αυτή η αμηχανία και η δυσκολία έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «αντιπολιτευτική ομιλία» - όπως είπε - του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης».

«Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα''», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ακόμη εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να «υπερασπιστεί» μια συμφωνία με τις ΗΠΑ «δίχως ανταλλάγματα» και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα «κρίσιμα εθνικά θέματα» να «υπεραμύνεται» μιας πολιτικής που «έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».



«Εγκαταλείπετε τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με το ρόλο και τη στρατηγική της, το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου. Εγκαταλείπετε τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής πολίτευσης.

«Κάνετε την Ελλάδα μία χώρα - δορυφόρο. Μας επιστρέφετε σε παλαιά δόγματα και στρατηγικές», συμπλήρωσε.

« Όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πόσο επιτυχημένη ήταν η στρατηγική σας να προχωρήσετε σε παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάνετε δύο μεγάλες παραχωρήσεις στους συμμάχους μας. Απεμπολείτε την ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας και γίνεστε ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που προχωράτε στην επ' αόριστον αξιοποίηση έξι εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ και δεύτερον, παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σε πέντε χρόνια θα έχει τη δυνατότητα μία εκ των δύο πλευρών να καταγγείλει τη Συμφωνία. Λέτε ψέματα, γιατί ντρέπεστε να πείτε την αλήθεια και κρύβεστε πίσω από τις λέξεις. Φανερώνετε την ενοχή σας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε ότι αυτή η ανανέωση θα επιτρέψει στη Συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ επ' αόριστον. Ασκείτε εξωτερική πολιτική με όρους επικοινωνίας. Τη στιγμή που βγαίνουν Ρώσοι αξιωματούχοι και στοχοποιούν την Αλεξανδρούπολη, λέτε ότι δεν θέλουμε να είναι εμπορικό το λιμάνι, δηλαδή να χαθεί η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Αναφερθήκατε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που δεν βρήκαμε από τους προηγούμενους είναι Ένοπλες Δυνάμεις που να έχουν τις στοιχειώδεις δαπάνες για να συντηρηθούν και να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Διότι, εσείς είχατε μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες των ΕΔ, σε σημείο ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Τώρα που είστε εκτός μνημονίων χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που έχουμε ρυθμισμένο χρέος, χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που έχουμε 37 δισ. στα ταμεία, χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που δεν έχετε υποχρέωση σε πρωτογενή πλεονάσματα, μας κάνετε και τους κόκορες από πάνω, ότι δίνετε χρήματα στις Ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε.

«Εμείς διαπραγματευτήκαμε με τις ΗΠΑ την αναθεώρηση της συμφωνίας, στη βάση συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων και δεν προχωρήσαμε διότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος. Με ποια ανταλλάγματα κάνατε αυτές τις παραχωρήσεις; Αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας», διαμήνυσε κλείνοντας.