Το καθαρώς στρατιωτικό σκέλος του προς κύρωση δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, (MDCA) που ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων περιλαμβάνει τα εξής νέα σημεία:

Την προσθήκη νέων περιοχών και εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων κοινού ενδιαφέροντος με τις ΗΠΑ στη Ναυτική Βάση της Σούδας, στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στο Βόλο, στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη και στο Λιτόχωρο, όσον αφορά στο Πεδίο Βολής και ασκήσεων Λιτοχώρου. Μέσα σε αυτές τις υποδομές δύνανται να διαβιούν και να επιχειρούν βάσει των Διατάξεων της Συμφωνίας και το παραρτήματος τμήματα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος της Συμφωνίας. Μετά την πάροδο της περιόδου ισχύος πέντε ετών.

Δεν προβλέπεται διαδικασία νέας ισχύος κι αυτή θα παραμένει σε ισχύ, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα δύο μέρη με προηγούμενη γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος, δύο έτη πριν από την παύση.

Την καθιέρωση ενός μηχανισμού αμοιβαίας Συμφωνίας, όσον αφορά άλλες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομμάτι της συμφωνίας στο μέλλον, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και θα κυρωθεί σύμφωνα με τους κανόνες και την εσωτερική νομοθεσία των δύο χωρών, με σύμφωνη γνώμη προφανώς και των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.

Στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου στεγάζεται ήδη σχεδόν το σύνολο της επίλεκτης 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞΠΝ). Εκεί οι Αμερικανοί προτίθενται να επενδύσουν κονδύλια και να κατασκευάσουν οικίσκους, γραφεία, αποθήκες για το προσωπικό τους που έρχεται στην Ελλάδα και εκπαιδεύεται στο «γειτονικό» Στεφανοβίκι Μαγνησίας, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού σε μόνιμη βάση τα τελευταία 3-4 χρόνια, σε επίπεδο ενός πλήρους τάγματος Αεροπορίας την κάθε φορά και για διάστημα 4-5 μηνών έκαστο! Ταυτόχρονα, θα επενδυθούν και άλλα χρήματα σε χώρους κοινής χρήσεως του στρατοπέδου, επ’ωφελεία και των δικών μας Πεζοναυτών, όπως εστιατόρεια, «Κ.Ψ.Μ.» κλπ.

Στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη» της Αλεξανδρούπολης όπου στεγάζονται πολλές μονάδες της ιστορικής ΧΙΙ Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού, όπως η 156 Μοίρα Αυτοκινούμενου Πυροβολικού με τα υπερσύγχρονα πυροβόλα PzH-2000GR, γερμανικής κατασκευής, εγκαταστάσεις εξομοιωτών μονάδων του Πυροβολικού, εγκαταστάσεις Λογιστικής Υποστηρίξεως των Αμερικανών κλπ. Αυτές οι τελευταίες, γραφεία, αποθήκες κλπ, αφορούν το προσωπικό Διοικητικής Μερίμνης του Αμερικανικού Στρατού που θα παραμείνει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη για να ασχολείται με τη φόρτωση, εκφόρτωση, στοιβασία φορτίων όλων των πλοίων του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση καταπλέουν ή αποπλέουν από το αναβαθμισμένο και εκσυγχρονισμένο (με χρήματα των Αμερικανών) λιμάνι της πόλεως μεταφέροντας πλήθος εφοδίων που προωθούνται προς τα βόρεια.

Στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου, είναι ο χώρος εκπαιδεύσεως της εδρεύουσας στο Λιτόχωρο XIV (24ης) Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, όπου βεβαίως εκπαιδεύονται και άλλες μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Εκεί λοιπόν και το συγκεκριμένο πεδίο βολής, στις υπόρειες του Ολύμπου, συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευση σε πεδινό, ορεινό και θαλάσσιο περιβάλλον, κάτι μοναδικό, που βεβαίως έχει ενθουσιάσει τους Αμερικανούς που το χρησιμοποιούν για τους εκπαιδευόμενους «ελικοπτεράδες» τους από το κοντινό Στεφανοβίκι. Εκεί λοιπόν σκοπεύουν να επενδύσουν σε σύγχρονες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, αλλά και αποθήκες, γραφεία κλπ.

Στην τεράστια και στρατηγικής σημασίας ναυτική βάση της Σούδας, στο Ναύσταθμο Κρήτης ουσιαστικώς, οι Αμερικανοί σκοπεύουν να επενδύσουν σε νέες εγκαταστάσεις για το προσωπικό και υποστηρίξεως και ήδη έχουν εγκριθεί (από τον περασμένο Νοέμβριο του 2021) σχετικά κονδύλια και έχουν αρχίσει σχετικές κατασκευές. Το ΓΕΕΘΑ και βεβαίως το ΠΝ ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για την επέκταση των εγκαταστάσεων αυτών, καθώς – ως γνωστόν – έχει αποφασιστεί να υπάρχουν πλοία του Ελληνικού Στόλου σε μόνιμη βάση εκεί, για να «καλύπτεται» έτσι πιο γρήγορα το «νότιο μέτωπο» στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση και η Κύπρος.

Τέλος, αλλά όχι έσχατο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από το Νοέμβριο του 2019 είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης τροποποιήσεως της MDCA με το πρώτο Πρωτόκολλο. Η κυριότερη αλλαγή στην ήδη ισχύουσα Συμφωνία, που ήταν σε ισχύ από την εποχή της παύσεως της λειτουργίας των Στρατιωτικών Βάσεων στην Ελλάδα το 1990, αφορούσε στη συμπερίληψη νέων «τοποθεσιών» (“location” αναφέρονται στη Συμφωνία), δηλαδή την Αεροπορική Βάση Λαρίσης, τη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκι και τον λιμένα Αλεξανδρουπόλεως, μαζί με την περιοχή της Σούδας και η περίοδος ισχύος ήταν για ένα χρόνο. Τον Οκτώβριο του 2021 ολοκληρώθηκε η διαδικασία ΚΑΙ της δεύτερης τροποποιήσεως της MDCA – με την προσθήκη των τεσσάρων νέων τοποθεσιών που προαναφέρθηκαν, και η οποία αναμένεται να κυρωθεί σήμερα.