«Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας, τα χρήματα θα επιστραφούν στους πολίτες μέσω του ταμείου ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Αναφορικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής, τόνισε ότι μπαίνει έμμεσο πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή και επιστρέφεται το 60% της αύξησης ανεξαρτήτως κατανάλωσης από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο σε όλες τις κύριες κατοικίες.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι επιστροφές θα λάβουν ακόμα και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, και θα λάβουν το 60% της αύξησης που έχουν πληρώσει έως του ποσού των 600 ευρώ. Σημείωσε ότι τα χρήματα θα είναι ακατάσχετα.

Ακόμη, υπογράμμισε πως κάθε πόρος που αξιοποιείται για επιδότηση πιάνει τόπο ενώ είπε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Την ίδια στιγμή τόνισε πως λύση είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η αντικατάσταση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ προανήγγειλε πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στη στέγη και μπαταριών ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τις διακοπές ρεύματος είπε πως «για τα ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, έχουμε δημιουργήσει τον 5ψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης, τον 15902, τηλεφωνεί ο πολίτης και επανασυνδέεται το ρεύμα. Η πολιτεία καλύπτει το κόστος επανασύνδεσης και έως 6.000 ευρώ οφειλή, πληρώνουμε το 100% της ληξιπρόθεσμης οφειλής».

Τέλος, σε σχέση με την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών είπε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας: Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση όπου εκεί περιγράφεται ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο θα φορολογηθούν και ο τρόπος με τον οποίο θα προκύψουν πάνω στην μελέτη που έχει καταθέσει η ΡΑΕ. Μόλις περάσει από τη Βουλή, μόλις ψηφιστεί αμέσως μετά θα εφαρμοστεί, θα αναρτηθούν τα υπερέσοδα που είχαν στη δραστηριότητα της παραγωγής οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιστραφούν στους πολίτες όπως έχουμε δεσμευτεί μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Τα χρήματα αυτά θα πάνε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης το οποίο είναι αυτό το οποίο κάθε μήνα χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις και θα επιστρέψουνε όλα στους καταναλωτές είτε νοικοκυριά είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής: Συζητάμε με την ευρωπαϊκή επιτροπή, εκεί έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για μια θεσμική παρέμβαση, ανακτούμε τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην πηγή, τα προωθούμε κατευθείαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, βάζουμε ένα έμμεσο πλαφόν στην χονδρική και επιπλέον βάζουμε ένα έμμεσο πλαφόν στη λιανική. Επιστρέφουμε αυτά τα χρήματα στους καταναλωτές, μαζί βεβαίως με τη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, με χρήματα τα οποία θα πάρουμε από τον κρατικό μας προϋπολογισμό και με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να απορροφήσουμε στα δε νοικοκυριά το 85% της αύξησης ανεξαρτήτως κατανάλωσης και ανεξαρτήτου είδους κατοικίας , είτε για κύριες είτε για μη κύριες. Απορροφούμε το 82%της αύξησης για όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 ΚΑΔΕ που αφορά 1 εκατ. 200 χιλιάδες επιχειρήσεις. Απορροφούμε το 100% της αύξησης για όλους τους 500 χιλιάδες δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου και απορροφούμε και το 90% έως 95% της αύξησης για τα αγροτικά τιμολόγια και τους αγρότες. Από 1η Ιουλίου μπαίνει σε λειτουργία αυτός ο μηχανισμός και ταυτόχρονα αναστέλλεται και καταργείται επί της ουσίας η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χρειάζονται την έγκριση της Κομισιόν και αν θα πρέπει και η ΕΕ να στηρίξει την όλη διαδικασία: Βεβαίως και η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει, εμείς το έχουμε πει αυτό με προτάσεις, με επιστολές που έχουμε στείλει, με συγκεκριμένες τοποθετήσεις μέσα στα συμβούλια υπουργών ενέργειας και στο συμβούλιο αρχηγών ακόμη που συμμετέχει ο Πρωθυπουργός αλλά η Ευρώπη αργεί και εμείς δεν μπορούσαμε να περιμένουμε την Ευρώπη γιατί δεν μπορούσαν τα νοικοκυριά να περιμένουν την Ευρώπη, δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να περιμένουν την Ευρώπη να πάρει απόφαση για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Για αυτό και ήρθαμε και πέρα και πάνω από τις επιδοτήσεις που κάναμε μέχρι τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο αυξήσαμε τα ποσά των επιδοτήσεων και ξεκινήσαμε και δίνουμε και αναδρομικά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις καταναλώσεις από Ιανουάριο ως Μάρτιο δίνουμε αναδρομικά πίσω επιδοτήσεις έτσι ώστε να απορροφήσουμε από τον προηγούμενο Ιανουάριο το 80% της αύξησης και όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο επιστρέφουμε, πέρα και πάνω από τις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί στα οικιακά τιμολόγια στις κύριες κατοικίες, επιστρέφουμε επιπλέον το 60% της αύξησης που έχουνε πληρώσει από 30 έως 600€. Αλλά αυτό σημαίνει ότι εφόσον έρθουνε χρήματα επιπλέον από την Ευρώπη αυτά θα είναι πέρα και πάνω από αυτά τα οποία εχουμε ανακοινώσει εμείς. Άρα ότι αποφασίσει η Ευρώπη θα έρθει επιπλέον ως στήριξη στους έλληνες καταναλωτές. Από την άλλη ήδη είμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου για να καταλάβουν ακριβώς αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε, θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την απαραίτητη έγκριση γιατί βεβαίως χρειάζεται έγκριση, μιλάμε για μια κοινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει από τα 27 κράτη μέλη, όλοι συμμετέχουμε με τον ίδιο μηχανισμό στην κοινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και βεβαίως οποιαδήποτε παρέμβαση, ιδίως κάποιες θεσμικές παρεμβάσεις όπως αυτή που θέλουμε να κάνουμε εμείς χρειάζεται την απαραίτητη έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπη ενέργειας. Το επόμενο διάστημα αυτό θα ολοκληρωθεί και 1η Ιουλίου θα είμαστε έτοιμοι για να το εφαρμόσουμε.

Επιδότηση θα πάρει και αυτός ο οποίος μπορεί να έχει μια ληξιπρόθεσμη οφειλή, θα δει τα χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό και βεβαίως πρέπει να τα δει για να μπορέσει και να αποπληρώσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή που μπορεί να έχει άρα δεν έχει σημασία αν χρωστάει ή δεν χρωστάει. Τα χρήματα αυτά θα είναι ακατάσχετα, το έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι υπουργοί ότι τα χρήματα αυτά θα είναι ακατάσχετα. Αυτά θα μπουν στους λογαριασμούς, δεν έχει σημασία σε οποίου όνομα είναι η παροχή, εφόσον είτε νοικιάζει είτε διαμένει σε ένα ιδιόκτητο σπίτι θα δηλώσει στην πλατφόρμα τον αριθμό παροχής που ηλεκτροδοτεί την κύρια κατοικία του στην οποία διαμένει και θα λάβει τα χρήματα. Από εκεί και πέρα εμείς με διασύνδεση αυτόματη που υπάρχει με τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα δούμε ποια είναι η αύξηση που έχει πληρώσει αυτό το νοικοκυριό και θα επιστραφεί το 60% της αύξησης που έχει πληρώσει , πέρα και πάνω από τις επιδοτήσεις που ήδη μπορεί να έχει λάβει , μέχρι του ποσού 600€. Από 30€ η ελάχιστη μέχρι 600€ μέγιστο θα είναι τα χρήματα τα οποία θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό, στο IBAN που θα καταχωρήσει στην πλατφόρμα.

Ερωτηθείς αν έχει αντοχές η οικονομία για την κρίση αυτή που ενδεχομένως θα κρατήσει μέχρι το 2025: Κάθε πόρος ο οποίος αξιοποιείται για επιδότηση πιάνει τόπο ακόμα και αν έρχεται ένας φουσκωμένος λογαριασμός θα ήταν πολύ πιο αυξημένος αν δεν υπήρχε αυτή η επιδότηση άρα φυσικά και πιάνει τόπο ακόμα και αν ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να το καταλάβει γιατί ούτως ή άλλως πολλά νοικοκυριά και πριν την κρίση δυσκολεύονταν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θέλουμε εμείς να το βοηθήσουμε για αυτό έχουμε και το κοινωνικό τιμολόγιο. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση. Είναι η μόνιμη λύση οι επιδοτήσεις; Εγώ θα σας πω ότι οι επιδοτήσεις είναι απαραίτητες αυτή τη στιγμή γιατί αν δεν υπήρχε αυτή η στήριξη, έστω και αυτή η στήριξη που για κάποιους μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Άρα ερχόμαστε και την αυξάνουμε αυτή την στήριξη ακόμα περισσότερο επειδή και τα αποτελέσματα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν καλύτερα το 2021 όπως ανακοινώθηκε άρα δημιουργήθηκε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και μόλις δημιουργήθηκε ήρθαμε και τον αξιοποιήσαμε αμέσως για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Αλλά η λύση είναι να επεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να εισάγουμε στο δίκτυό μας πολύ περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για κάθε 1000 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εγκαθιστούμε στο δίκτυο γλιτώνουμε με σημερινές τιμές 200 -250 εκατομμύρια € ευάγωγος φυσικού αερίου. Άρα ο στόχος είναι να βάλουμε πολύ γρήγορα όσο περισσότερες ανανεώσιμες πηγές μπορούμε γιατί το κόστος της παραγωγής ενέργειας από αυτές τις πηγές είναι 5 φορές φθηνότερο από το να χρησιμοποιούμε λιγνίτη ή φυσικό αέριο ή πετρέλαιο για να πάρουμε ηλεκτρική ενέργεια. Άρα εμείς αυτή τη στιγμή κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια , έχει τριπλασιαστεί ο ρυθμός κατασκευής και σύνδεσης ΑΠΕ στην Ελλάδα στα τελευταία τρία χρόνια. Το 2016-’18 στην Ελλάδα κατασκευάζονταν περίπου 400 με 500 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το 2021 φτάσαμε τα 1500 μεγαβάτ και το 2022 εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουμε τα 2000 έως 2500 μεγαβάτ αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γλιτώσουμε την επόμενη χρονιά 600 έως και 700 εκατομμύρια € από εισαγωγές φυσικού αερίου. Να πως θα ρίξουμε μόνιμα την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και μακάρι αυτό να είχε γίνει και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αν αυτός ο ρυθμός κατασκευής ΑΠΕ είχε συμβεί την προηγούμενη πενταετία σήμερα θα είχαμε πολύ πιο φθηνές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το αν είναι λύση η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες: Σε λίγη ώρα συζητάμε τον πρώτο κλιματικό νόμο της Ελλάδος που η ΝΔ φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή. Αυτό το νόμο που εμείς τον ανακοινώσαμε και τον δημοσιεύσαμε για δημόσια διαβούλευση στην αρχή της χρονιάς σε αυτό τον κλιματικό νόμος εμείς ήδη πριν ακόμα η ευρωπαϊκή επιτροπή ανακοινώσει αυτό που ανακοίνωσε έχουμε βάλει υποχρεωτικότητα εγκατάστασης φωτοβολταικών στις στέγες σε κτήρια σε αποθήκες , σε επαγγελματικούς χώρους οι οποίοι είναι πάνω από κάποια τετραγωνικά μέτρα. Μιλάμε και για ιδιωτικά και για δημόσια κτήρια τα οποία έχουνε εμβαδόν οροφής πάνω από κάποια τετραγωνικά υποχρεώνουμε γιατί προαιρετικά όποιος θέλει μπορεί να βάλει δεν απαγορεύεται ίσα ίσα που αυτό θα το κινητροδοτήσουμε, υποχρεωτικά όμως θα πρέπει όποιος κατασκευάζει ένα νέο κτήριο και έχει μεγάλο εμβαδόν στέγης να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά. Επειδή υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο εμείς ερχόμαστε και έχουμε ανακοινώσει ότι το επόμενο Φθινόπωρο θα ανοίξει ένα πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στέγης και μπαταριών για να αποθηκεύεται ηλεκτρική ενέργεια και να μπορεί να χρησιμοποιείται. 160 εκατομμύρια ευρώ το βάλαμε στο ταμείο ανάκαμψης πριν ενάμιση χρόνο όταν το σχεδιάζαμε πριν την κρίση, πριν τον πόλεμο, πριν την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τότε είχαμε προνοήσει και έχουμε καταρχήν 160 εκατομμύρια τα οποία θα επιδοτούμε με 40% την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη και μπαταριών σε επαγγελματικούς χώρους και επιχειρήσεις. Και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα θα εκκινήσει την επόμενη χρονιά και για τα σπίτια. Βεβαίως σήμερα με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε που έχει φτάσει να είναι χωρίς την επιδότηση 30 και 40 λεπτά από εκεί που ήταν 10, με την επιδότηση κατεβαίνει στα 18-17 λεπτά το κόστος ενέργειας, με αυτό το κόστος ένα μικρό φωτοβολταϊκό στη στέγη μπορεί να αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο εξοικονομώ –αυτονομώ που η κυβέρνηση μας είχε υλοποιήσει το προηγούμενο διάστημα, η πλατφόρμα έκλεισε τον προηγούμενο Ιανουάριο, πάρα πολλοί συμπολίτες μας επέλεξαν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό στη στέγη γιατί αυτό επιδοτούνταν μέχρι και 80%.

Αναφορικά με το θέμα των διακοπών ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά: Έχουμε δημιουργήσει τον πενταψήφιο αριθμό ενεργειακής αλληλεγγύης όπου εκεί όταν ένα νοικοκυριό είναι σε απόλυτη οικονομική δυσχέρεια βεβαίως υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, καλεί αυτόν τον αριθμό και εφόσον έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση επανασυνδέεται το ρεύμα, καλύπτει το κράτος το κόστος επανασύνδεσης και καλύπτει επίσης μέχρι 6000 € πληρώνει η πολιτεία το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής και για πάνω από 6000€ και για τα επόμενα ποσά αναλογικά επίσης πληρώνει ποσοστό της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Άρα ήδη είναι κάτι το οποίο έχουμε κάνει, αυτή η γραμμή 15902 λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο. Ο τρόπος βεβαίως για να μπορούνε τα νοικοκυριά να πληρώνουνε το ρεύμα τους είναι να μπορέσουμε να τα στηρίξουμε μέσα από τις επιδοτήσεις αυτή τη στιγμή ώστε να διασφαλίσουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή είναι η λύση

Αναφορικά με την πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Όλοι μπορούν να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα αυτό, επειδή μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον και οι αιτήσεις να είναι περισσότερες από τον προϋπολογισμό θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και ιεράρχησης που έχουν να κάνουν και με το εισόδημα και με κοινωνικά κριτήρια όπως πολύτεκνες οικογένειες ή οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία , αυτοί δηλαδή θα παίρνουν περισσότερα μόρια ώστε πρώτοι να μπορέσουν να αντικαταστήσουν μια συσκευή ψυγείο, καταψύκτη και κλιματιστικό. Μέχρι τρεις συσκευές μπορούν να αντικαταστήσουν γιατί αυτές τις συσκευές αν τις αντικαταστήσει κάποιος με πιο αποδοτικές μπορεί να μειώσει κατά μέσο όρο 30% την κατανάλωση ενέργειας και άρα το λογαριασμό του ρεύματος και από εκεί και πέρα η επιδότηση είναι 35 έως 50% ανάλογα με το εισόδημα. Αλλά όλοι είναι επιλέξιμοι και όλοι μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα.