Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο υπουργικό συμβουλίο δήλωσε: «Από σήμερα για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ ποτέ να συναντηθώ μαζί του» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάνμετά το υπουργικό συμβούλιο δυναμιτίζοντας περισσότερο το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις. Εναντίον ποιας χώρας;» διερωτήθηκε. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την ομιλία του στο Κογκρέσο. «Έκανε συστάσεις για τημη πώληση F-16 στην Τουρκία» σημείωσε οργισμένος.
Η Αθήνα από την πλευρά της επέλεξε να μην σηκώσει το γάντι στις προκλήσεις του Ερντογάν τονίζοντας ότι δεν θα μπει σε αντιπαράθεση με την ηγεσία της Τουρκίας: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου στην ακραία ρητορική του Τούρκου Προέδρου.
To παρασκήνιο της ακραίας επίθεσης
Όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών και του Κώστα Παπαχλιμίντζου, τρεις ημέρες πριν αναχωρήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός για την Ουάσινγκτον, ένα δημοσίευμα της «Wall Street Journal» τάραξε τα νερά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αιτήθηκε από το Κογκρέσονα εγκρίνει την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16, που είχε ζητήσει η Αγκυρα.
Τυχόν ικανοποίηση του σχετικούαιτήματος σημαίνει ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία θα εξοπλιστεί με νέουςπυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που διαθέτει. Την περασμένη Τρίτη, λίγο πριν από την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Της έθεσε υπόψη τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΑνατολικήΜεσόγειο, αλλά και την συνολικότερη συμπεριφορά της έναντι της Δύσης και ζήτησε να τα σκεφτεί όλα αυτά σοβαρά το Κογκρέσο, όταν θα κληθεί να αποφασίσει για τον νέο εξοπλισμό. «Εγώ είμαι μαζί σας», φέρεται να του απάντησε η πολύπειρηΑμερικανίδα πολιτικός και τρίτη τη τάξει στο πολιτικόσύστημα της χώρας, μετά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝάνσιΠελόζι προέβη στην εκτίμηση ότι το αίτημα της Τουρκίας για την αναβάθμιση και την αγορά επιπλέον F-16 δεν πρόκειται να πάρει θετική ψήφο από το Κογκρέσο με την παρούσα σύνθεσή του. Έτσι, έστειλε ουσιαστικά το «σήμα» της καταψήφισης του συγκεκριμένου αιτήματος του ΤαγίπΕρντογάν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
«Παγώνει» το αίτημα για προμήθεια νέων F-16
Εφόσον αυτό γίνει πράξη, τότε ουσιαστικά παγώνει και το άλλο, πιο μαξιμαλιστικό αίτημα της τουρκικήςκυβέρνησης, για την προμήθεια 40 νέων F-16, που επίσης απαιτεί την άδεια του Κογκρέσου. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι μία ακόμα πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολικήπτέρυγα της Συμμαχίας. Και σας ζητώ να το έχετε αυτό υπόψη σας, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειεςαμυντικούυλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταφέροντας και δημόσια το μήνυμά του προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.