Καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από το κόμμα ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης το χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου και την κατάθεση των ονομάτων των υποψήφιων προέδρων.
Οι πληροφορίες ωστόσο λένε ότι η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων δεν θα είναι σύντομη, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι θα παραταθεί και μέσα στον Αύγουστο. Και αυτό γιατί οι προεδρικοί συνεχίζουν να αναζητούν το πρόσωπο που θα μπορούσε να τους εκπροσωπήσει με αξιώσεις στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ωριμάζουν οι σκέψεις να κατατεθεί η πρόταση παράτασης της διαδικασίας εκλογής προέδρου τον Νοέμβριο, μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μάλιστα, όσοι αντιδρούν στο χρονοδιάγραμμα που προκρίθηκε από την πλειοψηφία των στελεχών στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου στις 28 Αυγούστου, εκλογές του νέου προέδρου στις 3 ή στις 10 Σεπτεμβρίου (ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων μπορεί να γίνουν σε δύο Κυριακές), υποστηρίζουν ότι θα καταφέρουν με επιχειρήματα να ανατρέψουν την απόφαση, ώστε να δοθεί χρόνος με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και εμβάθυνση να συζητηθούν οι πολιτικές αλλαγές που θα αναλάβει να υπερασπιστεί ο νέος πρόεδρος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από μία εβδομάδα τα στελέχη όλων των τάσεων εμφανίστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία να συμφωνούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της εκλογής του νέου αρχηγού, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μπροστά του τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τις δύσκολες αυτοδιοικητικές εκλογές και στη συνέχεια τις ευρωεκλογές.

Οι υποψήφιοι, οι ομάδες και τα πρόσωπα-κλειδιά

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε πάντως τους συσχετισμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η τάση των προεδρικών διασπάστηκε, ενώ αντίθετα η εσωκομματική αντιπολίτευση ενισχύθηκε, αφού όπως όλα δείχνουν ο νέος πρόεδρος ή η πρόεδρος θα βγει ύστερα από δική τους πρόταση. Σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχουν ωστόσο κάποια πρόσωπα τα οποία ξεχώρισαν για τις παρεμβάσεις τους, δίνοντας το δικό τους στίγμα στην όλη διαδικασία. Την εβδομάδα που πέρασε το ενδιαφέρον όλων μονοπώλησαν οι παρεμβάσεις του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, ανήκε στην ομάδα των προεδρικών. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών διαφοροποιήθηκε από τους συντρόφους του, ζητώντας τους η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει τον Νοέμβριο, ενώ μέχρι τότε μεταβατικός πρόεδρος να παραμείνει ο Σωκράτης Φάμελλος. Ζήτησε ακόμη από όλα τα στελέχη του κόμματός του να παραιτηθούν από τα όργανα -ο ίδιος θα το πράξει στην ΚΕ- προκειμένου να εκλεγούν νέα μέσα από καινούργιες διαδικασίες. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Χρήστος Σπίρτζης έχει αποφασίσει να βγει ιδιαίτερα επιθετικά στην ΚΕ, βάζοντας την πρότασή του σε ψηφοφορία και επιμένοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αντικειμενική επιλογή νέου αρχηγού. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι εμφανίζεται ενοχλημένος από τους πρώην συντρόφους του, γιατί θεωρεί ότι «τα έχουν βρει» με την εσωκομματική αντιπολίτευσης, διασφαλίζοντας έτσι το πολιτικό τους μέλλον.

Αγωνία για το μέλλον

Όσοι ωστόσο προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη στάση τού πρώην υπουργού -ο οποίος στην πραγματικότητα διαχώρισε τη θέση του από την υπόλοιπη ομάδα των προεδρικών- λένε ότι πίσω από την οργή του κρύβεται η αγωνία του για το πολιτικό του μέλλον. Το δικό του αλλά και όλων των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Αλέξη Τσίπρα. Οι ίδιες πηγές λένε ότι τα στελέχη αυτά βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ -ειδικά αν επιλεγεί για τη θέση του προέδρου πρόσωπο από την Ομπρέλα-, καθώς θεωρούν ότι πλέον θα είναι ξένο σώμα μέσα στο κόμμα τους. Κάποιοι λοιπόν υποστηρίζουν ότι η ιστορία αυτή μπορεί να φέρει και τη δημιουργία μιας νέας κίνησης, που θα βρίσκεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ και την οποία θα συγκροτήσουν στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Θάνος Μωραΐτης, ο Άγγελος Τόλκας και φυσικά ο Χρήστος Σπίρτζης. Τα στελέχη αυτά δεν εξελέγησαν και βουλευτές, γεγονός που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα κομματικά βρίσκονται στον αέρα.

«Μουσαφίρηδες»

Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίο στέλεχος της ομάδας αυτής ανέφερε σχολιάζοντας τις εξελίξεις: «Από το 2012 αισθανόμαστε μουσαφίρηδες στον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι μουσαφίρηδες κάποια στιγμή φεύγουν». Το δεύτερο πρόσωπο το οποίο πρωταγωνίστησε στις διαδικασίες είναι ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος, αν και ανήκει στην ομάδα των προεδρικών, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου -παρά το γεγονός ότι θα προτιμούσε τον Αλέξη Χαρίτση-, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Κάποιοι από την ομάδα των πασοκογενών έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ότι «επιχειρεί να καθοδηγήσει τα πράγματα, ενώ σε αυτόν οφείλεται η μεγάλη αποτυχία της απλής αναλογικής». Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι σίγουρα ένα από τα πρόσωπα τα οποία απασχολούν την όλη διαδικασία της εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αν δεν συζητηθεί στην ΚΕ η πλατφόρμα που κατέθεσε στην Πολιτική Γραμματεία δεν πρόκειται να συμμετέχει στις διαδικασίες εκλογής προέδρου. Πίσω από τον Διονύση Τεμπονέρα κρύβεται η τάση στην οποία ανήκει, η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ). Είναι τα στελέχη τα οποία στο παρελθόν στήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα αλλά όχι υποχρεωτικά τις θέσεις των προεδρικών.

Στηρίζουν Τεμπονέρα

Ο Αντώνης Κοτσακάς -που είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας- είναι ο μέντορας του Διονύση Τεμπονέρα και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από όλες τις κινήσεις του γνωστού εργατολόγου, ενώ και ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας στηρίζει το αφήγημα για εκλογή του νέου προέδρου τον Νοέμβριο. Καθοριστικό ρόλο στα πράγματα εμφανίζεται να παίζει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με την Έφη Αχτσιόγλου όσο και με τον Αλέξη Χαρίτση. Αρχικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν υποψήφιος στην περίπτωση που θα κατέβαινε η Έφη Αχτσιόγλου. Τις τελευταίες ώρες τα στελέχη της Ομπρέλας, στην οποία ανήκει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λένε ότι τίποτα πλέον δεν είναι δεδομένο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου. Προς αυτή την κατεύθυνση τον σπρώχνουν πολλά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όπως ο Δημήτρης Βίτσας, αν και οι πιο υποψιασμένοι μιλούν για σχέδιο της Ομπρέλας. Λένε δηλαδή ότι αυτό μπορεί να γίνεται προκειμένου να σταλεί μήνυμα προς τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές ότι η Έφη Αχτσιόγλου δεν είναι μία υποψηφιότητα της Ομπρέλας, καθώς από την εσωκομματική αντιπολίτευση υπάρχει η υποψηφιότητα Τσακαλώτου. Έτσι, η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού θα μπορούσε να περάσει πιο εύκολα στο προεδρικό «στρατόπεδο» που για την ώρα εμφανίζεται να αντιδρά. Η βουλευτής του Δυτικού Τομέα εμφανίζεται ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα να είναι το φαβορί για τη θέση του προέδρου.

Αριστερές απόψεις

Οι ενστάσεις που εκφράζονται έχουν να κάνουν με τις ιδιαίτερα αριστερές απόψεις που έχει για όλα τα θέματα, καθώς και για την επιρροή που έχει πάνω της ο σύντροφός της, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Πάντως, η Ομπρέλα τη συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται να τα δίνει όλα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση, προτού δηλαδή αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας και κάνει το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά μέσα από τη διαδικασία της διεύρυνσης.

Ο Παππάς, η Δούρου, ο Πολάκης, ο Φάμελλος

Η Κίνηση Μελών -δηλαδή η τάση των προεδρικών- εμφανίζεται ακόμα να αναζητά υποψήφιο. Τα σενάρια για τον Νίκο Παππά και τη Ρένα Δούρου μάλλον δεν προχωρούν, γιατί και οι δύο εμπλέκονται σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη Δικαιοσύνη. Το όνομα του Παύλου Πολάκη παραμένει πάντως ακόμα στο τραπέζι, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι «απειλεί» πως αν δεν βρεθεί λύση που να εκφράζει όλες τις τάσεις, τότε θα θέσει υποψηφιότητα.

Τέλος, στην εξίσωση μπήκε δυναμικά από την Πέμπτη το βράδυ ο Σωκράτης Φάμελλος, καθώς ενθουσίασε πολλά στελέχη με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος στις προγραμματικές δηλώσεις. Πολλοί είδαν τον επόμενο αρχηγό στο πρόσωπο του έμπειρου πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αλλά ο ίδιος, παρότι το σκέφτεται να είναι υποψήφιος, αναζητεί εχέγγυα ότι δεν θα εμφανιστεί ως υποψήφιος μίας συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας, καθότι σε όλη την πορεία του εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσεταιρίστηκε καμία ομάδα, έχοντας ευθεία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τσίπρας παρακολουθεί αλλά xωρίς να εμπλακεί

Από απόσταση ασφαλείας παρακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του νέου προέδρου. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στη διαδικασία, ούτε να δώσει «δαχτυλίδι» σε κανέναν υποψήφιο.
Άλλωστε, ένας από τους λόγους της παραίτησης του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση του ήταν και το γεγονός ότι δεν άντεχε πλέον την εσωστρέφεια, ενώ από την άλλη είχε «συναισθηματική αδυναμία» να προχωρήσει στις αλλαγές που έπρεπε να κάνει μέσα στο κόμμα του. Ο τέως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εγκατασταθεί στο γραφείο που κρατούσε στη Βουλή ως πρώην πρωθυπουργός, ενώ όλα δείχνουν ότι δίπλα του θα παραμείνει ο Μιχάλης Καλογήρου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει κοινοβουλευτικά, αλλά για κανένα λόγο να μην εμπλακεί στην εσωκομ- ματική συζήτηση που γίνεται για τον νέο πρόεδρο. Οι πληροφορίες λένε ότι παρακολουθεί και καταγραφεί τις εξελίξεις, όπως επίσης και τις αντιδράσεις των συντρόφων του απέναντι στο πρόσωπό του. Στις πιέσεις που δέχεται από κάποιους με τον τρόπο του να παρέμβει στην όλη διαδικασία κοιτάζει το πέλαγος.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι αντιλαμβάνεται και την προσπάθεια και την αγωνία κάποιων πρώην στενών συνεργατών του να επιβιώσουν πολιτικά.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή