Με το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα με καλώδιο μεταφοράς δεδομένων (data cable) φιλοδοξεί η κυβέρνηση να σηματοδοτήσει τη συνέχεια στην προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και στο εγχείρημα μετατροπής της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας -και όχι μόνο- από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκανε «σαφάρι» επενδυτικών επαφών στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, συνομίλησε την Πέμπτη το βράδυ με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης και διεύρυνσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και την συνεδρίαση της 5ης Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής, που πραγματοποιούνται σήμερα και την Τρίτη στην Αθήνα.

mitsotakis_1
Το φιλόδοξο σχέδιο του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων (θα διέρχεται και από την Κύπρο) θα «επικυρωθεί» κατά την επίσκεψη του Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για ένα έργο ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταστήσει την Ελλάδα κόμβο ψηφιακών υποδομών και θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή μας. Θα δώσει, δε, -μετά και την επένδυση της Microsoft με τρία data centers στην Αττική - νέα ώθηση στις επενδύσεις για την υποδοχή, την αποθήκευση και τη μεταφορά δεδομένων, έναν τομέα ταχύτατα αναπτυσσόμενο σε όλο τον πλανήτη.

Οι θεματικές ενότητες στο φόρουμ της Αθήνας -που ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα-, επικεντρώνονται σε ναυτιλία, τουρισμό, ενέργεια, κατασκευές, καινοτομία και αγροδιατροφή. Της σαουδαραβικής αποστολής ηγείται ο υπουργός Επενδύσεων, Καλίντ αλ Φαλέχ, τον οποίο συνοδεύουν επτά υφυπουργοί της κυβέρνησης και τρεις γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Υγείας, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Κοινωνικής Ανάπτυξης, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Ισλαμικών Υποθέσεων. Την κυβερνητική αποστολή πλαισιώνουν 75 εκπρόσωποι από 60 εταιρείες του τραπεζικού και του χρηματοοικονομικού τομέα, της ενέργειας, του τουρισμού, των κατασκευών, της υγείας και του αγροδιατροφικού τομέα.

Κρίσιμη συγκυρία

Το «σήμα» για νέες επενδύσεις στη χώρα μας, που έχει ανάγκη η οικονομία, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη διεθνή συγκυρία, ήρθε αρχικά από το Νταβός της Ελβετίας. Πρώτα από τον ίδιο τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Μπόργκε Μπρέντε, ο οποίος έκανε λόγο για ελληνικό «οικονομικό θαύμα» και τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη ότι «ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είναι ένα κομβικό ζήτημα και γνωρίζω ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας σας επέστρεψε». «Η Ελλάδα έχει ρόλοκλειδί στο να οδηγεί την καινοτομία στην Ευρώπη», σημείωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος για διεθνείς υποθέσεις της Meta (μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp).

Οι θεματικές ενότητες στη συνάντηση της Αθήνας, όπου παρουσιάζονται οι προοπτικές συνεργασίας ανά τομέα, επικεντρώνονται σε ναυτιλία, τουρισμό, ενέργεια, κατασκευές, καινοτομία και αγροδιατροφή


«Αυτό που με ενθουσιάζει είναι η δυνατότητα να είμαστε ένα μικρό μέρος της αναπτυξιακής σας διαδρομής ως χώρας. Ενδιαφερόμαστε πολύ να συνεργαστούμε με μια χώρα που δίνει προτεραιότητα στην προσπάθεια οικοδόμησης δυνατοτήτων σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε από την πλευρά του ο Σάντι Ναντέλα, εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, αφήνοντας με σαφήνεια να εννοηθεί ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θα επεκτείνει την παρουσία και τις επενδύσεις του εκ νέου στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έδειξαν οι επαφές του στην Ουάσινγκτον και στο Νταβός, επιθυμεί να δώσει ο ίδιος την πνοή που χρειάζεται το φιλόδοξο εγχείρημα προσέλκυσης μεγάλων ξένων επενδύσεων, εν μέσω μιας δύσκολης διεθνούς συγκυρίας, όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων και επικεφαλής επενδυτικών εταιρειών είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Αυτό δείχνει και η παρουσία του την προσεχή Πέμπτη στην Αστυπάλαια, μαζί με τον επικεφαλής της γερμανικής Volkswagen, για να δώσει έμφαση και στο κομμάτι των πράσινων επενδύσεων στο νησί, που, όπως έχει τονίσει ο ίδιος, «θα είναι το μέρος όπου θα γίνει η δοκιμή για την ενεργειακή μετάβαση, ενέργεια που θα παράγεται εξ ολοκλήρου από τη φύση και η οποία θα τροφοδοτεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα μεταφορών».