«Η Τουρκία και όχι η Ελλάδα, προκαλεί όξυνση, η Ελλάδα δεν απειλεί τη γειτονική χώρας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία εκτίθεται με τις δηλώσεις και αιτιάσεις αξιωματούχων. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ανυπόστατα τα περί αποστρατιωτικοποίησης και σημείωσε πως η Αθήνα διεθνοποιεί τις προκλήσεις της Τουρκίας.

«Ψυχραιμία»

Στη συνέχεια, η κ. Πελώνη τόνισε πως η Ελλάδα είναι ισχυρή και επιδεικνύει ψυχραιμία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και εξέφρασε την ελπίδα ότι και η αντιπολίτευση εκφράζει την ενότητα της.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή και Νατοϊκή απόφαση για την αμυντική και ανθρωπιστική στήριξη προς την Ουκρανία. Αναφορικά με την συμφωνία με τη Γερμανία έκανε λόγο για ανταλλαγή και αντικατάσταση τεθωρακισμένων.

«Δεν υπάρχει θέμα»

Σε ότι αφορά τις πυρκαγιές, η κ. Πελώνη είπε πως η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη αυτή τη χρονιά και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει θέμα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Χρήστο Στυλιανίδη.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνεννόηση για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας.



Η συνέντευξη

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις: Δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούμε την όξυνση, δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι επιδιδόμαστε σε ύβρεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον ηγετών, δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι πέφτουμε στην παγίδα της όξυνσης και του «καψίματος» των γεφυρών που φέρνει όλη αυτή η ρητορική.  Θεωρώ ότι γίνεται σταδιακά σαφές σε όλους εταίρους και συμμάχους ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι απειλούμε τη γειτονική χώρα, η ίδια  εκτίθεται και οι αξιωματούχοι της με όλους αυτούς τους ανυπόστατους και παράλογους ισχυρισμούς και αιτιάσεις. Σε ότι αφορά τα νησιά πολύ πρόσφατα υπήρξε η απάντηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ συντεταγμένη και τεκμηριωμένη σχετικά με όλα αυτά τα νομικά ανυπόστατα περί αποστρατικοποίησης η οποία συνδέεται από την τουρκική πλευράς με την κυριαρχία των νησιών. Εμείς διεθνοποιούμε το θέμα, ενημερώνουμε εταίρους και συμμάχους. Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη διεθνή γεωπολιτική συγκυρία προφανώς το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι μια ακόμα εστία έντασης και μάλιστα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ακούω  πολύ συχνά από την τουρκική πλευρά να λεει «μη βάζετε τρίτους ανάμεσά μας», για εμάς η ΕΕ δεν είναι τρίτος, είναι η οικογένειά μας προφανώς θα θέτουμε το ζήτημα εκεί και αλλού διότι είναι και ζήτημα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας κάτι για το οποίο ο ρόλος της χώρας μας αναγνωρίζεται ως πυλώνας δηλαδή σταθερότητας και ασφαλείας για αυτό και δεν ειναι καθόλου τυχαίες οι τοποθετήσεις  τόσο των ΗΠΑ, του κ. Μακρόν, του κ. Σολτς ότι δεν νοείται αμφισβήτηση κυριαρχίας κράτους μέλους, δεν νοείται αμφισβήτηση κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Για τη θέση της Ελλάδας: Δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι προφανώς να ερμηνεύει  τα πιθανά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία,  είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν θα κάνει ψυχανάλυση. Εμείς σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας υπό την προϋπόθεση ωστόσο των σχέσεων καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και όχι αυτών των απαράδεκτων αμφισβητήσεων. 

Για την ετοιμότητα της χώρας: Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα, είναι μια χώρα με  ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, είναι μια χώρα επίσης που θα επιδείξει αποφασιστικότητα εφόσον υπάρξει αμφισβήτηση κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχει τονιστεί αυτό σε όλους τους τόνους. Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα σημείο που αναγνωρίζεται ο ρόλος της χώρας  ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Η χώρα έχει σταθερές συμμαχίες και στην Ευρώπη και στην περιοχή, σε μια φάση που έχει θωρακίσει και ενισχύσει την αποτρεπτική της  ικανότητα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάθε κομμάτι κάνει τη δουλειά του, η πολιτική ηγεσία, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η διπλωματία, διεθνοποιούμε το θέμα και είμαστε ψύχραιμοι. Δεν είμαστε εμείς η δύναμη η οποία προκαλεί και αυτό έχει σημασία να το ακούνε όλοι σε αυτή τη συγκυρία όπου αναθεωρητικές στρατηγικές και τακτικές έχουν καταδικαστεί  από όλο το δυτικό στρατόπεδο και όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες.

Για το αν η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι υποστηρικτική απέναντι στην εθνική γραμμή της κυβέρνησης:  Θέλω να πιστεύω πως ναι γιατί πρέπει να υπάρχει ενότητα, αυτό το θεωρώ αυτονόητο. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ενότητα σε αυτό το θέμα, ότι πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, αποφασιστικοί προφανώς να απαντάμε όπου  χρειάζεται και διπλωματικά και επί του πεδίου και κυρίως να διεθνοποιούμε το θέμα για να καταλάβουν οι εταίροι και οι σύμμαχοι περί τίνος πρόκειται.

Για την κριτική της αντιπολίτευσης για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία: Υπάρχει ευρωπαϊκή και νατοϊκή απόφαση, ευθυγραμμιζόμαστε και ευθυγραμμιζόμαστε με τους εταίρους και τους συμμάχους μας για την αποστολή στήριξης στην Ουκρανία, και ανθρωπιστικής και αμυντικής.  Υπάρχει σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ από τον Φεβρουάριο στην οποία εντάσσεται  όλη αυτή η στήριξη  που έχει αποσταλεί. Η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, μια στάση η οποία ανταποκρίνεται σε αυτό στο οποίο ανήκει η Ελλάδα στην ΕΕ, στις συμμαχίες της. Υπήρξαν διαφωνίες, θα πρέπει να μας πουν αυτοί που διαφωνούν που ακριβώς βλέπουν την κατεύθυνση και την προοπτική της χώρας μέσα σε μια πρωτοφανή κρίση όπου όλα αλλάζουν, ανατρέπονται γεωπολιτικές ισορροπίες μεταψυχροπολεμικές και που  θα βρισκόταν η χώρα χωρίς συμμαχίες και χωρίς να είναι ένας ισχυρός πυλώνας που συνδιαμορφώνει αποφάσεις στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Για την ανακοίνωση της αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία από τον γερμανό καγκελάριο: Κοινοποιήθηκε αυτό από τον γερμανό καγκελάριο, όπως ξέρετε υπήρξε ανακοίνωση την ίδια ημέρα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφορά μια συζήτηση που βρισκόταν σε εξέλιξη σε επίπεδο επιτελείων και δόθηκε απλά το τελικό οκ στην συνάντηση εκείνη. Θα διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες στην πορεία σε συνεννοήσεις  ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εθνικής Άμυνας. Να θυμίσουμε ότι αφορά αλλαγή αντικατάσταση τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού παλαιάς σοβιετικής τεχνολογίας και αντικατάσταση τους από πιο σύγχρονα γερμανικής τεχνολογίας ίσου αριθμού και ότι σε καμιά περίπτωση δεν αδυνατίζουν αυτά την αμυντική θωράκιση της χώρας. Αυτό αφορά και όποια βοήθεια έχει σταλεί μέχρι στιγμής.

Για το θέμα των F35: Είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις, αυτή δεν είναι μια συζήτηση που θα λήξει γρήγορα για τη διαπραγμάτευση και τους όρους. Προχωρά ωστόσο αυτό το θέμα ούτως ή άλλως γνωρίζετε ότι δεν είμαστε  έτοιμοι αυτή τη στιγμή για να προσθέσουμε κάτι τέτοιο από το ’28 και μετά αν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα άρα υπάρχει χρόνος για τις συζητήσεις για τους όρους και για τη σχετική διαπραγμάτευση. Ωστόσο είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ενισχύει η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας, να ενισχύει και να θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις κάτι που είναι πάντα επίκαιρο παρά τις σχετικές κατά καιρούς αντιπολιτευτικές κορώνες.      

Για τις πυρκαγιές και αν υπάρχει θέμα με τον κ. Στυλιανίδη: Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι αυτή τη χρονιά. Κινητοποιούνται πολλαπλάσια μέσα σε σχέση με άλλες χρονιές  τόσο εναέρια όσο και σε ότι αφορά την επιτήρηση. Και από εναέρια μέσα και από τις Ένοπλες δυνάμεις γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Για την πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα:  Ήταν μια επιβαρυμένη καιρική συγκυρία λόγω των ανέμων, γνωρίζετε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η κλιματική κρίση πάντα ευνοούν αυτά τα φαινόμενα για αυτό πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και  προφανώς να μαθαίνουμε και από τα λάθη μας.  Δεν υπάρχει κανένα θέμα με το υπουργείο και τον κ. Στυλιανίδη. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση ούτε επικαλούμαστε δικαιολογίες ως κράτος ή ως πολιτεία πρέπει ωστόσο ο καθένας από το φορέα και την πλευρά της αρμοδιότητάς του να κάνει τη δουλειά που του αναλογεί. Λογικό να εκφράζονται αγωνίες  γίνεται καλύτερη προετοιμασία και ότι είναι δυνατό και φυσικά η προσπάθεια είναι διαρκής,  έγινε από νωρίς διάθεση κονδυλίων όπου δεν έχει αποδώσει, όπου υπάρχουν αδυναμίες είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτό που πρέπει, για να διορθώνουμε και να προετοιμαζόμαστε καλύτερα.

Για την προετοιμασία ενόψει καλοκαιριού: Η προετοιμασία ξεκίνησε από πολύ νωρίς και  είναι διαρκής, φέτος θα έχουμε μια δύναμη 500 δασοκομάντος που θα στελεχώσουν πολύ σύντομα τις ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων. Θα διπλασιαστεί ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών, θα φτάσουν περίπου  στις 4.000 σε όλη τη χώρα  και εκπαιδεύονται και άλλοι 2.000 των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας. Επίσης φέτος θα φιλοξενήσουμε και εκ των προτέρων πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες να είναι εδώ νωρίτερα με στόχο την άμεσε πρόσβαση όπου χρειαστεί και προφανώς την ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς η συμβολή τους υπήρξε το περασμένο καλοκαίρι καθοριστική.

Για τις αντιδράσεις των πρυτάνεων για το θέμα των συμβουλίων διοικήσεως των ΑΕΙ:  Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση γιατί όλοι συμφωνούμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα . Όπως γνωρίζετε το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση, αυτός είναι ο λόγος που γίνεται διαβούλευση για να ανταλλαχθούν απόψεις να αντιμετωπιστούν ανησυχίες. Δόθηκε και μια παράταση σε αυτή τη διαβούλευση μέχρι τις 19 Ιουνίου ακριβώς για να ανταλλαγούν οι απόψεις και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και κατόπιν να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.