«Όταν εμπλέκεσαι σε ένα πόλεμο πρέπει να λες τι στέλνεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας. Ο ίδιος σημείωσε ότι το πως εμπλέκεσαι στον πόλεμο δεν είναι απόρρητο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την δήλωση του υπουργού Άμυνας ενώ είπε ότι αναζητεί ασπίδα μέσα στο ελληνικό στράτευμα. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει το κρυφτό, ενώ για το μεταναστευτικό είπε πως όταν υπάρχουν pushbacks θα υπάρχουν και νεκροί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Ερωτηθείς γιατί πρέπει να απαντήσει δημόσια ο υπουργός Άμυνας για την αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία: Γιατί αυτό κάνουν όλες οι χώρες που στέλνουν οπλισμό στην Ουκρανία. Υπάρχουν δύο λόγοι από άποψη διεθνούς τάξης αφού στην ουσία εμπλέκεσαι σε έναν πόλεμο πρέπει να λες τι στέλνεις και στην κοινωνία σου είσαι υποχρεωμένος να λες ακριβώς τι στέλνεις. Τα απόρρητα ζητήματα σχετίζονται με το τι αποθέματα άλλα έχεις, αυτό δεν χρειάζεται να είναι γνωστό, από πού τα παίρνεις, με ποιο τρόπο κλπ. Το πόσο εμπλέκεσαι όμως είναι τεράστιο πολιτικό ζήτημα το οποίο πρέπει αν είναι σαφές σε όλους τους πολίτες.

Θα θέλαμε τον αριθμό και τύπο όπως κάνουν όλες οι υπόλοιπες χώρες. Οι πάντες λένε τι στέλνουν. Το πως εμπλεκόμαστε στον πόλεμο της Ουκρανίας θα πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν όλες οι υπόλοιπες χώρες, δεν είναι απόρρητο ζήτημα το αν εμπλέκεσαι σε έναν πόλεμο ή όχι. Και δεν είναι καν θέμα του Άμυνας, το Άμυνας είναι αυτό που θα πει αν μπορεί να στείλει κάτι ή όχι με βάση τις ανάγκες τις οποίες έχουμε, το τι στέλνουμε είναι βασικά ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και άρα του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφορικά με τη δήλωση του κ Παναγιωτόπουλου ότι ο στρατός έχει γίνει ελβετικό τυρί: Αυτή ήταν η πιο ατυχής στιγμή του κ. Παναγιωτόπουλου χθες επειδή ακριβώς έχουν φτάσει σε ένα αδιέξοδο, το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουν να πέφτουν οι ευθύνες τους παρακάτω. Αυτά έχουν γίνει γνωστά από διάφορα δημοσιεύματα, το τελευταίο είναι από την ίδια την ουκρανική κυβέρνηση. Η Ουκρανία δεν το έχει μάθει ούτε από Έλληνες επιτελείς ούτε από τίποτα άλλο, το έχει μάθει από τα όπλα που στέλνουμε. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που έχει δει τις νταλίκες να πηγαινοέρχονται από διάφορα αεροδρόμια και διάφορα άλλα σημεία, δεν είναι οι στρατιωτικοί μόνο, είναι μια οφθαλμοφανής κατάσταση που για κάποιο ανεξήγητο λόγο η κυβέρνηση θέλει να συνεχίζει να παίζει ένα κρυφτούλι. Αν είχε βγει από την πρώτη στιγμή ή έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο και έλεγε τι συμβαίνει δεν θα υπήρχε κανενός είδους τέτοιο πρόβλημα. Εμένα με ανησυχεί αυτή η στάση του κ. Παναγιωτόπουλου να αρχίζει να αναζητεί ασπίδα μέσα στο ελληνικό στράτευμα. Είναι το μόνο που δεν έχουμε ανάγκη σήμερα.

Με αφορμή δημοσίευμα της Κόντρα news που ζητάει να σταλούν στο στρατοδικείο αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι αξιωματικοί διαρρέουν πληροφορίες: Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά που λέγονται. Φοβάμαι ότι έχει ξεκινήσει μια ιστορία η οποία εξυπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και είναι εξαιρετικά αρνητική για το στράτευμα στην παρούσα φάση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει να παίζει το κρυφτούλι. Είναι τα πάντα δημοσιευμένα, το ξέρουν οι πάντες οι πιο ενδιαφερόμενοι επίσης το ξέρουν, εννοώ Ρωσία και Τουρκία, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζεται αυτό το κρυφτό. Θελουμε αριθμό και τύπους.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα συμμετέχουν σε «εγκληματικό δίκτυο» λόγω των push backs: Αν είναι εγκληματικό δίκτυο θα το δείξει η έρευνα. Αυτό το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολλές καταγγελίες και πάρα πολλά δημοσιεύματα και από έγκριτες εφημερίδες και δίπλα σε όλα αυτά υπήρξε και η παραίτηση του επικεφαλής της Frontex όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στο οποίο εμπλέκεται η χώρα μας. Αποτέλεσμα των push backs μαθηματικά θα είναι και νεκροί. Έχουν υπάρξει διάφορες καταγγελίες ορισμένες από αυτές είναι για ακραίες καταστάσεις δηλαδή πρόσφυγες που έχουν φτάσει στα νησιά και αντί να ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες τους παίρνουν και τους γυρνάνε πίσω ή τους πετάνε στα νερά αργότερα κλπ.

Από τον τρόπο που αντιμετώπισε το προσφυγικό από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση που πρακτικά ήταν πιο πολύ για επικοινωνιακούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης παρά για αντιμετώπιση ενός προβλήματος και τον τρόπο που έχει χειριστεί η κυβερνηση διάφορά ζητήματα προσωπικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη πως έχει χειριστεί όλο αυτό το ζήτημα. Από τότε που ξεκίνησαν οι καταγγελίες των push backs αντί να ερευνήσει η ίδια η κυβέρνηση, αν δεν έχει ευθύνη, το τι πραγματικά συμβαίνει προσπαθεί ακόμα και σήμερα να το αποκρύψει. Αυτό το οποίο ειπώθηκε στο ευρωκοινοβούλιο βγήκε ένα μήνα μετά δηλαδή υπάρχει εδώ και ένα μήνα στα media και το βγάζουν ένα μήνα μετά καθαρά για λόγους επικοινωνίας.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Αποστολόπουλου: Εγώ δεν υιοθετώ οτιδήποτε έχει λεχθεί αλλά το βασικό ερώτημα είναι αν υπάρχει πρόβλημα με τα push backs. Είναι τεράστιο πρόβλημα, είναι καταπάτηση του διεθνούς δικαίου; Οι καταγγελίες αναφέρονται και σε νεκρούς και είναι πολύ λογικό ότι αν υπάρχουν push backs θα υπάρξουν και νεκροί δεν είναι αυτή η δουλειά του Λιμενικού. Ο κ. Αποστολόπουλος καταγγέλλει ορισμένα πράγματα και πρέπει σε αυτά να υπάρξει σοβαρή έρευνα από την ελληνική κυβερνηση και να υπάρξουν απαντήσεις και μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει.

O λόγος που τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε μεγάλη εισροή προσφύγων από τη θάλασσα δεν είναι γιατί υπάρχουν τα push backs, σταμάτησαν απλά τα προσφυγικά κύματα, μειώθηκαν πάρα πολύ. Είναι τόσες πολλές οι καταγγελίες, τόσα πολλά τα δημοσιεύματα και οι δημοσιογραφικές έρευνες συν την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex που έχουμε ξεφύγει από το σημείο «επειδή υπάρχει καπνός κάποια φωτιά υπάρχει». Έχουν γίνει διάφορα πράγματα άθλια και πρέπει να δούμε τι ακριβώς έχει γίνει . Δεν είναι ότι ξεκινάμε μια έρευνα για το αν έχει γίνει κάτι, σίγουρα έχουν γίνει πράγματα να δούμε ποια έχουν γίνει από αυτά και να αποδοθούν ευθύνες και πολιτικές ευθύνες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών: Πιστεύω ότι παρά τους σχεδιασμούς και προφανώς υπάρχει πάνω στο τραπέζι η πιθανότητα να γίνουν εκλογές τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου το αν θα το καταφέρει να τις κάνει η κυβέρνηση είναι ένα άλλο ζήτημα γιατί μεσολαβεί ένα καλοκαίρι που από μόνο του ενέχει κινδύνους με βάση την εμπειρία που είχαμε από πέρυσι, συν ότι τα αρνητικά κύματα από την ουκρανική κρίση θα συνεχιστούν δυστυχώς εντεινόμενα. Με 3 € βενζίνη, με λογαριασμό της ΔΕΗ πιο μεγάλο από το μισθό που παίρνεις είναι λίγο πρόβλημα να πας σε εκλογές. θα μου πείτε θα είναι καλύτερο το ’23; Όχι αλλά εξαντλούν την τετραετία.

Για τον κ. Ανδρουλάκη: Καλό είναι κάποια στιγμή να μας πει τι ακριβώς έχει στο μυαλό του αλλά νομίζω ότι η ζωή θα λύσει τα πράγματα με έναν τρόπο που μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ο κ. Ανδρουλάκης. Θα βρεθεί δηλαδή και το ΚΙΝΑΛ μπροστά σε διλήμματα που πρέπει να δώσει απαντήσεις.

Aκούστε τη συνέντευξή του