«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένας γενικευμένος πόλεμος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί ευχέρεια στην διπλωματία. Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια πολεμική επιχείρηση και πως θα πρέπει να βοηθήσει την ομογένεια στην Μαριούπολη. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Ερωτηθείς αν δίνει η μόρφωση και η επαγγελματική επιτυχία την αστική αυτοπεποίθηση όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος: Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που πρέπει να έχουμε όλοι αλλά νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι έχει να κάνει περισσότερο με την ισορροπία με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας και λιγότερο με το αν έχει πάει κάνεις από εμάς στην Οξφόρδη. Εγώ ξέρω πολλούς ανθρώπους λαϊκούς που έχουν τελειώσει το νυχτερινό γυμνάσιο και που έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κι από τη δική μου.

Για την ρωσο-ουκρανική κρίση

Δεν είναι κάτι που πρέπει να το πάρουμε ελαφριά. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι ένας γενικευμένος πόλεμος. Έχουμε ευθύνες και στη Δύση γι’ αυτά που γίνονται από την άποψη ότι δεν φροντίσαμε να ενσωματωθεί η Ρωσία σε ένα σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας όπου θα αισθανόταν κι αυτή ότι δεν πρέπει να ανησυχεί από το πάγιο πρόβλημα που αισθάνεται περικύκλωσης από τις άλλες δυνάμεις. Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι η ενέργεια αναγνώρισης των αποσχιστικών περιοχών είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκιο κι ότι από εδω και πέρα θα πρέπει να δώσουμε κάθε προσπάθεια στη διπλωματία. Ο πραγματικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η αποφυγή του πολέμου κι ο μακροπρόθεσμος στόχος να έχουμε ένα νέο σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα πρέπει αφενός να βοηθήσει όσο μπορεί την ομογένεια μας της Μαριούπολης που έχει πάνω από 100 χιλιάδες Έλληνες εκεί. Και η δεύτερη παρατήρηση μου είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στη χειρότερη εξέλιξη των πραγμάτων σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση. Η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντοτε μια φωνή για την ειρήνη στην Ευρώπη.

Ακόμα και αν της το ζητήσει το ΝΑΤΟ

ι δεσμεύσεις μας οι διεθνείς θα πρέπει να τηρούνται αλλά όπως ξέρετε στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει ομοφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τη συμμαχία. Εμείς θα πρέπει πάντοτε να είμαστε με τις φωνές της μετριοπάθειας και της ειρήνης. Θεωρώ αδιανόητο τη συμμέτοχη μας σε μια πολεμική επιχείρηση εκεί. Πήγαμε το 1919 και το πληρώσαμε πολύ-πολύ ακριβά. Το πληρώσαμε στη μικρασιατική καταστροφή με το εκστρατευτικό σώμα που είχαμε στείλει τότε εναντίον των μπολσεβίκων.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση

Υπάρχει κατ’ αρχήν ένα ζήτημα με το εσπευσμένο πλάνο απολιγνιτοποίησης που είχε αναγγείλει ο πρωθυπουργός πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα. Αυτό ακούγεται οικολογικό και σύμφωνο με την πράσινη ανάπτυξη που θα πρέπει να έχουμε φαίνεται όμως από τις εξελίξεις ότι ήταν πρόωρο και απαξίωσε ακόμα και τις λιγνιτικές μονάδες που είχαν τελευταία τεχνολογία η οποία μόλυνε λιγότερο το περιβάλλον όπως είναι αυτή της Μεγαλόπολης. Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα ζήτημα πάλι ότι ενόψει της επικοινωνίας φάνηκε να θυσιάστηκε η ουσία. Δεν είναι εύκολο να κάνει κάνεις πρόβλεψη μακροπρόθεσμη ή έστω και μεσοπρόθεσμη για το πως θα κινηθούν οι τιμές της ενέργειας. Υπάρχει όμως ένα άμεσο ζήτημα ακρίβειας για τον μέσο άνθρωπο, για τον μέσο Έλληνα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ταχύτατο τρόπο και εκεί ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα για να πάρει μια ανάσα ο κόσμος και να υπάρχει κάποιος έλεγχος προς τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Aκούστε τη συνέντευξή του