Tις ισχυρές συμμαχίες της και τον αναβαθμισμένο της γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή αντιτάσσει η Αθήνα απέναντι στην ακραία ρητορική της Τουρκίας, που σε κάθε ευκαιρία επιτίθεται στην Ελλάδα εξαπολύοντας απειλές και επαναφέροντας εκ νέου το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας, καλώντας συνεχώς τη γείτονα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, και διαμηνύοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο διπλωματικό βάρος αποκτά η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι ο προεδρεύων της Συνόδου και θα φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσουν για το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και η προετοιμασία των χωρών της περιοχής μας για την ενσωμάτωση τους σε ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία.

Σημειώνεται ότι μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού -και αυτό αναβαθμίζει χωρίς αμφιβολία τη σημασία της Συνόδου- θα συμμετάσχει ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Η Αθήνα ρίχνει το βάρος της στην Σύνοδο, η οποία με παρούσα την ηγεσία της ΕΕ και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς αποκτά ιδιαίτερη αξία. Η Αθήνα εκτιμά ως «εξόχως σημαντική» την στάση του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά, δεδομένου ότι οι τελευταίες κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης - ιδίως μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Σολτς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών - δείχνουν μία πρώτη μεταστροφή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς φαίνεται πως η Γερμανία εγκαταλείπει τη λογική ίσων αποστάσεων και προσεγγίζει τις ελληνικές θέσεις, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 17.40, θα προεδρεύσει στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthΕast Europe Cooperation Process – SEECP ) που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Στις 20.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Το πρωί της Παρασκευής, στις 07.45, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100 ενώ πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ο Πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στην περιοχή της Θέρμης.