Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
Photo
Πολιτική

Τσούνης για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το μεγάλο βήμα

«Χαίρομαι πραγματικά που το αίτημα για προληπτικό έλεγχο αποκτά διακομματική δυναμική»

Συγχαρητήρια προς την κυβέρνηση για την απόφασή της να υλοποιήσει το πρόγραμμα παροχής δωρεάν μαστογραφίας σε όλες τις γυναίκες, που είχε εξαγγείλει μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, αναφέρθηκε ο σύζυγος της εκλιπούσης, Ανδρέας Τσούνης μιλώντας στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

«Χαίρομαι πραγματικά που το αίτημα για προληπτικό έλεγχο αποκτά διακομματική δυναμική και συνέχεια και σήμερα παρουσιάζεται το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού με το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και αλλιώς σε ένα θέμα που αφορά την υγεία, που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Όπως άλλωστε έλεγε και η Φώφη αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνία, χρειάζονται ανθρωπιά» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Ανδρέας Τσούνης.

«Γίνεται ένα μεγάλο βήμα σήμερα για την προστασία της υγείας των γυναικών και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας αλλά κυρίως στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί με δική του πρωτοβουλία και απόφαση είχε ανακοινωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα αμέσως μετά τον αδόκητο χαμό της Φώφης» πρόσθεσε ο κ.Τσούνης.

Αναλυτικά η ομιλία του Aνδρέα Τσούνη:

«Το ζήτημα της πρόληψης και ιδιαίτερα το ζήτημα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η Φώφη Γεννηματά το είχε αναδείξει μέσα από όλες τις (1/14) ιδιότητες που είχε στην πολιτική και στη ζωή. Ως Πρόεδρος, ως υπουργός μα και ως απλή εθελόντρια πάλευε να πείσει τις γυναίκες να δώσουν βάρος στην πρόληψη. Πάλευε και η ίδια ως ασθενής κατά της νόσου και έδινε μάχες σε πολλά επίπεδα. Ως σύζυγος και μητέρα , ως πολιτικός, ως άνθρωπος που ένιωθε και η ίδια ότι αν δεν ξεπεράσεις τον φόβο δεν έχει αξία η ζωή. Όλοι όσοι έχουν σπουδάσει Ιατρικές Επιστήμες καταλαβαίνουν την ανάγκη της πρόληψης.

Είτε λόγω εκπαίδευσης είτε λόγω ευαισθητοποίησης μετά από πολύχρονη εμπειρία από τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, παροτρύνουμε τους ασθενείς μας να κάνουν διαγνωστικά τεστ (ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος, βιοψίες) για να προλάβουν μια δυσάρεστη εξέλιξη όσο γίνεται πιο νωρίς, άρα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το όποιο τους πρόβλημα, ανεξαρτήτου πάθησης ή βλάβης, με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, άρα και με μεγαλύτερες πιθανότητες μακρόχρονης επιβίωσης ακόμα και πλήρους ίασης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την ζωγραφισμένη αγωνία στο πρόσωπο τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Τους καταλαβαίνω, το μυαλό όλων μας είναι μαθημένο να πηγαίνει πάντα πιο εύκολα στο κακό. Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ανησυχητικό, μια απλή καλοήθης υπερπλασία και μέχρι εκεί. Η εξοικείωση με τα διαγνωστικά τεστ αυτόν ακριβώς τον στόχο έχει.

Να αποβάλει όσο είναι δυνατόν τον φόβο και την διστακτικότητα ενός ατόμου και να θέλει ο ίδιος ή η ίδια να ξέρει τι ακριβώς του/της συμβαίνει. Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας θα νοσήσουμε από κάτι σοβαρό. Όσο νωρίτερα το ανακαλύψουμε τόσο καλύτερα και πιο αποτελεσματικά θα το αντιμετωπίσουμε.

Αυτό ακριβώς ήθελε να συμβολίσει και η Φώφη με την στάση ζωής της. Αν φοβάσαι τι μπορεί να σου συμβεί, δεν θα αντιμετωπίσεις ποτέ στα σοβαρά το πρόβλημα σου και θα έχεις νικηθεί ήδη από την αρχή. Γι’ αυτόν τον λόγο το 2016 η Φώφη Γεννηματά και άλλες 45 γυναίκες βουλευτές ζήτησαν να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ η ψηφιακή μαστογραφία. Ο τότε υπουργός υγείας κ. Ξανθός αποδέχθηκε αυτό το αίτημα και από τις αρχές του 2017, η ψηφιακή μαστογραφία καλύφθηκε. Δυστυχώς τότε η δυνατότητα ψηφιακής απεικόνισης του μαστού δεν ήταν εφικτή σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Επικράτειας και έτσι πολλές γυναίκες που διέμεναν σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούσαν να επωφεληθούν της συγκεκριμένης ευεργετικής διάταξης, κάτι που είχε αναδείξει και η ίδια η Φώφη σε ομιλία της στη Βουλή των Ελλήνων.

Ελπίζω με το σημερινό πρόγραμμα αυτό το πρόβλημα να λυθεί και να αποδειχθεί ότι είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού πραγματικά για όλες τις Ελληνίδες. Χαίρομαι πραγματικά που το αίτημα για προληπτικό έλεγχο αποκτά διακομματική δυναμική και συνέχεια και σήμερα παρουσιάζεται το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού με το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και αλλιώς σε ένα θέμα που αφορά την υγεία, που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό . Όπως άλλωστε έλεγε και η Φώφη αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνία, χρειάζονται ανθρωπιά. Γίνεται ένα μεγάλο βήμα σήμερα για την προστασία της υγείας των γυναικών και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας αλλά κυρίως στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί με δική του πρωτοβουλία και απόφαση είχε ανακοινωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αμέσως μετά τον αδόκητο χαμό της Φώφης.

Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μας κάνετε και εύχομαι καλή επιτυχία στο Πρόγραμμα»