Έχω εκλεγεί ευρωβουλευτής δεν τίθεται θέμα υποψηφιότητας μου στις εθνικές εκλογές, δήλωσε  στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Παράλληλα, η κ. Βόζενμπεργκ είπε πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές δεν θα είναι επειδή έχει φθορά.

Επίσης τόνισε πως οι εκλογές δεν θα είναι ντέρμπι για δύο αλλά στοίχημα πολλών κομμάτων και πρόσθεσε ότι τις εξελίξεις θα τις αποφασίσουν οι πολίτες.



Ολόκληρη η συνέντευξη - Τι είπε η κ. Βόζενμπεργκ

Ερωτηθείσα αν θα είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές  

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Γράφονται πολλά, τα διαβάζω και εγώ, κατηγορηματικά όχι. Εγώ έχω εκλεγεί μέχρι το ’24, για την παρούσα θητεία παραμένω ευρωβουλευτής, φροντίζω να κάνω τη δουλειά μου σύμφωνα με τις εντολές των εντολέων μου. Έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Αναφορικά με τις εκλογές

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Πιστεύω και το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις αλλά  το πιστεύω και από την  επαφή μου με τον κόσμο ότι την πρώτη Κυριακή θα είναι πρώτη η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη επέλεξε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ελπίζω αυτή τη φορά να είναι πιο παραγωγικοί.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Η κυβέρνηση για να μπορέσει να προχωρήσει τα συμφέροντα της χώρας πρέπει να είναι μια σταθερή κυβέρνηση και σταθερές κυβερνήσεις δεν προκύπτουν από την απλή αναλογική. Σίγουρο είναι ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί σε αυτό συμφωνούμε όλοι, και σίγουρο είναι  επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει εφόσον προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ακόμη δεν έχει εξαγγελθεί τίποτε, όχι διότι αισθάνεται φθορά αλλά αντίθετα διότι προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο η αντιπολίτευση σύρει μια εκλογολογία ότι η φθορά επέρχεται στα συμφέροντα της χώρας και ιδιαίτερα στις αγορές που περιμένουν μια σταθερή κυβέρνηση.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Από την απλή αναλογική είναι δύσκολη η αυτοδυναμία, από τις επόμενες εκλογές αν δεν προκύψει και δεν προκύψει κυβέρνηση θα επιτύχουμε την αυτοδυναμία. Αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο προσδοκούμε να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση.

Ερωτηθείσα με ποιον μπορεί να συνεργαστεί η ΝΔ

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ο πρωθυπουργός είπε ότι εμείς προσδοκούμε σε μια αυτοδύναμη Ελλάδα, σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά όχι κατά ανάγκη μονοκομματική κυβέρνηση επομένως αφήνει ένα περιθώριο συνεργασιών μέσα στη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος όποτε προκύψει.

ΔΗΜ: Εσεις ποιον θα βλέπατε ως κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ σε αυτό το σενάριο;

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εγω δεν θα υποδείξω πως θα συνεργαστεί ο Πρωθυπουργός θα σας πω όμως ως πολιτικός ότι αυτό το οποίο φαίνεται να αποκλείεται ως σχήμα συνεργασίας είναι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα δεν θα υποδείξω εγώ στον πρωθυπουργό τα κυβερνητικά σχήματα διότι τα σχήματα αυτά θα αναδειχθούν από το εκλογικό σώμα.     

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Διαφωνώ με το ότι αυτές οι εκλογές θα είναι ντέρμπι για δύο, θεωρώ ότι είναι το στοίχημα των πολλών και ότι το πρώτο κόμμα θα έχει μεγάλη απόκλιση από το δεύτερο. Δεύτερον επειδή είπε ο κ. Παπαδημούλης ότι τη χώρα τη χρεοκόπησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις να  θυμίσω ότι τη χώρα χρέωσαν τουλάχιστον 100 δις η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου που δεν ήταν μονοκομματική. Τρίτον και βασικότερο το ποιος θα καθορίσει τις συνεργασίες, σίγουρα θα τις καθορίσει ο ελληνικός λαός αλλά να μιλάμε επί του εφικτού και όχι επί του ιδεατού. Το αν θα υποθέσω εγώ αν θα είναι ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Βελόπουλος στη Βουλή θα είμαι αμετροεπής γιατί αυτό θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι.