Οργανωμένη επίθεση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ., με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη, μεθοδεύει η Κουμουνδούρου μέσα από ένα «colpo grosso», που σύμφωνα με τις πληροφορίες φέρει την υπογραφή του Α. Τσίπρα και η εκτέλεσή του περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια ενόψει των εθνικών εκλογών. Η στρατηγική αυτή εξελίσσεται σε τρία μέτωπα:
  • 1. Την άσκηση πίεσης στον Νίκο Ανδρουλάκη, διά των φιλικά προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε να συνεργαστεί με τον Αλ. Τσίπρα, διαφορετικά θα δεχτεί «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» ή θα υποστεί τη συκοφαντική προπαγάνδα περί συμπόρευσής του με τον Κ. Μητσοτάκη.
  • 2. Την αναζήτηση «δούρειων ίππων» εντός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. μέσα από την «ευκαιριακή εκμετάλλευση» των φιλοδοξιών «αυτοδιοικητικών» στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, που για να εξασφαλίσουν και τη στήριξη της Κουμουνδούρου «προθυμοποιούνται» να προπαγανδίσουν τη σύμπλευση Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη.
  • 3. Τη διακίνηση προβοκατόρικων σεναρίων περί «διάσπασης» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και την «προσχώρηση» των «παπανδρεϊκών» στον ΣΥΡΙΖΑ με τις ευλογίες του τέως πρωθυπουργού.

Συντονισμένα

Διόλου τυχαία, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., τα τρία προαναφερθέντα πολιτικά τεχνάσματα της επικοινωνιακής στρατηγικής της Κουμουνδούρου άρχισαν να εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες με συντονισμένο τρόπο, ώστε ο Νίκος Ανδρουλάκης να γίνει παραλήπτης εκφοβιστικών και πιεστικών μηνυμάτων, για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με «εσωτερικές» περιπέτειες ή αποκαλύψεις που μπορεί να αφορούν ακόμα την προσωπική του ζωή.

Από φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ Μέσα και ιστοτόπους υπήρξε μπαράζ δημοσιευμάτων, άρθρων και σχολίων πάνω σε αυτό το μοτίβο και, όπως εκτιμούν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, «αυτό είναι η αρχή ενός σχεδίου που θα ξεδιπλωθεί με έντονο τρόπο στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές».

Τα πρόσωπα

Σε κομματικό επίπεδο, τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει την εκτέλεση του σχεδίου του Αλ. Τσίπρα για αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ενόψει των εθνικών εκλογών, ώστε ο αρχηγός του κόμματος να απολέσει τη δυνατότητα ισχυρής διαπραγμάτευσης για την επόμενη ημέρα διακυβέρνησης της χώρας, φέρονται να είναι οι Χρ. Σπίρτζης και Ν. Παππάς, οι οποίοι δρουν στο «παρασκήνιο» ως «ανιχνευτές» δυσαρεστημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Είναι γνωστό ότι και πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, το δίδυμο Σπίρτζη - Παππά έδειχνε ζωηρό ενδιαφέρον προκειμένου να αποτραπεί η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στον Γ. Παπανδρέου. Και αυτό διότι ο πρώην πρωθυπουργός περιστοιχιζόταν από μια ομάδα στελεχών με τα οποία οι Χρ. Σπίρτζης και Ν. Παππάς διατηρούσαν -και συνεχίζουν να έχουν- ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις συνεννόησης αναφορικά με το κοινό μέλλον των δύο κομμάτων. Μεταξύ αυτών, οι Δημήτρης Ρέππας και Μιχάλης Καρχιμάκης.

Ο Παπανδρέου

Ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου, ακόμα και αν κάποιοι μπορεί να μιλούν εξ ονόματός του, δεν φαίνεται να έχει κάποια ανάμειξη σε τέτοιου είδους πολιτικές κινήσεις, κάτι που φάνηκε προ ημερών, όταν ο στενός του συνεργάτης Γ. Ελενόπουλος εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, προκειμένου να αποδοκιμάσει τα σενάρια περί «σύμπλευσής» του με τον Αλ. Τσίπρα την επομένη των εθνικών εκλογών. Ακόμα μία πτυχή στο «colpo grosso» του Αλ. Τσίπρα αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μόλις την περασμένη Τρίτη υπεύθυνο για τα χρίσματα που θα δώσει η Κουμουνδούρου όρισε τον Χρ. Σπίρτζη.

Ο Μετρ Αλέξης

Ο Αλ. Τσίπρας, γνωστός «μετρ» της τακτικής του «διαίρει και βασίλευε», έχει δώσει το «πράσινο φως» στον Χρ. Σπίρτζη να «τάζει» στήριξη σε «πράσινους» αυτοδιοικητικούς ή επίδοξους περιφερειάρχες και δημάρχους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ώστε στη μάχη των εθνικών εκλογών, που θα προηγηθούν των «αυτοδιοικητικών και περιφερειακών», να βάλουν πλάτη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο μέτρο των δυνάμεών τους.

Το παιχνίδι αυτό έχει ξεκινήσει με επίκεντρο το Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου η ηγεσία της Κουμουνδούρου δείχνει να έχει «αγκαλιάσει» δύο πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., τον πρώην νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρό και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πεπεισμένοι πως πρόκειται για «ευκαιριακή εργαλειοποίηση» στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να προκληθεί «ανακατωσούρα» εντός του κόμματος

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 25 Ιουνίου 2022.