Το μεγαλύτερο «πακέτο» στήριξης των Ελλήνων παραγωγών βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, όπως αυτό έχει δημιουργηθεί από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα κίνησης. Οπως επισημαίνει στα «Π» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ακόμα και να μην υπήρχε κρίση, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνει, «αποτελεί επιλογή μας η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, η πράσινη ανάπτυξη, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία μας, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης με τη λειτουργία δημόσιων ΙΕΚ για τα αγροτικά επαγγέλματα, η προώθηση των θησαυρών της ελληνικής γης και, κυρίως, η επιλογή μας για μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων», καθώς έτσι εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί ο στόχος να αλλάξει η αντίληψη του συνόλου της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής.

georgantas

Είναι γεγονός, πάντως, ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο πρώτος που επλήγη από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο, καθώς το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε στα ύψη.

Ωστόσο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν ακόμα η κρίση εκδηλωθεί στη σημερινή έκτασή της, η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει με συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα να αμβλύνει τις επιπτώσεις της, κάτι που έγινε πολύ πιο δύσκολο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την αναστάτωση που επήλθε στις αγορές.

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ η στήριξη στους αγρότες

Μέχρι στιγμής, οι δημόσιες δαπάνες για μέτρα που αφορούν αποκλειστικά τους αγρότες αθροίζουν περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να προστεθεί η στήριξη μέσω επιδότησης του diesel στην αντλία με 115 εκατ. ευρώ και επιπλέον 60 εκατ. ευρώ για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Σημειωτέον ότι όποια στήριξη έχει δοθεί στους αγρότες μέχρι σήμερα προέρχεται από εθνικούς πόρους. Το αμέσως επόμενο διάστημα (υπολογίζεται μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου) θα καθοριστεί και το ύψος της ενίσχυσης από ευρωπαϊκούς πόρους. Σύμφωνα τον κ. Γεωργαντά, η στήριξη αυτή θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Τα 26 εκατ. από αυτά θα προέρχονται από δεσμεύσεις του Ταμείου Κρίσεων της Ε.Ε. και τα υπόλοιπα από μεταφορά πόρων από τον Πυλώνα ΙΙ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

520 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω προγράμματος για τους νέους αγρότες, ενώ κάθε δικαιούχος, ανάλογα με τα μόριά του, θα μπορέσει να εισπράξει μέχρι 40.000 ευρώ


Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για στήριξη της κτηνοτροφίας, καθώς είναι σαφές πως, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί, ενώ είναι δύσκολη η διατήρηση και η εκτροφή των ζώων. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει εκταμιεύσει 50 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές. Από τους συγκεκριμένους πόρους έχουν ήδη απορροφηθεί τα 40 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να απορροφηθούν σύντομα, καθώς ορισμένοι κτηνοτρόφοι δεν είχαν ρυθμίσει τα μητρώα τους.

Ωστόσο, από τη μεταβατική περίοδο της ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ, αυτήν την περίοδο «τρέχουν» προγράμματα που δίνουν διέξοδο και προοπτική σε πολλούς παραγωγούς. Συγκεκριμένα, τα εξής: 

1_2
  • 520 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες (κάθε δικαιούχος, ανάλογα με τα μόριά του, θα μπορέσει να εισπράξει μέχρι 40.000 ευρώ)
  • 717 εκατ. ευρώ για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς (έχουν ενταχθεί και οι δενδρώδεις καλλιέργειες και η μελισσοκομία)
  • 80 εκατ. ευρώ για τους γεωργικούς συμβούλους (πρόκειται για υπηρεσίες που εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν από τουλάχιστον 35.000 αγρότες και νέους αγρότες)
  • 180 εκατ. ευρώ για σχέδια βελτίωσης
  • 41 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή
  • 150 εκατ. ευρώ για απονιτροποίηση των εδαφών
  • 25 εκατ. ευρώ για ευζωία των ζώων Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει η κυβέρνηση στη στήριξη των αγροτών, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, προκύπτει από την εύλογη σκέψη ότι, σε μια περίοδο που ο επισιτιστικός κίνδυνος, όχι μόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, αλλά και εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, είναι περισσότερο από ποτέ μεγάλος, ο πρωτογενής τομέας πρέπει να παραμείνει ισχυρός.

Για να γίνουν αντιληπτές οι επιπτώσεις που έχουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην αγροτική παραγωγή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πληρώσει για αποζημιώσεις, χρηματοδοτώντας τον ΕΛΓΑ, περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ, μόνο για το 2021.