Ένα άγνωστο παρασκήνιο, με σοβαρές προεκτάσεις για το μέλλον της συνοχής και της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβεται πίσω από την «αχρείαστη» διχογνωμία που ενέσκηψε στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας και άτυπος ηγέτης της ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπέδειξε τον Γιάνη Βαρουφάκη ως πόλο για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο.

Σε πρώτη φάση, η αναφορά του αυτή ερμηνεύτηκε ως «βόμβα» στα θεμέλια του επικοινωνιακού αφηγήματος που επιχειρεί να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας με το να προτάσσει ως εθνική αναγκαιότητα τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, δηλαδή τη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., απέναντι στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, η ανάλυση αυτή είναι εξόχως ρηχή και γι’ αυτό επιδέχεται βαθύτερες ερμηνείες, που δεν σχετίζονται μόνο με το κατά πόσον ο Ευκλ. Τσακαλώτος ήθελε να ασκήσει πίεση στον Αλ. Τσίπρα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον Γ. Βαρουφάκη ως προνομιακό συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ.

varoufakis
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλ. Τσακαλώτος με τη συγκεκριμένη παρέμβασή του έδωσε και το σήμα για ενδεχόμενη απελευθέρωση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, την επομένη των εθνικών εκλογών, από τα «δεσμά» της προεδρικής γραμμής, σε περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας συνεχίσει να θεωρεί ότι η μετεξέλιξη του κόμματος περνάει μέσα από την «ΠΑΣΟΚοποίηση» της Κουμουνδούρου και τη μετατροπή του κόμματος σε μια μεταμοντέρνα εκδοχή της συστημικής σοσιαλδημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά την παρέμβαση του Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος υπέδειξε το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη ως προνομιακό πολιτικό φορέα για να συνεννοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μιας γνήσιας «αριστερής διακυβέρνησης», ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να υποβαθμίσει τη συμβολή του ΜέΡΑ25 στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, εκφράζοντας αμφιβολίες για το εάν στις εθνικές εκλογές θα καταφέρει να μπει στη Βουλή.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν ο κ. Βαρουφάκης θα είναι στη Βουλή ή όχι. Και δεν μπορώ να γνωρίζω ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί», ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί με τον Γ. Βαρουφάκη. Αν όντως ο Αλ. Τσίπρας συμμεριζόταν την άποψη του Ευκλ. Τσακαλώτου για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25, είναι βέβαιο ότι θα ευχόταν την ενδυνάμωση του κόμματος του Γ. Βαρουφάκη και δεν θα απαξίωνε τη συμμετοχή του στο πολιτικό παιχνίδι με το να αμφισβητεί την επιρροή του στο εκλογικό σώμα.

Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, δίνει απάντηση στον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας πως «δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη να μείνουμε εκτός Βουλής».

Η φημολογία περί «διαφοροποίησης»

Όμως το θέμα που έχει ανοίξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τον Γ. Βαρουφάκη δεν έχει να κάνει με το εάν οι πολιτικοί αντίπαλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., αξιοποίησαν τις δηλώσεις του Ευκλ. Τσακαλώτου με σκοπό να επαναφέρουν στη μνήμη του εκλογικού σώματος την περίοδο του 2015. Εχει να κάνει με μια υποβόσκουσα φημολογία περί «διαφοροποίησης» της αριστερής πτέρυγας του κόμματος την επομένη των εθνικών εκλογών από την επίσημη γραμμή της ηγεσίας, που βλέπει «φως» επιβίωσης στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δηλαδή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί από τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές και αποδειχτεί ότι η στρατηγική της διεύρυνσης του κόμματος προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς ήταν μια λανθασμένη επιλογή της ηγεσίας, τότε, εκτός από την αντικειμενική αμφισβήτηση που θα υποστεί ο Αλ. Τσίπρας, οι πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν να συνεργαστούν με κόμματα που δεν έχουν «ξεπουλήσει την ψυχή τους στον διάβολο» της συστημικής ενσωμάτωσης.

Μιχάλης Κριθαρίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25: Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη να μείνουμε εκτός Βουλής


Αυτό μπορεί να οδηγήσει και στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αριστερή του πτέρυγα να αναζητά διέξοδο ιδεολογικής έκφρασης στο κόμμα του Γ. Βαρουφάκη ή ακόμα και στις πολιτικές κινήσεις άλλων κορυφαίων στελεχών της Αριστεράς, όπως ο Π. Λαφαζάνης και η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος κατάφερε να μετατρέψει σε σημείο αναφοράς των συμμαχιών που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκη, δείχνει πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Ταυτόχρονα, πόσο αδύναμος αποδεικνύεται ο Αλ. Τσίπρας να επιβάλει με όρους κυριαρχίας τη δική του γραμμή στο εσωτερικό του κόμματος. Προς επίρρωση των πληροφοριών του «αυθαίρετου» διαλόγου που άνοιξε η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γ. Βαρουφάκη είναι και το ότι ο ίδιος την Πέμπτη το μεσημέρι στη Βουλή ανταποκρίθηκε στο σήμα του Ευκλ. Τσακαλώτου, εξηγώντας ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει συνεργασία μαζί του, αυτό θα πρέπει να γίνει με όρους προγραμματικής σύγκλισης πριν από τις εθνικές εκλογές.