Σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω δύο πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο) να φουντώνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο, όπου αύριο, Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς.

Την ίδια ημέρα θα μιλήσει στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, αμέσως μετά τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, για να σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να καλέσει και τις γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπαράζ συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες - Τις επόμενες ημέρες βλέπει Όλαφ Σολτς και Ρίσι Σούνακ

Τα μηνύματα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γερμανία

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 (λόγος χρέους/ΑΕΠ) και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου – επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών).

Στο ίδιο μοτίβο, τον δρόμο της υγιούς ανάπτυξης δηλαδή στον οποίο βαδίζει η Ελλάδα, θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, στην ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ στη γερμανική πρωτεύουσα με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη – Ένα νέο κεφάλαιο», παίρνοντας μέρος σε συζήτηση με τον Φρίντριχ Μερτς, πρόεδρο του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«Ενώ στη δημοσιονομική κρίση ήταν το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει πλέον εξελιχθεί σε σταθερό πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ίδρυμα. «Παρά την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση, η χώρα έχει πλέον ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.», προσθέτει η ανακοίνωση.


Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Όλαφ Σολτς

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει -μεταξύ άλλων- στον καγκελάριο της Γερμανίας και το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έχει καταθέσει για τη διασύνδεση ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου, μέσω της Ελλάδας. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο χρειάζεται και τη στήριξη αλλά και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., με τη γερμανική καγκελαρία να παίζει κομβικό ρόλο. «Το να ενισχύσουμε τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Βορρά και Νότου είναι ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ενεργειακή ασφάλεια και στην ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη», είναι η ελληνική θέση.

Η Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον διάδρομο Νότου-Βορρά, αποτελεί γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Το Μεταναστευτικό θα βρεθεί επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων, ζήτημα που εξαρχής η Ελλάδα τόνιζε ότι είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, την ώρα που η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θα συζητηθούν ακόμη περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα θα τονιστεί από τον πρωθυπουργό, όπως έκανε την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι στη συνάντηση που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν. Με τον πρόεδρο της Γαλλίας συζήτησαν και την πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος. Η Ελλάδα –όπως και η Κύπρος άλλωστε– είναι πρόθυμη να συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή, ζητεί ωστόσο εγγυήσεις ασφαλείας για τα πλοία που θα προσεγγίσουν τη Γάζα, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και ενδεχομένως περιθάλποντας τραυματίες.

Το δείπνο με παρόντα τον Σαρλ Μισέλ

Απόψε το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει στο δείπνο ηγετών που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε. για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. (το πρώτο εξάμηνο του 2024). Η συζήτηση για τη Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε. τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και πώς θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα (διεύρυνση της Ε.Ε.) και την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της.