Από την ώρα που η Ελλάδα υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και εξασφάλισε την αγορά των γαλλικών αεροσκαφών Rafale, με προοπτική, μάλιστα, ελληνικής αγοράς των F-35, η Άγκυρα εκδηλώνει έντονη νευρικότητα. Οι επιδείξεις ισχύος της «γαλάζιας πατρίδας» βρήκαν απέναντί τους την τελευταία διετία την ενδυνάμωση των ελληνικών αεροναυτικών δυνάμεων και παραλλήλως η Τουρκία δέχθηκε μια βροχή αποδοκιμασιών της αναθεωρητικής πολιτικής της σε βάρος της Ελλάδας από Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Επιπλέον, ο Ερντογάν άκουσε στη Μαδρίτη προ ημερών τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να του μιλάει για την ανάγκη «σταθερότητας» στο Αιγαίο. Και, όπως φαίνεται, ο Τούρκος πρόεδρος πήρε το μήνυμα. Επειτα από αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε από τον Αμερικανό πρόεδρο υπόσχεση για ένα «δώρο» που αφορά την πώληση στην Τουρκία αεροσκαφών F-16.

Αυτό, όμως, συναντά σοβαρά εμπόδια έγκρισης από το Κογκρέσο. Ηδη μέλη του, με μια σκληρή επιστολή τους, χαρακτηρίζουν την Τουρκία «αναξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ», μιλούν για «εχθρική» συμπεριφορά της προς την Ελλάδα και τονίζουν ότι αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην πώληση των F-16, αυτά χωρίς αμφιβολία θα χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις κατά της Ελλάδας. Το «μπλόκο» των βουλευτών στην πώληση των εν λόγω αεροσκαφών ενισχύει δύο τροπολογίες, που με νομικά επιχειρήματα θυμίζουν στον Τζο Μπάιντεν ότι δεν πρέπει να πωληθούν με προεδρική απόφαση όπλα σε μέλος του ΝΑΤΟ που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

erdogan_biden

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι σε τούτη τη φάση η Αγκυρα είναι πολύ «στριμωγμένη» για να συνεχίσει τα πολεμικά παιχνίδια της στο Αιγαίο και για τον λόγο αυτόν προχωρεί σε αυτό που έχει προβλέψει η ελληνική διπλωματία: στρέφεται προς την Ανατολική Μεσόγειο, όπου στέλνει γεωτρύπανο, και την ίδια ώρα εκδηλώνει την πρόθεσή της για προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου στην Τουρκία.

«Προσεκτική» στην Ανατολική Μεσόγειο η Αθήνα

Σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο προφανώς ο Ερντογάν εκτιμά ότι έχει πιο εύκολη «δουλειά» με αντίπαλο την Κυπριακή Δημοκρατία και με την Αθήνα να είναι έως τώρα «προσεκτική» στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, η ελληνική διπλωματία εκτιμά ότι στην Ανατολική Μεσόγειο καμία από τις παράκτιες χώρες δεν επιθυμεί διατάραξη της σημερινής «ισορροπίας». Άλλωστε, το συμμαχικό σχήμα 3+1 υφίσταται με αμερικανική συμμετοχή. Εκτιμά, επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών ότι τίποτε δεν δείχνει πως οι ΗΠΑ θα ανέχονταν χωρίς αντιδράσεις μια σοβαρή «περιπλοκή» εκεί εξαιτίας της Τουρκίας.

Γεγονός είναι ότι, μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, που αναβάθμισε στρατηγικά τη Θράκη, μετά την καλή υποδοχή που είχε από το Κογκρέσο προσφάτως ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, και μετά το αμερικανικό «φρένο» στο Αιγαίο, ο Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώνεται να ανεβάσει και πάλι υψηλούς τόνους ρητορείας και να κάνει «νταηλίκια» στην Ανατολική Μεσόγειο, για να ικανοποιήσει ενόψει εκλογών τα εθνικιστικά ακροατήριά του, που συγκεντρώνουν κεμαλιστές, ισλαμιστές και ακραίους «Γκρίζους Λύκους». Ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να εμφανίζεται σε διεθνείς διασκέψεις ως ισότιμος των «μεγάλων», αλλά η αναθεωρητική πολιτική του, τραυματισμένη μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη διαρκώς καταρρέουσα τουρκική οικονομία, τον καθιστούν αδύναμο να συνεχίσει τον ρόλο του «κατακτητή» στα χνάρια του Μεχμέτ Β’ στο εσωτερικό της χώρας του, όπου ο χρόνος κυλάει σε βάρος του.

Προκαλεί Ελλάδα και Δύση με επιθετική κίνηση στην Κύπρο, μετά την αποδοκιμασία του Κογκρέσου στην υπόσχεση Μπάιντεν για πώληση F-16 στην Τουρκία


Έτσι, επειδή συνολικά η εξωτερική πολιτική του συναντά πλέον σοβαρά εμπόδια στη διεθνή σκηνή και επειδή γνωρίζει ότι ουσιαστικά παραμένει, πράγματι, ένας «αναξιόπιστος σύμμαχος» για τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει «μέγεθος» στις κινήσεις του στη γεωπολιτική περιοχή μας. Διπλωματικοί παράγοντες βεβαιώνουν ότι η Αθήνα υπολογίζει τις δικές της κινήσεις στη βάση των παραπάνω στοιχείων. Και ναι μεν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας κρατούν «σταθερότητα» θέσεων και στρατιωτική ισχύ έναντι της Τουρκίας, δεν παραλείπουν όμως να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τυχοδιωκτικών κινήσεων του «σουλτάνου» που ήθελε να γίνει «χαλίφης» και δεν τα κατάφερε.

Ο Ερντογάν μπορεί να δείχνει «πρόσωπο» στο εξωτερικό και στην εθνικιστική συμμαχία του στο εσωτερικό, αλλά τώρα ακούγονται τριγμοί στο πολυτελές παλάτι του, κτιριακό σύμβολο της επηρμένης εξουσίας του.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τούτη τη στιγμή αιτία να ανοίξει διάλογο εκτός Διεθνούς Δικαίου υπό στρατιωτική απειλή με την Τουρκία του Ερντογάν. Αλλά στην Κύπρο μπορεί να σημειωθούν εξελίξεις που θα προκαλέσουν την ανάγκη ελληνικής διπλωματικής κινητοποίησης και ενδεχομένως σοβαρή ταραχή στην περιοχή και δεν θα μπορούν να αφήσουν αδιάφορους την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.