«Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπό την προϋπόθεση – όπως είπε – να μπορούμε να βρούμε υγροποιημένο αέριο.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως το 60% των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου είναι από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να θεσπιστεί πλαφόν στο φυσικό αέριο βρίσκει έδαφος από άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Επιπλέον ανέφερε πως η Ευρώπη πρέπει να πάρει μέτρα και να μην μένει αμέτοχη απέναντι στην τεράστια ενεργειακή κρίση.

Την ίδια στιγμή ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως 100 εκατομμύρια ευρώ έχουν ανακτηθεί στην πηγή από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από τα υπερέσοδα.

Ακόμη ο υπουργός ανέφερεπως σε έλλειμμα στην ενέργεια υπάρχει συγκεκριμένη σειρά με την οποία διακόπτεις τα φορτία.

Επιπρόσθετα ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερο επίπεδο προετοιμασίας και υποδομών από άλλες χώρες.

«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Σκρέκα στα Παραπολιτικά 90,1

«Εμείς έχουμε κάνει ότι είναι εφικτό, έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να διασφαλίσουμε επάρκεια εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα. Έχουμε τη Ρεβυθούσα όπου μπορούμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, το LNG, έχουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ τα οποία έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα και θα εισαχθεί και μια νέα λιγνιτική μονάδα η ''Πτολεμαΐδα 5''. Το Σεπτέμβριο που μας έρχεται θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία, και έχουμε και τη δυνατότητα πέντε εργοστάσια που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο να αξιοποιήσουν πετρέλαιο αν χρειαστεί ώστε να μειώσουμε την εισαγωγή φυσικού αερίου. Βεβαίως μιλάω και με τον ομόλογό μου στην Ιταλία και διερευνούμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε φυσικό αέριο στις υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας και με ανάστροφη ροή από τον αγωγό TAP να τα φέρουμε στην Ελλάδα», διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Αυτά βεβαίως έχουν μια προϋπόθεση να μπορουμε να βρούμε υγροποιημένο αέριο σε διεθνές επίπεδο, για αυτό και η ΔΕΠΑ εμπορίας έχει κάνει μια σειρά πραγμάτων όπως για παράδειγμα διερευνά τη διαθεσιμότητα φορτίων στη διεθνή αγορά υγροποιημένο φυσικού αερίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το 60% των εισαγωγών του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι από την Αμερική. Το πρώτο εξάμηνο του έτους σχεδόν το 60% του LNG το οποίο εισήχθη στη χώρα προήλθε από την Αμερική και το υπόλοιπο από πέντε διαφορετικές χώρες. Εμείς κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε διαθέσιμο φυσικό αέριο, το οποίο στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό, το 70% χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, στην περίπτωση που υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση στο φυσικό αέριο έχουμε την δυνατότητα τα πέντε εργοστάσια που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο. Με αυτό τον τρόπο, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή του λιγνίτη και με τη δυνατότητα να φέρουμε αποθηκευμένο φυσικό αέριο από τις αποθήκες της Ιταλίας είναι τρεις πολύ σοβαρές παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα να καλύψουμε τη ζήτηση σε ενέργεια στη χώρα μας τον επόμενο χειμώνα. Από εκεί και πέρα έχουμε ένα πόλεμο, σε ένα πόλεμο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το θα πρέπει να περιμένουμε από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε να θεσπιστεί και να τεθεί ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο εδώ και πολλούς μήνες όταν κανένας δεν το συζητούσε. Αυτό δεν υιοθετήθηκε άμεσα από τους υπόλοιπους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών αλλά βλέπουμε ότι σιγά –σιγά ο ένας μετά τον άλλο έρχονται και συμφωνούν με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει μέτρα, δεν μπορεί να μένει χωρίς να κάνει κάτι απέναντι σε αυτή την τεράστια ενεργειακή κρίση η οποία καταρχήν απειλεί τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, και σε ότι αφορά τις τιμές και σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα της ενέργειας, και δεν μπορεί να μένει αμέτοχη απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα η παραγωγική της βάση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, εγώ πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα η Ευρώπη να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις όταν είναι ανάγκη, θα πρέπει να το κάνει γρήγορα».

Ερωτηθείς τι θα αφορούν οι ανακοινώσεις, ο υπουργός απάντησε: «Ζητάτε να προβλέψω. Συζητάμε πάρα πολλά θέματα, από το να μπει ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, από το να υπάρξει ένας άλλος μηχανισμός σαν και αυτόν που έχει θέσει η Ελλάδα, έχει πάρει εξαίρεση και αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένας νέος μηχανισμός στην αγορά ενέργειας. Δεν λεω μόνο για τη ρήτρα λεω για την εκκαθάριση, για την αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής όπου έχουμε βάλει ένα πλαφόν εμείς στην Ελλάδα και τα ανακτούμε όλα τα υπερέσοδα και τα υπερκέρδη. Τις πρώτες πέντε μέρες λειτουργίας του μηχανισμού έχουν ανακτηθεί 100 εκατομμύρια ευρώ υπερεσόδων από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Τα οποία αυτή τη στιγμή οδηγούνται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και είναι αυτά τα ποία αξιοποιούμε για να χρηματοδοτούμε και να στηρίζουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών ώστε αυτοί να γίνουν χαμηλοί».

«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή εισάγει το 40 έως 50% του παγκόσμιου φυσικού αερίου το οποίο διακινείται με αγωγούς. Άρα η Ευρώπη έχει τη δυναμική και έχει τη δυνατότητα σε μια τέτοια εξαιρετική κατάσταση όπου θα αποφασίσει ο ρώσος Πρόεδρος να χρησιμοποιήσει ως «όπλο» εναντίον της Ευρώπης τη διακοπή του φυσικού αερίου εκεί να λάβει τέτοια μέτρα που δεν θα αφήσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να ξεπαγιάσουν το χειμώνα ή να έχουμε τέτοιες τιμές οι οποίες θα είναι πολύ δύσκολες για την ευρωπαϊκή κοινωνία και την οικονομία», επισήμανε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν θα προλάβουμε το όριο που έχει θέσει η ΕΕ να χωροθετήσουμε αποθήκευση αερίου ως 15% για ετήσια κατανάλωση, απάντησε: «Στη Ρεβυθούσα έχουμε φέρει μια νέα πλωτή δεξαμενή και έχουμε διπλασιάσει και την αποθηκευτική της δυνατότητα και την ικανότητα να υποδέχεται δύο πλοία ταυτόχρονα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αλλά έχουμε επιπλέον ένα πλωτό σταθμό αεριοποίησης ο οποίος θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη εντός του 2023. Αυτό όμως είναι μεσομακροπρόθεσμη λύση, η άμεση λύση είναι αυτά που είπα συν η αποθήκευση στην Ιταλία και στη Βουλγαρία υπάρχει υπόγεια αποθήκη αλλά εκεί δεν υπάρχει μεγάλος χώρος, έχουμε αποθηκεύσει εκεί κάποιες λίγες ποσότητες».

Ερωτηθεις τι θα πληρώνουμε για την αποθήκευση, απάντησε: «Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε λογαριασμό στο τραπέζι, δεν είναι σίγουρο αυτο το οποίο λέμε όλο αυτό θα προκύψει από το κόστος που εχουμε να αποθηκεύσουμε εμείς αυτη τη στιγμή στην Ιταλία και το κόστος μεταφοράς, έχουν μια σειρά από έξοδα τα οποία επιβαρύνουν το φυσικό αέριο αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για στρατηγικά αποθέματα. Μιλάμε δηλαδή αποθέματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην έκτακτη περίπτωση, στο πιο δυσμενές σενάριο. Σε εκείνη την περίπτωση το πρώτιστο είναι η διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου δηλαδή να υπάρχει ενέργεια από εκεί και πέρα το δεύτερο είναι η τιμή και τα δύο εμείς έχουμε φροντίσει ώστε να τα καλύψουμε ακόμα και στο εξαιρετικό σενάριο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να μπει δελτίο στο ρεύμα το χειμώνα, σημείωσε: «Ο ευρωπαϊκός κανόνες και οι ευρωπαϊκές οδηγίες έχουν συγκεκριμένα βήματα για κάθε περίπτωση. Στην περίπτωση που υπάρχει έλλειμμα στην ενέργεια και χρειάζεται να προχωρήσουμε σε διακοπές φορτίου υπάρχει συγκεκριμένη σειρά που διακόπτεις τα φορτία. Πρώτα από τους βιομηχανικούς καταναλωτές, στη συνέχεια από τους εμπορικούς και υπάρχουν οι «προστατευόμενοι καταναλωτές» που είναι τα νοικοκυριά. Δεν είναι κάτι το οποίο το αποφάσισε η Γερμανία, το περιγράφει συγκεκριμένα σε περίπτωση που χρειαστεί να κηρύξουμε συναγερμό 3 υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να κάνει το κάθε κράτος».

«Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο. Το προηγούμενο καλοκαίρι που είχαμε τον τεράστιο καύσωνα που είχαμε ρεκόρ ζήτησης όλων των εποχών ηλεκτρικής ενέργειας εκεί οι βιομηχανικοί καταναλωτές είχανε μειώσει την παραγωγική τους δραστηριότητα για να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Πάντως μας λέτε ότι αν πάμε στο αρνητικό σενάριο αυτό το πλάνο το χειμώνα θα ενεργοποιηθεί και για την Ελλάδα

«Εξαρτάται από την κατάσταση και από την διαθεσιμότητα της ενέργειας του κάθε κράτους μέλους. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε καλύτερο επίπεδο προετοιμασίας και υποδομών από ότι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες από εκεί και πέρα έχουμε έναν πόλεμο κανείς δεν ξέρει το μπορεί να προκύψει όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε στη συνέχεια.

«Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να υπάρχει επάρκεια για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα πέσουν οι τιμές των καυσίμων, ο υπουργός απάντησε: «Είναι δύσκολο να απαντηθεί, δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς. Εκείνο το οποίο μπορεί και έχει προετοιμάσει η δική μας κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και ενέργειας συνολικά για τα ελληνικά νοικοκυριά και για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διασφαλίσουμε την επάρκεια εφοδιασμού. Αυτά τα δυο είναι αυτά τα οποία εμείς οφείλουμε να κάνουμε».