Η τουρκική προκλητικότητα που κλιμακώνεται συνεχώς ολοένα και περισσότερο είναι στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας.

Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται για επαφές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ ελληνικές και εβραϊκές οργανώσεις ζητούν να μην πάρει η Άγκυρα τα αμερικανικά μαχητικά.

Στο πλευρό της Ελλάδας τάσσεται και ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, για την τουρκική απειλή της εθνικής μας κυριαρχίας.

Στο μέτωπο των F-16, πληθαίνουν οι φωνές που καλούν το Κογκρέσο να ανάψει κόκκινο στην Άγκυρα.

Σε κοινή επιστολή τους, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή ζητούν από τους Αμερικανούς νομοθέτες να στηρίξουν την τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία βάζει φρένο στην πώληση, αλλά και στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που ήδη διαθέτει η Τουρκία.

«Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι ένοπλες υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», επισημαίνεται στην επιστολή.

«Όλη η ομογένεια βάζει πλάτη για να αποτραπεί η πώληση των F16 στην Άγκυρα», λέει ο εκτελεστικός διευθυντής συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας.

«Όλοι βάζουμε πλάτη σε αυτήν την προσπάθεια και σίγουρα θα περάσει αυτή η τροπολογία γιατί όχι μόνο βλέπουμε ισχυρούς βουλευτές και Ελληνοαμερικανούς που την υποστηρίζουν, ακόμα κι αν οι Τούρκοι προσπαθούνε να λένε μόνο οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές, όμως όταν βλέπουν ποιοι υποστηρίζουν και ποιοι σπρώχνουν την τροπολογία ξέρουν ότι πρόκειται για πολύ ισχυρούς βουλευτές. Ακόμα και στη Γερουσία που δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία για τροπολογίες, ξέρουμε ότι ο γερουσιαστής ο Μενέντεζ θα κατεβάσει μία παρόμοια τροπολογία» αναφέρει ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, μιλώντας στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.


«Οι εβραϊκές οργανώσεις στηρίζουν την Ελλάδα»

«Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τη στήριξη των εβραϊκών οργανώσεων» τονίζει ο κ. Έντι Ζεμενίδης και εξηγεί μεταξύ άλλων «γιατί όπως έχουν γράψει και αναλυτές στην Ουάσινγκτον ο καινούριος πρέσβης της Τουρκίας έχει βάλει στόχο να καταφέρει του Αμερικανοεβραίους να ξαναέχουν θερμές σχέσεις με την Τουρκία. Μία φορά κι έναν καιρό και το εσωτερικό λόμπι της Αμερικής ήταν Αμερικανοεβραίοι. Οι πιο ισχυρές εβραϊκές οργανώσεις δείχνουν στήριξη στην Ελλάδα και δυσαρέσκεια με την Τουρκία».

Στο ερώτημα αν είναι τόσο ισχυρό το ελληνοαμερικανικό λόμπι για να παγώσει κάτι που έχει την στήριξη του Μπάιντεν, απαντά ξεκάθαρα «ναι γιατί δεν είμαστε μόνοι μας» και εξηγεί ότι δεν είναι μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια και έχουν μεγάλη στήριξη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μεταβεί στις 17 Ιουλίου και ο κ. Παναγιωτόπουλος. Θα συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, έχοντας επίσης σειρά επαφών τόσο με Αμερικανούς, όσο και με την Ελληνική ομογένεια.