TSIPRAS_-_ANDROULAKHS
Πολιτική

Εντείνει την πίεση στον Ανδρουλάκη ο Τσίπρας: «Να αποκλείσει από τώρα κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ και τον Μητσοτάκη»

«Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να κρύβεται μέχρι να πάει στην κάλπη»

Έχοντας κατά νου δύο βασικούς στόχους ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε χθες μπροστά στα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση που έγινε στην κεντρική πλατεία Περιστεριού.

Από την μία ήθελε να παρουσιάσει στους έλληνες ψηφοφόρους τις έξι κινήσεις που θα κάνει αμέσως μόλις κερδίσει τις εκλογές και από την άλλη να στείλει μήνυμα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν μπορεί να κρατάει ίσες αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Αναφερόμενος μάλιστα στο θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει την θέση του.

Όπως είπε «δεν επέλεξα και δεν θα επιλέξουμε να κάνουμε διμέτωπο, γιατί γνωρίζουμε ότι πάντοτε, σε όλη της τη διαδρομή η Δημοκρατική και Προοδευτική παράταξη στον τόπο, είχε έναν μόνο αντίπαλο: τη Δεξιά και τις πολιτικές της. Απεύθυνα ωστόσο, ένα ερώτημα στη Βουλή και απάντηση ακόμη δεν πήρα: Πώς γίνεται να μας λένε κάποιοι ότι επιθυμούν προοδευτική και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη; Ποιοι ακριβώς είναι οι σοσιαλδημοκράτες; Ο ακραία νεοφιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης; Ή μήπως τα ορφανά του κ. Καρατζαφέρη; Ο Βορίδης, ο Πλεύρης και ο Άδωνης;»

Και πρόσθεσε: «ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να κρύβεται μέχρι να πάει στην κάλπη. Αν θέλει να έχει στοιχειώδη αξιοπιστία σε όσα λέει, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα και χωρίς μισόλογα τις προθέσεις του. Αν σκοπεύει να ξανακάνει το κόμμα του δεκανίκι της Δεξιάς ας μην απαντήσει. Αλλιώς οφείλει να αποκλείσει από τώρα και καθαρά, κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη».

Παρουσιάζοντας στην συνέχεια μία ολοκληρωμένη πρόταση για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες εβδομάδες μετά την εκλογή του τόνισε με έμφαση ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος του είναι «ρεαλιστικό αλλά ταυτόχρονα υπέρ των πολιτών και της χώρας».

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

Άμεσα μέτρα ώστε κανένα νοικοκυριό να μη δίνει ένα και δύο μισθούς μόνο για ρεύμα και βενζίνη
«Έχουμε σχέδιο και μπορούμε να το κάνουμε, με τον ισχυρό ρόλο του κράτους, με επαναφορά του ‘Δ’ στον τίτλο της ΔΕΗ , με πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος και στη λιανική αν χρειαστεί, με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτερα ευρωπαϊκά όρια”, είπε.«Δεν σας τάζουμε τον σοσιαλισμό, αλλά δεσμευόμαστε ότι θα σταματήσουμε τη βαρβαρότητα”, ήταν μία φράση που χειροκροτήθηκε θερμά.

Εργασία: Το αίσχος της αυθαιρεσίας θα τελειώσει, με επαναφορά ισχυρής εργατικής νομοθεσίας, του 8ώροy, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της αιτιολογημένης απόλυσης και με σταδιακό 35ωρο με τις ίδιες αποδοχές.

Πλειστηριασμοί: Θα πάψει η Ελλάδα να είναι η χώρα που το υπουργικό συμβούλιο έχει δάνεια 12,4 εκατ.ευρώ και το κυβερνών κόμμα χρωστά 300 εκατ. σε δάνεια, αλλά την ίδια στιγμή βγαίνει στο σφυρί κατοικία για 15.000 χρέος σε πιστωτικές κάρτες.
Κανείς δεν θα χάνει το σπίτι εξαιτίας του Πτωχευτικού που ψήφισε η ΝΔ. Θα προχωρήσουμε σε επαναφορά προστασίας της κύριας κατοικίας και ρύθμιση του πανδημικού χρέους με διαγραφή μέρους ποσού και 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

Υγεία: Πλήρως στελεχωμένο ΕΣΥ με καλά αμειβόμενους γιατρούς

Συντάξεις: Επιστροφή των κλεμμένων, το σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση που πάει στη μαύρη τρύπα της ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης θα επιστρέψει στους συνταξιούχους.
Ο τζόγος των αρπακτικών με την ιδιωτική ασφάλιση θα τελειώσει, τα αναδρομικά θα δοθούν.

Παιδεία: Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της, κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ που άφησε έξω από τις Σχολές 50.000 παιδιά και τα έκανε πεσκέσι στα κολλέγια.
Προσλήψεις δασκάλων και όχι αστυνομικών στα Πανεπιστήμια, αυτοί θα πάνε στις γειτονιές.

Στέγη: Δικαίωμα νέων στη στέγαση, με 400 ευρώ το μήνα σε νέα ζευγάρια και σε νέους που ζουν ακόμα στα πατρικά τους. Κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση από εταιρείες.