Δεκάδες ερωτήματα προκύπτουν γύρω από το φορτίο με τα πυρομαχικά που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη το Σάββατο το βράδυ στην Καβάλα.

Οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας σε ανακοίνωση τους ζητούν από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν όλες τις πτυχές του θέματος.

Τι είδους φορτίο μετέφερε το αεροσκάφος;
Εάν είχε ενημερωθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι συναρμόδιοι φορείς για το είδος του φορτίου για την πτήση στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Εάν συμπίπτει η ενημέρωση αυτή με το φορτίο που πραγματικά μετέφερε, το Υπουργείο Άμυνας είναι σε θέση να δώσει απάντηση και θα ζητήσουμε υπεύθυνη ενημέρωση.
Έχουν ενεργοποιηθεί οι υπηρεσίες διερεύνησης των αιτιών του ατυχήματος;
Ποια είναι η πραγματική προέλευση και ποιος ο πραγματικός τελικός προορισμός του φορτίου;
Θα περιοριστεί η ελληνική κυβέρνηση στις δηλώσεις του σερβικού Υπουργείου Άμυνας για απλή συνεργασία δύο ιδιωτικών εταιρών, μιας σερβικής και μιας ουκρανικής, ή θα ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα;
Είναι πρόσφατη η ανακοίνωση της Ιντερπόλ που προειδοποιεί για τον κίνδυνο μέρος ακόμη και βαρέος οπλισμού που αποστέλλεται στην Ουκρανία να καταλήξει στη μαύρη αγορά;

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι το αεροσκάφος ξεκίνησε από την Ουκρανία με προορισμό το Μπαγκλαντές, μέσω της Σερβίας. Το αεροσκάφος μετέφερε εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι πολλά από τα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία στη συνέχεια μεταπωλούνται σε άλλες χώρες, το θέμα αυτό παίρνει μεγάλες διαστάσεις καθώς στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με την τύχη των όπλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία για τον πόλεμο με την Ρωσία.

Γι' αυτό άλλωστε το Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ουκρανίας ανέλαβε πρωτοβουλία για τη σύσταση προσωρινής ειδικής επιτροπής στην Verkhovna Rada [Βουλή], η οποία θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τον έλεγχο της χρήσης των όπλων που έχουν παραληφθεί από δυτικούς εταίρους.