Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει πλέον χαρακτηριστεί από τους κύκλους της Συμμαχίας ως vital point, σύμφωνα με τον ορισμό των νατοϊκών προδιαγραφών, γεγονός που σημαίνει ότι η περιοχή και κατ’ επέκταση η χώρα καθίστανται ζωτικής σημασίας για την πολεμική και επιχειρησιακή δραστηριότητα της Συμμαχίας.

Είναι αλήθεια ότι από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει προσπάθειες για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και ολοκληρώθηκε με την τελευταία κυβέρνηση. Το πολιτικό σύστημα εδώ είχε αναγνωρίσει έναν βασικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής και ευτυχώς υπήρξε σύμπνοια σε αυτό το σημείο. Η περιοχή πλέον προσελκύει αυξημένο ενδιαφέρον.

Αυτό το ενδιαφέρον οφείλεται στη θέση της, η αξία της οποίας μεγιστοποιείται και από την ένταξή της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, αλλά και στην εμπορευματική δραστηριότητα και τις προοπτικές της, δίνοντας εύκολη δίοδο στους εμπορικούς δρόμους Ανατολής και Δύσης και αντίστροφα.

Δείγμα της δυσχερούς, δε, θέσης στην οποία έχει περιέλθει το τουρκικό κατεστημένο λόγω της αναβάθμισης της αξίας της Αλεξανδρούπολης αποτελεί η έκθεση που δημοσιεύτηκε από το τουρκικό Ιδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), το οποίο χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση.

Αυτή αναφέρει ότι η διπλωματική και στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει επιδεινωθεί, εις βάρος της Τουρκίας, όχι μόνο από την απαγόρευση αγοράς αεροσκαφών F-35 και F-16 Viper, αλλά και από τη χρήση των νατοϊκών συμμάχων του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η οποία βρίσκεται στον μυχό της οδού προς την Ευρώπη και την Ανατολή. Το λιμάνι της έχει αναβαθμιστεί, επίσης, λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου και έχει καταδείξει την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικών οδών στρατιωτικής επικοινωνίας ακριβώς σε καταστάσεις σαν και αυτήν.

Ο λιμένας, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, αναμένεται να αξιοποιηθεί ευρύτερα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς πλέον ενδέχεται να μεγιστοποιηθούν οι εντάσεις στις συγκεκριμένες περιοχές και δεν υπάρχούν άλλες εναλλακτικές οδοί.

Κλειστά τα Στενά

Πρέπει, ακόμα, να θυμίσουμε ότι τα Στενά του Βοσπόρου, βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ, είναι κλειστά για πολεμικά πλοία λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου και η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την καλύτερη και ευκολότερη λύση διέλευσης συμμαχικών δυνάμεων μέσω του λιμένα της.

Το αεροδρόμιό της, επίσης, μπορεί να συντελέσει στην προώθηση στρατιωτικού προσωπικού, οπλικών συστημάτων και διάφορων αναβαθμισμένων δυνατοτήτων προς όφελος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Πρόκειται για αεροδρόμιο με πλεονεκτήματα γεωγραφικά, μεγάλου και εξαιρετικού διαδρόμου προσγείωσης 2,5 χιλιομέτρων και αντοχής βαρέως τύπου, όπου μεγάλα μεταφορικά στρατιωτικά αεροσκάφη (C-7 Galaxy) μπορούν να προσγειωθούν παράλληλα με τις επιβατικές πολιτικές πτήσεις.

Οι εγκαταστάσεις του και οι χωρητικότητες του πεδίου ελιγμών του δύναται να εξυπηρετούν άνετα πολλά μεγάλα αεροσκάφη ταυτόχρονα. Η επικείμενη δυνατότητα με ανεφοδιασμό καυσίμων όλων των τύπων αεροσκαφών και ελικοπτέρων αναβαθμίζει τις αεροπορικές δυνατότητες για στρατηγικές μεταφορές (military logistics) του ΝΑΤΟ.

Στρατηγικό έργο για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη αποτελεί επίσης το σχέδιο διπλής σιδηροδρομικής παράκαμψης των Στενών του Βοσπόρου από Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο - Μπουργκάζ - Βάρνα - Ρούσε.

Οι μεταφορές αυτές όχι μόνο θα παρακάμπτουν τα στενά του Βοσπόρου, όχι μόνο θα μειώνουν το κόστος μεταφοράς στη μισή αξία με μεγάλο κέρδος χρόνου, αλλά θα περιορίσουν και τη στρατηγική αξία των στενών του Βοσπόρου, που ήταν βασικό προνόμιο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, το κυριότερο πλεονέκτημα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αποτελεί η γεωστρατηγική θέση του, διότι χρησιμοποιείται ως βάση για μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο. Επίσης, το λιμάνι θα αποτελεί ενεργειακό κόμβο, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική, μέσω πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σύμφωνα με αναλυτές των συνδυασμένων μεταφορών, ο σχεδιαζόμενος νέος σιδηροδρομικός διάδρομος αποτελεί ικανοποιητική εναλλακτική διαδρομή της διάσχισης των στενών του Βοσπόρου, αποφεύγοντας πλέον την ασταθή και απρόβλεπτη Τουρκία, σε συνδυασμό με τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει τη σημασία που αποδίδουν οι Αμερικανοί ως Pin Point Factor. Δηλαδή είναι ένα από τα σημεία στον χάρτη της υφηλίου που ενώνουν τη γεωπολιτική αλυσίδα ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ και αποτελούν προβολή ισχύος του στρατιωτικού σχηματισμού του οποίου είμαστε μέλος.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 30 Ιουλίου 2022