Εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων αναφορικά με το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, επανήλθαν στην επιφάνεια τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, μέσω κυβερνητικών πηγών επισημάνθηκε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση δια στόματος του Γιάννη Οικονόμου έδωσε θετική απάντηση στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για τη σύσταση Εξεταστικής Eπιτροπής της Βουλής για την αναζήτηση τυχόν πολιτικών ευθυνών αναφορικά με την υπόθεση της παρακολούθησής του. Εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσε η καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, σχετικά με την υπόθεση απόπειρας παρακολούθησης του τηλεφώνου του.

Σημειώνεται ότι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι είναι δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού να χυθεί φως στην υπόθεση, ενώ έχει δοθεί εντολή να ενημερωθεί πλήρως ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ.

O κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί αναλυτικά για το πως προέκυψε η εισαγγελική άδεια για παρακολούθησή του, λένε κυβερνητικές πηγές. Η κλήση του κ. Ανδρουλάκη θα γίνει από τον νέο αρχηγό της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος ορίστηκε αντικαταστάτης του Παναγιώτη Κοντολέοντος ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Το χρονικό των δύο παραιτήσεων

Το μεσημέρι της Παρασκευής παραιτήθηκε αρχικά ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ περίπου 40 λεπτά αργότερα την παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, με τις δύο παραιτήσεις να γίνονται δεκτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά τις 12 μμ το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωνε ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, στενότατος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και έξι χρόνια, παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού.

Λίγο αργότερα πηγές της κυβέρνησης διευκρίνισαν πως η παραίτηση Δημητριάδη «έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του» και υπογράμμισαν πως «σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator (σ.σ. που βρέθηκε στο επίκεντρο της μηνυτήριας αναφοράς Ανδρουλάκη) με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».

«Ο κ. Δημητριάδης», όπως πληροφορούν αρμόδιες πηγές από την κυβέρνηση, «παραιτήθηκε επειδή επί έξι χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό δέχθηκε πολλές επιθέσεις, που στόχο είχαν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την κίνησή του επιλέγει να προστατεύσει τον Πρωθυπουργό, δεν θέλει να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα».

Τη θέση του παραιτηθέντα γενικού γραμματέα ανέλαβε πρόεδρος του ΕΒΕΑ και διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Μπρατάκος.


Η παραίτηση του Κοντολέοντος και η αντικατάστασή του από τον Θεμιστοκλή Δεμίρη

Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του κ.Δημητριάδη, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτηση του. Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές «ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίον αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και στο πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ για να γίνει η νόμιμη επισύνδεση». Παράλληλα σημείωναν πως «κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».