Τις κλήσεις μαρτύρων για καταθέσεις αναφορικά με τις αποκαλύψεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ξεκινά την Πέμπτη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διενεργεί προσωπικά προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή στοιχείων σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο θα καταθέσει ο δημοσιογράφος Τάσος Tέλλογλου, για όσα έχουν περιέλθει στην αντίληψη του για το θέμα των παρακολουθήσεων στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παρακολούθησης το 2018 του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αναφορά στο τουίτερ στην οποία τόνιζε: “Ο Ιδιώτης, που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να “ακούει” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές, όταν μιλάει με την συζυγο η την κόρη του κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες”.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να καταθέσει για το θέμα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Την ίδια ώρα, η υπόθεση των παρακολουθήσεων ανεβάζει κατακόρυφα το θερμόμετρο στο πολιτικό σκηνικό.

Ένταση στο πολιτικό σκηνικό

Στις 22 Αυγούστου στη μια το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η οποία και θα αποφασίσει για την ημερομηνία συνεδρίασης της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το θέμα, ενώ θα καθοριστεί και η συνεδρίαση των επιτροπών, όπως η Θεσμών και Διαφάνειας.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με μία σκληρή ανακοίνωση επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να δημοσιοποιήσει το λόγο της παρακολούθησής του, την ώρα που η κυβέρνηση παραπέμπει στην ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νίκου Ανδρουλάκη για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει σε συζήτηση με την ΕΥΠ, ότι δεν θα νομιμοποιήσει τις πρακτικές της κυβέρνησης συμμετέχοντας σε μια εξωθεσμική διαδικασία και ότι δεν θα δεχτεί ενημέρωση στο «αυτί» ούτε θα ανεχθεί απώλεια ή αλλοίωση στοιχείων, ενώ παράλληλα ζητεί δε να διαβιβαστεί το σύνολο του φακέλου στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.

Απάντηση στην ανακοίνωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση επεδίωξε απολύτως θεσμικά δια του υπουργού Επικρατείας να επικοινωνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ.

«Ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να αρνείται. Αντ’ αυτού με καθημερινές δηλώσεις του, επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός, όντως, πολύ σημαντικού θέματος. Η Κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων. Η συνέχεια θα δοθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στη Βουλή», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Με ανάρτηση του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στο θέμα: «Το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του, αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση. Όπως και η άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΑΔΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ 

Με τις επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

H ΠΝΠ προβλέπει επιπλέον δικλίδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Τα αιτήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών θα εγκρίνονται, εντός εικοσιτετραώρου, και από εισαγγελέα Εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ. Όπως αναφέρει η κυβέρνηση οι δύο εισαγγελείς για την εποπτεία της ΕΥΠ είχαν καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Παράλληλα, για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ καθιερώνεται για πρώτη φορά ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας).