Επιλέγοντας το πλέον «αβλαβές», την παρούσα χρονική συγκυρία, για Ελλάδα και Κύπρο σενάριο και ύστερα από μία χολιγουντιανού στυλ και καθαρώς επικοινωνιακού χαρακτήρα τελετή με στόχο το ακροατήριο στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Αυγούστου, με φόντο πίσω του το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο «Abdülhamid Han», τον απόπλου του σκάφους με τη συνοδεία του για εξόρυξη υδρογονανθράκων σχεδόν έξω από το λιμάνι του Τασουτζού, όπου έγινε η τελετή. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, καθώς το κρατούσαν ως επικοινωνιακό «επτασφράγιστο μυστικό» και δεν είχαν ανακοινώσει την περιοχή με έκδοση NAVTEX, το γεωτρύπανο θα πλεύσει 19 ναυτ. μίλια, στα ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας, επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

erdogan
Αμέσως μετά την τελετή η αρμόδια τουρκική υπηρεσία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX (0770/22) για διενέργεια εργασιών γεωτρήσεως στα ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας, 19 ν.μ. (55 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικώς του Γκαζίπασα (Σελινούς), με διάρκεια από τις 9 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου 2022.

Με την προαναφερθείσα επιλογή, δηλαδή το γεωτρύπανο να κινηθεί μεταξύ τουρκικών ακτών και Κύπρου επί της δικής της υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία επέλεξε το πλέον «ήπιο» σενάριο, καθώς:


  • Ως προς το εξωτερικό, φαίνεται ότι υλοποιεί «τα υπεσχημένα» στην ώρα τους.
  • Ως προς το εσωτερικό, δείχνει στον τουρκικό λαό, ο οποίος θα κληθεί να ψηφίσει το 2023, ότι διαθέτει πυγμή, αποφασιστικότητα και τυχόν θετικά αποτελέσματα θα βελτιώσουν το βιοτικό του επίπεδο.
  • Ως προς την Ελλάδα, παρά το πλήθος των βερμπαλισμών, ακόμα και ανήμερα της τελετής, από τον υπουργό Άμυνας, Χαλουσί Ακάρ, στη 13η Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, δεν φαίνεται να την προκαλεί άμεσα την παρούσα χρονική συγκυρία.
  • Ως προς την Κύπρο, επίσης το συγκεκριμένο σημείο δεν φαίνεται να τη θίγει, καθώς είναι εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, ακόμα και της ανύπαρκτης ουσιαστικώς θαλάσσιας περιοχής των κατεχομένων, τμήματα της οποίας έχουν «παραχωρηθεί» (παρανόμως) για έρευνες στην Τουρκία.
Επομένως, η συνισταμένη όλων αυτών των λόγων είναι ότι η Τουρκία με την κίνηση αυτή, έως τώρα τουλάχιστον, δεν δημιουργεί πρόβλημα σε Ελλάδα και Κύπρο, συνακόλουθα ούτε και σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, ενώ φαίνεται «υπάκουη» και ως προς τις επιθυμίες των Αμερικανών να μην προκαλέσουν, γεγονός που θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα το «αποπληρώσουν» σε άλλον τομέα, πιθανότατα στο πρόγραμμα της αγοράς των 80 σετ της αναβαθμίσεως ισάριθμων μαχητικών τους F-16 σε επίπεδο F-16V (Viper). Οχι το θέμα της αποκτήσεως 40 νέων F-16, που είναι κάτι διαφορετικό (και πιο δύσκολο (πολιτικά/διπλωματικά), αλλά της αναβαθμίσεως των δικών της υπαρχόντων.

Η στάση της Ελλάδας

Η ελληνική πλευρά επέλεξε -και ορθώς τους χαμηλούς τόνους. Αφενός για να μη δυναμιτίσει έτσι περαιτέρω το κλίμα, αφήνοντας όμως και τους Τούρκους να εκτίθενται με τα όσα προκλητικά λόγια εκστόμιζαν, αφετέρου -και το πιο ουσιαστικό- γιατί, καθώς οι Τούρκοι δεν είχαν ανακοινώσει επισήμως με NAVTEX την ακριβή περιοχή της εξορύξεως, δεν επιτρεπόταν στην Ελλάδα να «ανοίξει πολύ νωρίς τα χαρτιά της». Όμως οι χαμηλοί τόνοι, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, δεν σήμαιναν αδράνεια. Αντιθέτως, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και -κυρίως- το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και συνακόλουθα το ΓΕΕΘΑ διατηρούσαν προσωπικό και μέσα σε κατάσταση εγρηγόρσεως και αυξημένης ετοιμότητας με εύσχημο τρόπο (συνεχείς συνεκπαιδεύσεις σε διακλαδικό και διεθνές επίπεδο).

Η διενέργεια εργασιών στα ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας θα διαρκέσει από τις 9 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου 2022


Επιπλέον, «ήταν προγραμματισμένο από καιρό», κατά δήλωση υψηλόβαθμης στρατιωτικής πηγής με την οποία επικοινώνησαν τα «Π», και το βράδυ της Κυριακής 7 αλλά και τη Δευτέρα 8 Αυγούστου απέπλευσαν από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας σημαντικές μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του ελληνικού Στόλου «για ασκήσεις και αποστολές στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα συμφώνως με τον προγραμματισμό», ως μας ελέχθη. Επιπλέον, καθ’ όλη αυτή την περίοδο αλλά και την επόμενη, που το γεωτρύπανο θα βρίσκεται εν πλω, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα παρακολουθήσεως του «στόχου», εν τη ευρεία έννοια της λέξεως, με μία σειρά μέσων, τόσο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας όσο και από το Διάστημα, το τελευταίο σε συνεργασία με τους Γάλλους και τους Ισραηλινούς.

Πάντως, αυτό που φαίνεται να απασχολεί τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τους αρχηγούς και τους επιτελείς τους είναι δύο πράγματα: Πρώτον, τι θα γίνει αν το γεωτρύπανο αρχίσει να τρυπά σε περιοχές πέραν της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που επιχειρεί τώρα. Δεύτερον, ο μακρύς χρόνος (έως 7 Οκτωβρίου) που βάσει NAVTEX το γεωτρύπανο θα είναι εν πλω για γεωτρήσεις. Χρόνος αρκετός για διενέργεια προβλημάτων ή/και άσκηση πιέσεως σε άλλα «μέτωπα» από πλευράς της Άγκυρας.