Σε μια συναινετική και ολοκληρωμένη πρόταση, που θα υπηρετήσει τη θέση της πως θα γίνει «ό,τι χρειάζεται προκειμένου να φτάσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαντήσεις», φέρεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση, σχετικά με την τριπλή κοινοβουλευτική διαδικασία για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Έτσι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εφόσον η πρόταση αυτή συμφωνηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων και υλοποιηθεί, την προσεχή Τετάρτη, 24 Αυγούστου, θα συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για να επικυρώσει τον ορισμό του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου – πιθανότατα τη Δευτέρα, 29 Αυγούστου - προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των παρακολουθήσεων και να κληθούν όλοι οι απαιτούμενοι μάρτυρες, όπως έχει ήδη ζητήσει από το πρωί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με επίσημη επιστολή.

Την Παρασκευή, 26 Αυγούστου, προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η έκτακτη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό, κατόπιν αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει κάνει δεκτό η κυβέρνηση. Εκεί, στη συζήτηση δηλαδή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιο που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου για την ενίσχυση της λογοδοσίας και την τροποποίηση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, χωρίς «να διαταράξουμε μία κρίσιμη και δύσκολη ισορροπία που αφορά τις Υπηρεσίες Πληροφοριών που από τη μια είναι η προάσπιση ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και από την άλλη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών», όπως έχει τονίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Κατά τρίτον, θα προχωρήσει άμεσα η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του τρόπου και του πλαισίου δράσης της ΕΥΠ την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από το 2012 ως το 2022, σύμφωνα με την τελική πρόταση που φέρεται να καταθέτει η κυβέρνηση.