«Δεν αισθάνομαι ότι κινήθηκε χθες εκτός γραμμής, θεωρώ ότι ουσιαστικά περιέγραψε αυτά τα οποία κάνει ήδη ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, αναφορικά με την παρέμβαση Καραμανλή.

«Είμαι από εκείνους που ήθελαν τον τέως πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτηρίζω και εγώ ένα κεφάλαιο και για τη χώρα και για την παράταξη, να είχε τοποθετηθεί και για την οικονομική κρίση και για τα εθνικά μεγάλα προβλήματα των προηγουμένων ετών. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις του είναι χρήσιμες, είμαι από αυτούς που θέλουνε να ακούν συχνότερα και πυκνότερα τον κ. Καραμανλή. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ψυχικής ενότητας, είμαστε όλοι συνασπισμένοι στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. 157 βουλευτές τον χειροκροτούσαμε την Παρασκευή, όλη η κυβερνηση ήταν μαζί του στα υπουργικά έδρανα, δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα ενότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος.

Αναφορικά με το απόρρητο της ΕΥΠ, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Αν κάποια πράγματα οι νόμοι, οι θεσμοί και το σύνταγμα επιτρέπουν να συζητιούνται ανοιχτά να συζητηθούν ανοιχτά και δεν φοβόμαστε. Αν κάποια πράγματα για λόγο εθνικού, όχι κυβερνητικού ή μικροπολιτικού συμφέροντος, πρέπει να μείνουν απόρρητα θα πρέπει να μείνουν απόρρητα. Αν κάποιος έχει κάποια πρόταση είχαμε πρόσφατα συνταγματική αναθεώρηση θα μπορούσε να είχε μιλήσει δημόσια και να πει ότι ενδεχομένως για κάποιες περιπτώσεις να μην ισχύει το εθνικό απόρρητο, να το συζητήσουμε, να το δεχτούμε ή μη να το δεχτούμε. Θεωρώ όμως ότι οι θεσμοί είναι θεσμοί και δεν πρέπει να τους ερμηνεύουμε a la cart».

«Δεν αισθάνομαι ότι σε κανένα σημείο ο κ. Καραμανλής κινήθηκε εκτός των γραμμών της ΝΔ και πραγματικά χαίρομαι πάντοτε όταν τοποθετείται, σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί υπερισχύουν των προσώπων. Εάν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση υπάρχει το συνταγματικό πολιτικό θεσμικό πεδίο, το κοινοβουλευτικό να ζητήσουμε τις αλλαγές και να γίνουνε οι αλλαγές οι θεσμοί όμως είναι πάνω από οποιονδήποτε. Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Καραμανλής χθες δεν κινήθηκε εκτός πλαισίου, περιέγραψε ουσιαστικά το φάσμα ενεργειών το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει υπέρ της διαφάνειας, υπέρ του να αποκαλυφθούν και να έρθουν στο φως όλα όμως οι θεσμοί είναι πάνω από τα πρόσωπα, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς τι να περιμένουμε από την εξεταστική επιτροπή και την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα για να δούμε πόσοι βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθούνται, ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε: «Το τι κάνει ο κ.Τσίπρας έχει ελάχιστη σημασία γιατί πάντοτε ο κ. Τσίπρας δεν κινείται με γνώμονα τους θεσμούς, κινείται με γνώμονα τον εντυπωσιασμό το φθηνό και τον πολιτικαντισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε μια βαριά δήλωση είπε στη Βουλή ότι δεν παρακολουθούνταν κανένας πολιτικός και κανένας δημοσιογράφος στα χρόνια του και ξαφνικά είδαμε δημοσιεύματα... Δεν ξέρω θα τα δούμε όλα αυτά, θα τα ρωτήσουμε. Εγώ έχω να κάνω πολλές ερωτήσεις πάντως, θα είμαι από αυτούς που θα ρωτήσουν αρκετά».

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να μάθει αν παρακολουθείτο, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Κανένας Μαρκόπουλος, κανένας βουλευτής, κανένας Μητσοτάκης δεν είναι πάνω από το νόμο, αν θεωρούμε ότι εμείς οι βουλευτές είμαστε πάνω από το νόμο, είμαστε μια κοινωνικοπολιτική ελίτ νομίζω ότι έχουμε ξεμακρύνει από τον κόσμο. Δεν είμαι κάτι παραπάνω από τους άλλους πολίτες. Αν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι έχω κάνει λάθος , ότι κινούμαι με κάποιον αντεθνικό τρόπο, κατά των συμφερόντων της πατρίδας μου αν υπάρχουν δεν νομίζω ότι έχω κάποιο παραπάνω δικαίωμα από εσάς. Από εκεί και πέρα στόχος της επιτροπής είναι να φωτίσει τα πάντα και αυτό είναι ρητή εντολή και δέσμευση του πρωθυπουργού. Watergate χωρίς Νίξον δεν υπάρχει. Ο Μητσοτάκης φώτισε αυτή τη υπόθεση και πρώτος έδωσε το έναυσμα, είναι καταλύτης διαφάνειας ο Μητσοτάκης».