Με τις ακροάσεις της δεύτερης ομάδας των κληθέντων για την υπόθεση των υποκλοπών συνεχίζονται οι εργασίες της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Οι διαρροές και οι πληροφορίες μέχρι στιγμής γίνονται επιλεκτικά και πάντα υπό την καθεστώς ότι μπορεί να διαψευσθούν. Ολοκληρώθηκε ωστόσο, η ακρόαση των: πρώην διοικητών της ΕΥΠ Θεόδωρου Δραβίλλα (2012-15), Ιωάννη Ρουμπάτη (2015-19) και Παναγιώτη Κοντολέοντα (2019-22) καθώς και του τέως γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Στην συνεδρίαση από το πρωί παρίσταται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες νωρίτερα δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα σε στα μέλη της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, που αντέδρασαν στην υπόδειξη βουλευτή της ΝΔ, προς τους 3 πρώην διοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και τον Γρηγόριο Δημητριάδη, «πως εάν θέλουν μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο και να μην απαντήσουν».

Κατά την πρώτο μέρος της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης αναφερόμενος στις καταγγελίες για παράνομες, επανειλημμένες «συνακροάσεις» - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ από το 2016, επεσήμανε «πως δεν υπήρχε εμπλοκή της ΕΥΠ την περίοδο των καταγγελιών και πως είχε ενημερώσει το ΚΚΕ για αυτό το θέμα». Σύμφωνα πάντα με ασφαλής πληροφορίες με τα όσα ανέφερε ο κ. Ρουμπάτης φαίνεται να συμφώνησαν και οι κκ. Κοντολέων και Δραβίλλας.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση που μετά από ένα μικρό διάλλειμα το μεσημέρι συνεχίζει με την 2η ομάδα που έχει κληθεί τους: Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας,Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).