Το προβάδισμά της έναντι των υπολοίπων κομμάτων φαίνεται πως διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, ενώ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα, όπως δείχνει ακόμα μια ακόμη δημοσκόπηση των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, λίγο πριν από τη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, η κυβερνητική παράταξη καταγράφει σημαντικό προβάδισμα 9,2 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου και ένα θετικό «αποτύπωμα» παρά τη διαχείριση των εμποδίων που φέρνει η ενεργειακή κρίση.

Πρόκειται για δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του Mega και μεταξύ άλλων, δείχνει ότι το εκλογικό σώμα εμφανίζει για άλλη μια φορά έντονο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της οικονομίας και τη διαχείριση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.


Ακόμα, φαίνεται πως το εκλογικό σώμα δεν έχει επηρεαστεί τόσο από την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Ειδικότερα, η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 7,4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου, ενώ ανεβαίνει στις 9,2 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου: η ΝΔ καταγράφει 34,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,9%, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 15,7% , το ΚΚΕ 7,5% , η Ελληνική Λύση 4,2% και το κόμμα Βαρουφάκη 4,9%. Το 35% έχει θετική εικόνα για την κυβέρνηση και το 38% θετική εικόνα για τον πρωθυπουργό, παρότι το 60% δηλώνει ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.

Στην ίδια δημοσκόπηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει απώλειες στο κεντρώο και στο κεντροδεξιό ακροατήριο, μετά από την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά η δημοτικότητά του παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ακόμα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει λιγότερες αρνητικές γνώμες σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν στην επικαιρότητα κυριαρχούσε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Όσον αφορά στο αν οι πολίτες θέλουν πρόωρες εκλογές ή συμφωνούν με την δέσμευση του πρωθυπουργού για την εξάντληση της τετραετίας, οι ψηφοφόροι που αυτοχαρακτηρίζονται ως κεντρώοι, κεντροδεξιοί ή δεξιοί δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό πάνω από 60% ότι επιθυμούν την εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση, με εκείνους που δηλώνουν κεντροαριστεροί ή αριστεροί να επιθυμούν σε αντίστοιχα ποσοστά πρόωρες κάλπες.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με σαφή υπεροχή της ΝΔ και του πρωθυπουργού».