Νέα συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας το πολύ υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και την κοινή τους αγωνία για την ενεργειακή κρίση που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Συγκεκριμένα, την προσεχή Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση και δείπνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Πέρα από τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας και Γαλλίας, οι δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει μια συναντίληψη σε μια σειρά από ζητήματα και στο πλαίσιο αυτό θα συζητήσουν και για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα (σ.σ. η Τσεχία έχει την προεδρία της Ε.Ε.) στις 6 και 7 Οκτωβρίου και την τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου.
 

Στο τελευταίο υπουργικό

Αναφορά στον κ. Μακρόν έκανε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης και κατά την τοποθέτησή του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι πρέπει «να έχουμε μία εικόνα του ευρύτερου πλαισίου που και ο Πρόεδρος Μακρόν αποκάλεσε «τη μεγάλη ανατροπή, το τέλος των βεβαιοτήτων», ένα περιβάλλον ασταθές, μέσα στο οποίο τα ισχυρά κράτη είναι μόνο τα σταθερά κράτη και με τη θέση αυτή συμφωνούν -πιστεύω- όλοι οι Έλληνες και θα ήταν καλό να την αντιληφθούν και όσοι ποντάρουν σε διεθνείς δυσκολίες, για να κατασκευάζουν δήθεν εγχώριες κρίσεις».
 

Στήριξη

Ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο κ. Μακρόν κατά την ομιλία του στην Ετήσια Διάσκεψη των Γάλλων Πρέσβεων την περασμένη Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια μίας δίωρης ομιλίας, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη και ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι «ρωσικές, κινεζικές και τουρκικές αφηγήσεις».

Υπενθυμίζουμε δε ότι μετά το τελευταίο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε: «Θέλω να εκφράσω τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία κρατών-μελών. Οι δηλώσεις αυτές (οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».