Κόντρες με το καλημέρα σας στην Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα των παρακολουθήσεων, ανάμεσα στα μέλη της ΝΔ και του  ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν στην εν λόγω επιτροπή.

Η ψηφοφορία για την εκλογή προεδρείου ολοκληρώθηκε με 28 βουλευτές να ψηφίζουν για τη θέση του προέδρου τον Γιάννη Κεφαλογιάννη με 16  «ναι», 12 λευκά.

Για την θέση του Αντιπροέδρου της Εξεταστικής επιτροπής εξελέγη η Άννα Μάνη Παπαδημητρίου με 16 ψήφους και 2 λευκά και ο Στάθης Κωνσταντινίδης βουλευτής Κοζάνης για την θέση του γραμματέα.

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση με επίκεντρο την εκλογή του προεδρείου, όπου το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την εκλογή διακομματικού προεδρείου, με την Ευαγγελία Λιακούλη να προτείνει για αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Μπιάγκη, κάτι που στήριξεο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πέρασε, καθώς πήρε 10 ψήφου,  ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρότεινε για γραμματέα την Σουλτάνα Ελευθεριάδου που πήρε 9 ψήφους.

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μαζί καθώς έλειπε ο Άγγελος Τόλκας που συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα στην Βέροια.

Τα αίματα άναψαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ζητώντας διακομματικό προεδρείο. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος έκανε λόγω για «παρελκυστική η αντιμετώπιση να αποφασίζει η μειοψηφία» κάτι που δημιουργησε την αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Σύμφωνα με πηγές από την ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν την ίδια τακτική όπως στην πρόταση της Εξεταστικής για την λίστα Πέτσα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν πολιτικό ζήτημα ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση ενώ μέλη της ΝΔ ανέφεραν πως «τελικά δίνει γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ» σχολιάζοντας, ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ!

Επί τάπητος τέθηκε και το καίριο θέμα των διαρροών πρέπει να τους απασχολήσει καθώς όπως ανέφεραν «δεν είναι δυνατόν την ώρα που συζητάμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ την ίδια στιγμή να μας παίρνουν από ΜΜΕ να μας ρωτάνε τι έγινε, να επιβεβαιώσουν τα όσα διαρρέονται από την συνεδρίαση».

Σχολιάζοντας πως οι διαρροές, «είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον».

Η συνεδρίαση συνεχίζεται επί διαδικαστικών θεμάτων. Από την πλευρά της ΝΔ προτείνεται οι συνεδριάσεις να διεξαχθούν με πλήρη μυστικότητα ώστε να διαφυλαχτεί το απόρρητο και ο θεσμικός ρόλος της Εξεταστικής επιτροπής.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, να μην αναπαράγονται οι συνεδριάσεις της Επιτροπής από το Κανάλι της Βουλής, όμως τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται αφού το Προεδρείο παραλείψει από τη δημοσίευση αναφορές σε εθνικά απόρρητα.

Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συναινεί με πληροφορίες και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΚΚΕ με την διαφορά ότι «προτείνει να μην αποφασίζει το Προεδρείο αλλά να αποφασίζει η Επιτροπή για το τι θα παραλείπεται και όχι από τα πρακτικά».