Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία αποδίδει, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι παρά τις απανωτές κρίσεις η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 7,7% στο β' τρίμηνο, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, κάτι που όπως είπε δεν έγινε τυχαία, αλλά οφείλεται στην επαγγελματική διαχείρηση ενός άρτια καταρτισμένου σχεδίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Τι είπε για την υπόθεση των παρακολουθήσεων 

Απαντώντας για το δημοσίευμα σχετικά με την καταστροφή του περιεχομένου της παρακολούθησης Ανδρουλάκη - Κουκάκη από την ΕΥΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «Δεν γνωρίζω για καταστροφές, ούτε για μη καταστροφές. Αυτό το γνωρίζουν οι αρμόδιοι. Σκοπός μας είναι βγουν όλα στο φως και να προκύψουν προτάσεις και λύσεις για την επόμενη ημέρα». 

Σκοπός μας είναι βγουν όλα στο φως και να προκύψουν προτάσεις και λύσεις για την επόμενη ημέρα, συμπλήρωσε. Για τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωβουλής σχετικά με τις παρακολουθήσεις, είπε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει σειρά ερευνών και βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω διερεύνηση αυτού του είδους των καταγγελιών. «Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Θα συμβάλουμε να μην μείνει καμία σκιά στα θέματα αυτά».

«Στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα ζητήσει την άμεση λήψη αποφάσεων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τι είπε για τον εκλογικό νόμο

Σε ερώτηση για το θέμα τυ εκλογικού νόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα απαντήσει και θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο και όχι αυτοσκοπός. Εργαλείο αποτύπωσης της λαϊκής βούλησης.

«Το τελευταίο διάστημα έχουν κατατεθεί απόψεις στον δημόσιο διάλογο και οι πολιτικές διαστάσεις. Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό και θα κλείσει οριστικά το θέμα. Να μην προεξοφλεί κανείς τις απόψεις του πρωθυπουργού προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Αδιανόητη η αναβλητικότητα στη λήψη μέτρων για την ενέργεια από την Ευρώπη

Ο κ. Οικονόμου είπε στη συνέχεια πως «στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας η Ελλάδα θα ζητήσει την λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων και αποφάσεων. Έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα».

Ερωτηθείς για την θέση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της πρότασης για καθιέρωση πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «εμείς έχουμε ταχθεί από την αρχή υπέρ του πλαφόν στην τιμή χονδρικής πώλησης όλου του φυσικού αερίου, έχουμε ταχθεί υπέρ της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από τον τρόπο που διαμορφώνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος”. Πρόσθεσε εξάλλου ότι “πάντοτε στις προτάσεις μας βάζουμε την στάθμιση και τον παράγοντα ότι τα μέτρα που εισηγούμαστε πρέπει κυρίως να αποσκοπούν στο πως θα έχουμε περισσότερα οφέλη και όχι πως, ενδεχομένως, θα δημιουργήσουμε προβλήματα σε εμάς που τα αποφασίζουμε και τα εφαρμόζουμε».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει πρόθεση στην κυβέρνηση να περάσουμε από τις οριζόντιες παρεμβάσεις στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων σε πιο στοχευμένες, ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «όσο διαρκεί η κρίση, ειδικά στην ενέργεια θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας»

Παράλληλα επισήμανε πως «η κυβέρνηση σκοπεύει μέσω ενός πολύ γενναιόδωρου προγράμματος που θα επιδοτήσει την θέρμανση, πολύ σωστά στοχευμένου ανάλογα και με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, να παρέχει στήριξη στους πολίτες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μεγαλύτερη περίμετρο»

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνεται γνωστό από τώρα.

Είναι ήδη γνωστό το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τον Ιούνιο του 2023. Ανέφερε επίσης ότι προανεγγέλθη και δρομολογείται νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων να γνωστοποιείται έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Επίσης αναφέρθηκε στην έγκαιρη ανακοίνωση μιας σειράς αποτελεσμάτων και προγραμματισμών για τη σχολική και ακαδημαϊκή περίοδο και στην έγκαιρη εγγραφή μαθητών στα σχολεία. Απαρίθμησε επίσης τις καινοτομίες που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία.