Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παραδέχθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο ότι ήταν ατυχής η διατύπωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, που είπε ότι «όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί, πεθαίνει», αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση.

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει κανέναν χωρίς στήριξη ώστε «οι ανατιμήσεις να έχουν μικρό αποτύπωμα σε όλους μας». Σημείωσε, μάλιστα, ότι όποια δυνατότητα δημιουργείται θα αξιοποιείται σε μέτρα στήριξης προς τους πολίτες.

Ελληνοτουρκικά

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία και νηφαλιότητα απέναντι στην τουρκική ρητορική. Κατηγόρησε, δε, την Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

Σε ότι αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και τις αναφορές ότι δεν υπάρχει το αρχείο, απάντησε πως αν υπάρχει ή όχι το αρχείο αυτό το γνωρίζει η ΕΥΠ. Επίσης, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι υπάρχουν συγκριμένα πρωτόκολλα που οφείλει να τηρεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

«Να μη ρισκάρουμε»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στις ισχυρές κυβερνήσεις και πρόσθεσε ότι « η χώρα δεν πρέπει να ρισκάρει όσα πέτυχε το τελευταίο διάστημα».



Η συνέντευξη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τη δήλωση του κ. Πέτσα «όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί πεθαίνει»: Νομίζω ότι ο ίδιος ο κος Πέτσας με δήλωση του διευκρίνισε, παραδέχτηκε ότι ήταν μια ατυχής διατύπωση που έδωσε περιθώρια για διαστρεβλώσεις. Προφανώς και δεν έχει καμία σχέση ούτε με την προσέγγιση της κυβέρνησης ούτε με την προσέγγιση που πρέπει να έχει κανείς απέναντι στα πολύ δύσκολα που ζούμε και που έρχονται. Αν από κάτι έχει χαρακτηριστεί η κυβέρνηση μας όλο το προηγούμενο διάστημα κι όχι στη θεωρία γιατί στη θεωρία είναι εύκολα τα πράγματα, στην πράξη είναι η απόλυτη ενσυναίσθηση των δυσκολιών που έχει περάσει η ελληνική κοινωνια, των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σε όλες τις πτυχές του οικονομικού μας βίου. Και λεω όχι στην θεωρία διότι με την πολιτική μας έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε αφήσει κανέναν χωρίς στήριξη. Στήριξη αρκετά σημαντική έτσι ώστε να έχουνε οι αυξήσεις και οι ανατιμήσεις όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στη ζωή όλων μας. Η χώρα εφαρμόζει το μεγαλύτερο ενεργειακό πρόγραμμα στήριξης στη Ευρώπη σε οτι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, πολλές φόρες στοχευόμενα έχει ενισχύσει μεγάλες κοινωνικές ομάδες, κυρίως τους πιο ευάλωτους να ανταπεξέλθουν και στις αυξήσεις και στην ακρίβεια των καταναλωτικών αγαθών. Την περίοδο της πανδημίας με 40 δις κρατήσαμε όρθια την οικονομία και συνεκτική την κοινωνια, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους. Αν από κάτι λοιπον που διακρίνεται ουσιαστικά η κυβέρνηση μας είναι το απόλυτο νοιάξιμο, η απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών που περνάει η πατρίδα, ο κόσμος, οι πολίτες, ο λαός μας κι αυτό το αποδεικνύουμε με τα έργα μας, με τις πράξεις μας, με τις πολιτικές μας που κράτησαν τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες και που εξακολουθούν να την στηρίζουν.

Για το αν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα για επιπλέον μέτρα: Νομίζω ο οδικός χάρτης έχει ήδη περιγραφεί, από εκεί και πέρα αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι εξαιτίας τους γεγονότος πως ότι ανακοινώνουμε είναι καλά μετρημένο και σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα του αλλά και σε ότι αφορά τις αντοχές της οικονομίας, γι’ αυτό μπορούμε να αντεπεξερχόμαστε στις ανάγκες και στις προσδοκίες του κόσμου σε πολύ μεγάλο επίπεδο. Στο επίπεδο και στο βαθμό που οι συγκυρία το επιτρέπει. Ό,τι καινούργια δυνατότητα δημιουργείται αξιοποιείται προς την κατεύθυνση αυτή. Είμαστε εν αναμονή και ευρωπαϊκών αποφάσεων οι οποίες ενδέχεται να διευκολύνουν περαιτέρω τα κράτη-μέλη έτσι ώστε πέρα από το εθνικό σχέδιο να προκύψουν ενδεχομένως κι άλλες δυνατότητες. Εκκρεμεί η ανακοίνωση των μέτρων και για το φυσικό αέριο το επόμενο διάστημα και είμαστε εδώ εφαρμόζοντας μια πολιτική που μας επιτρέπει να στεκόμαστε στο πλευρό του πολίτη ουσιαστικά, επαναλαμβάνω με αποτελέσματα όχι μόνο με λόγια, για να περάσουμε μέσα από τις συμπληγάδες που έχουμε μπροστά μας με την λιγότερο δυνατή ζημιά.

Για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής: Εδώ και πάρα πολύ καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ρητορικός παροξυσμός, υπάρχει ένας ανταγωνισμός της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη ρητορική επιθετικότητα κατά της Ελλάδος. Εμείς με ψυχραιμία και  νηφαλιότητα αντιδρούμε σε αυτά, αποδομούμε τα ανιστόρητα και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς σε όλα τα Φόρα, στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, στις ΗΠΑ.  Νομίζω ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απήχηση των θέσεων μας διευρύνεται  και ότι η ισχύς των επιχειρημάτων που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και του σεβασμού της Ελλάδος απέναντι στις διεθνές συνθήκες είναι αυτή που δεν αφήνει  κανένα παράθυρο στη διαστρέβλωση που επιχειρεί επίμονα η Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα  να έχει το οποιοδήποτε  αποτέλεσμα. Πέρα από αυτά σε εξέλιξη βρίσκεται μια προπαγάνδα η οποία έχει κλιμακωθεί τον τελευταίο καιρό, μια εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.

Για το αν φοβάται μια επανάληψη των γεγονότων του Έβρου: Δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια μαζική κίνηση ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε κάποια περιστατικά συγκεκριμένα που έχουνε γίνει το τελευταίο διάστημα και επίσης δεν μπορουμε να αγνοήσουμε και την κλιμάκωση της κίνησης από πλευράς των λαθροδιακινητών με δυστυχισμένους ανθρώπους  είτε στο Αιγαίο είτε στον Έβρο. Οφείλουμε να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας να είναι ενεργοποιημένα στον απόλυτο βαθμό και να εφαρμόζουμε μια πολιτική που ξέρουμε ότι απέδωσε πολύ καλά αποτελέσματα όλο το προηγούμενο διάστημα. Με τη  φύλαξη των συνόρων μας στο Αιγαίο, με τον φράχτη  στον   Έβρο την αξιοποίηση όλων των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον να κάνουν τη δουλειά τους με τρόπο σωστό και πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες που  ισχύουν και με ανθρωπιστική ευαισθησία όπως έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές.    

Για την υπόθεση παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και τις αναφορές ότι δεν υπάρχει το αρχείο αυτό στην ΕΥΠ:   Το αν υπάρχει αρχείο και τι αρχείο υπάρχει  είναι κάτι που το γνωρίζουν στην ΕΥΠ.  Εκείνο που εγώ γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που  οφείλει να τηρεί η ΕΥΠ όταν κάνει κάποιες κινήσεις. Αλλιώς  συμπεριφέρεται όταν  οι κινήσεις αυτές παράγουν κάποια αποτελέσματα που πρέπει να αξιολογηθούν αλλιώς όταν δεν υπάρχουν αποτελέσματα που πρέπει να αξιολογηθούν αυτό είναι μια πρακτική που εφαρμόζει η ΕΥΠ σύμφωνα με τους κανόνες, το πλαίσιο που λειτουργεί και τα πρωτόκολλα που υπάρχουν . Όλα αυτά φαντάζομαι θα τα πληροφορηθεί ο κ. Ανδρουλάκης αν ανταποκριθεί σε αυτό που του λέμε ότι πρέπει να πάει στην ΕΥΠ για να του δώσουνε την ενημέρωση που μπορούν  και που έχουν να του δώσουν οι αρμόδιοι σε ότι αφορά τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του. Κάτι για το οποίο, εννοώ το νόμιμο χαρακτήρα της επισύνδεσης του, όσο προχωράει η διαδικασία της συζήτησης και στην Εξεταστική επιτροπή και αλλού δείχνει ότι δεν αμφισβητείται πλέον από πουθενά. Σε ότι αφορά το απόρρητο νομίζω ότι ήταν απόλυτα καθαρός και σαφής ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, προφανώς και υπάρχει ένας χαρακτήρας απορρήτου σε ότι αφορά υποθέσεις που χειρίζεται η εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν είναι μια οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία η ΕΥΠ  που να μπορείς να κάνεις μια αίτηση και να πάρεις μια παραπάνω πληροφόρηση για μια υπόθεσή σου ατομική για κάτι που έχεις μια διαφορά, δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο αυτό αφορά το καθεστώς λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο. Εδώ υπάρχει μια περίπτωση πολύ ιδιαίτερη την οποία από την πρώτη στιγμή αναγνωρίσαμε και για αυτό εξακολουθεί να ισχύει αυτό που έχουμε πει  ότι μέσα στο πλαίσιο και στο περιθώριο που οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν και μπορούν  πουν αυτά που γνωρίζουν στον κ. Ανδρουλάκη να πάει ο κ. Ανδρουλάκης να ενημερωθεί και αν χρειαστεί οποιαδήποτε νομικη κάλυψη της ηγεσίας της ΕΥΠ προς αυτή την κατεύθυνση να γίνει αλλά μια οριζόντια κατάργηση διατάξεων, πλαισίου, καθεστώτος που ισχύει χρόνια  και που θα επέτρεπε σε στοιχεία μυστικών υπηρεσιών να γίνονται φεϊγβολάν στο δημόσιο διάλογο δεν είναι κάτι που νομίζουμε πως είναι προς όφελος και συμφέρον ούτε της χώρας ούτε του πλαισίου λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών. 

Για τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ για το απόρρητο: Νομίζω πως συμφωνούμε όλοι στην κατεύθυνση πως θέλουμε να μάθουμε τα πάντα που αφορούν στην υπόθεση αυτή μέσα στο πλαίσιο των κανόνων και των περιθωρίων που υπάρχουν. Στο πώς αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές εκείνο που δεν αμφισβητείται ένα τα υφίσταται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε σε ένα όριο συγκεκριμένων κανόνων ισορροπίας. Από τη μια μιλάμε για μια υπόθεση ευαίσθητη μια  εύθραυστη ισορροπία που πρέπει να λάβει υπόψη της το καθεστώς λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών και από την άλλη την ανάγκη να αποσαφηνιστεί μια υπόθεση η οποία δεν έπρεπε να έχει εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε. Δεν μπορούμε να πάμε  ούτε στο ένα ούτε στο άλλο άκρο πρέπει αναζητήσουμε μέσα από τα θεσμικά περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να μη διαταραχτεί αυτή η εύθραυστη ισορροπία να δώσουμε τις απαντήσεις που μπορούν να δωθούν.

Για τις επικείμενες ομιλίες  των υπολοίπων κομμάτων  στη ΔΕΘ: Ανεβαίνει στη ΔΕΘ δυνητικά η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Ερώτηση: Η προοδευτική διακυβέρνηση όπως την περιέγραψε ο κ. Τσίπρας;

Απάντηση: Τη λέξη «προοδευτική» μη την κανιβαλίζουμε με αυτό τον τρόπο. Προοδευτική μια διακυβέρνηση που έκλεισε τις τράπεζες της χώρας, που έφερε αχρείαστα μνημόνια, που ισχυρίζονται ότι το Αιγαίο δεν έχουνε  σύνορα, που οδήγησε την κοινωνία και τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, ας θυμηθούμε όλοι πως διαχειρίστηκε τους θεσμούς, πως εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη, που επιφύλαξε στους πολιτικούς της αντιπάλους τη μεταχείριση που τους επιφύλαξε  ε! δεν την λες  και προοδευτική.  Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός της είναι αυτό που έχουν αποτυπώσει στη συνείδηση και στη σκέψη τους το σύνολο των πολιτών μια καταστροφική διακυβέρνηση για την πατρίδα μας. Στην οποία αν δεν λειτουργούσαν τα θεσμικά αντίβαρα και αν η ΝΔ  δεν έπαιζε ένα καθοριστικό ρόλο  εκείνες τις κρίσιμες μέρες του καλοκαιριού του 2015 η χώρα θα είχε μπει σε πολύ μεγάλες περιπέτειες. 

Ερώτηση: Πάντως ο κ. Βαρουφάκης το έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα

Απάντηση: Δεν έχει αφήσει το θέμα ανοιχτό μόνο ο κ. Βαρουφάκης το έχουν αφήσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ορθάνοιχτο, μάλιστα μιλούν με σαφήνεια για αυτή την προοπτική, για αυτή δηλαδή την επανασυγκρότηση εκείνης της παρέας. Δεν ξέρω αν θα νοσταλγήσουν και τον κ. Καμμένο στην κατεύθυνση αυτή και βεβαίως όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν στα κρίσιμα ερωτήματα ποια είναι η πρότασή τους και τι ακριβώς έχουν να πουν στον ελληνικό λαό για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Γιατί κάποια στιγμή  πέρα από τις επιδερμικές προσεγγίσεις για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, γιατί αυτό έχουμε δει από την αντιπολίτευση κάποιες διαπιστώσεις και κάποιες επιδερμικές προσεγγίσεις για θέματα που είναι πανευρωπαϊκά και παγκόσμια και που ο κόσμος απαιτεί βαθύτερη γνώση  ώστε να υπάρχει ουσιαστική προσέγγιση και προτάσεις υλοποιήσιμες για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές. Δεν το έχουμε δει αυτό από τη μια και από την άλλη μια μονοκαλλιέργεια του ζητήματος της επικαιρότητας που είναι οι υποκλοπές, που είπαμε ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα αλλά δεν είναι ούτε το μοναδικό ούτε το μείζον που απασχολεί την κοινωνία. Η χώρα έχει μια επιλογή να μην ρισκάρει τα όσα πετύχαμε το τελευταίο διάστημα, να μη διαλέξει  την κοινωνική και οικονομική καθήλωση αντί της οικονομικής ανάπτυξης που πετυχαίνουμε μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, να συνεχίσει το δρόμο της ανόδου και προκοπής, το δρόμο της ενίσχυσής της  τόσο γεωστρατηγικά όσο και γεωπολιτικά και όλα αυτά όταν έρθει η ώρα θα τα αξιολογήσει ο κόσμος.

Για το τι σημαίνει η φράση του πρωθυπουργού ότι ναι μεν υπάρχει ανάγκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση  χωρίς απαραιτήτως να είναι μονοκομματική: Αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από το υπόδειγμα διακυβέρνησης που  εχουμε δώσει από το ’19 μέχρι σήμερα. Εμείς πιστεύουμε στις ισχυρές κυβερνήσεις, πιστεύουμε ότι οι ισχυρές κυβερνήσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτοδύναμη Ελλάδα, χρειάζεται ισχυρή πλειοψηφία κοινοβουλευτική αυτοδύναμη της μιας παράταξης, της παράταξής μας αυτό όμως δεν σημαίνει κυβέρνηση με ανθρώπους από ένα μόνο κόμμα. Η βασική μας επιδίωξη είναι ο κόσμος να εμπιστευτεί αυτοδύναμα τη ΝΔ από εκεί και πέρα  και στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ,  όχι μόνο σε κυβερνητικές θέσεις αλλά και αλλού στον κρατικό μηχανισμό συμμετείχαν και συμμετέχουν ανθρωποι που δεν προέρχονται από το κόμμα της ΝΔ μόνο , είναι ανθρωποι που ενστερνίζονται την άποψη που έχουμε για το μέλλον της χώρας.

Ερώτηση: Μπορεί να δούμε προσκλητήριο σε τέτοιους ανθρώπους που περιγράφετε στις εκλογές που έρχονται;

Απάντηση: Η δική μας επιδίωξη είναι η συγκρότηση μιας ακόμα μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας και πλειοψηφίας η οποία θα αντανακλάτε προφανώς και στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη.