Για τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sfera 102,2 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί Τρίτης (20/09).

Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι «η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις. Είναι σίγουρα και προεκλογικό παιχνίδι. Το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή. Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Σημείωσε, δε, ότι «θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα, από την άλλη πρέπει να συζητούμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητούμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε». «Χρειαζόμαστε κάθε μέρα αυτή την ένταση και αυτό το δηλητήριο;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.





Ενέργεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την ενεργειακή κρίση την οποία χαρακτήρισε «πρωτοφανές φαινόμενο». Εξήγησε μάλιστα ότι «η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές» και πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε δρομολογήσει έναν μηχανισμό υποστήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, φαντάζομαι θα ακούτε το τελευταίο διάστημα λιγότερα παράπονα από το προηγούμενο διάστημα».







Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «πέρυσι κάναμε λάθος, με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται αρκετές καταναλώσεις, είχαμε βάλει το όριο χαμηλά». Τόνισε, δε, ότι φέτος «ακυρώσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι υψηλότερο το κόστος; Ναι, αλλά είναι χαμηλότερα από πριν. Οι τιμές είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο εξοικονομείς σε σχέση με τον περυσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση». Διευκρίνισε, επίσης, ότι «η μεγάλη διαφορά δεν είναι το φως, είναι η θέρμανση, η ψύξη» και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η διαφωνία και με τη γυναίκα μου, το air condition. Κάνει μεγάλη διαφορά να αυξήσεις δύο βαθμούς το κλιματιστικό».



Εξαγγελίες

Για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ όσον αφορά το φυσικό αέριο σημείωσε ότι «είναι λίγα τα σπίτια που μπορούν να κάψουν πετρέλαιο, αλλά θα υπάρχει μια οριζόντια επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου». Σημείωσε, επίσης, ότι «θα πάρουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μια οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Επιπλέον, άσκησε κριτική στην Ευρώπη ότι «δεν τα κατάφερε στον τομέα αυτό. Οχτώ μήνες επιμένω σε πλαφόν για το αέριο. Κράτη που είχαν μεγάλα συμφέροντα επέμεναν να μην μπει πλαφόν στο αέριο. Αλλά, θα πρέπει να δουλέψουμε με αυτό που έχουμε».

Σχετικά με την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Δεν θα ξανακλείσουμε. «Θεωρώ πια ότι η επιδημία όπως την ξέραμε τελειώνει, αλλά θα πρέπει να προσέχουν πολύ οι ευάλωτοι. Αν είσαι πάνω από 60 να πας να κάνεις το εμβόλιο. Όπως κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης, έτσι και το εμβόλιο κατά της Covid-19. Αν είσαι ευάλωτος, καλό είναι να φοράς τη μάσκα σε κλειστούς χώρους. Αλλά δεν θα πάμε σε καμία κανονιστική παρέμβαση που να μοιάζει με αυτά που κάναμε τα δύο τελευταία χρόνια».





Φτηνά στεγαστικά

Για το πρόγραμμα φτηνών στεγαστικών δανείων για νέους που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η νέα στεγαστική πολιτική αποφασίστηκε καθώς «τα τελευταία 2 χρόνια είδαμε απότομη αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Είπαμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για νέους, κάπου έπρεπε να βάλουμε ένα όριο. Βασικός πυλώνας είναι η απόκτηση ενός σπιτιού με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε κανείς να πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο από ενοίκιο στην ελεύθερη αγορά και να του μείνει το σπίτι στο τέλος».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «μπορείς με χαμηλότερη δόση, από ό,τι θα πλήρωνες ενοίκιο, να αποκτήσεις ένα σπίτι», ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων: «Θα ξεκινήσουμε με 10.000 δικαιούχους και, αν πάει καλά, είμαστε έτοιμοι να δεσμεύσουμε περισσότερους πόρους. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συγκατοικήσουν, αλλά και να επιδοτήσουμε ένα πρόγραμμα ανακαίνισης παλαιών διαμερισμάτων. Να επιδοτήσουμε μεγάλο κομμάτι ανακαίνισης, είτε για να μείνει ο ίδιος, είτε για να το εκμεταλλευτεί. Να ανοίξουν κλειστά σπίτια και να μπουν στην αγορά».



Για το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με κρατικά οικόπεδα, δίνουμε σε έναν κατασκευαστή την αξία του οικοπέδου και είναι δεσμευμένος να επιστρέψει ορισμένα διαμερίσματα έναντι χαμηλού αντιτίμου. Μπορεί να γίνει και στην πατρίδα μας, γιατί έχουμε πολλά οικόπεδα που δεν τα κάνουμε τίποτα».

Κατώτατος μισθός

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει την 1η Μαΐου 2023. «Εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε πολύ τον κατώτατο μισθό, αλλά πρέπει να αντέχουν οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η ανεργία. Άρα, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας», πρόσθεσε για το θέμα.

Σημεία της συνέντευξης

  • Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι μισθοί παραμένουν ακόμα χαμηλοί. Αυξήσαμε τον βασικό μισθό, και επίκειται μία ακόμα αύξηση την 1η Μαΐου του 2023. Εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, το ερώτημα είναι αν το αντέχουν οι επιχειρήσεις. Να βρούμε χρυσή τομή που θα στηρίζει τους εργαζομένους, αλλά δεν θα τινάξει στον αέρα τις επιχειρήσεις.
  • Κι εγώ άκουσα για το παράπονο για το όριο ηλικίας. 40-50 είμαστε η γενιά που έφαγε την κρίση στο κεφάλι. Είμαι απολύτως διατεθειμένος να διευρύνουμε τα όρια.
  • Αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές. Εμείς έχουμε δρομολογήσει έναν μηχανισμό για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Δώσαμε επιστροφές για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς. Ακυρώσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Σήμερα από τον υπουργό το πλαίσιο της παρέμβασής μας. Κλιμακωτή επιδότηση στους πολίτες ώστε να εξοικονομούν ενέργεια. Το να ρίξεις τη θερμοκρασία ή να την αυξήσεις δύο βαθμούς κάνει μεγάλη διαφορά. Η Ευρώπη δεν τα κατάφερε στον τομέα αυτόν (φυσικό αέριο). Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κράτη που είχαν μεγάλα συμφέροντα να μην μπει τέτοιο πλαφόν. Θα υπάρχει μια παρέμβαση και στο πετρέλαιο. Θα πάρουμε τα κέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστέψουμε σε μια επιδότηση στην αντλία. Υπάρχει περίπτωση να ξανακατέβει η τιμή του φυσικού αερίου. Η πραγματική αλλαγή θα συντελεστεί όταν κάνουμε πιο γρήγορα τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Η Αμερική ουδέποτε συζήτησε να φύγει από το χαρτονόμισμα του 1 δολαρίου. Δεν ξέρω γιατί δεν υπάρχει στο ευρώ. Όσο πληρώνουμε ηλεκτρονικά, τόσο μειώνουμε τη μικρή φοροδιαφυγή.
Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση και τη στήριξη των νέων πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sfera 102,2 για την καθημερινότητά του και τις συνήθειές του.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε: «Σηκώνομαι 7 παρά τέταρτο, ασκούμαι δύο φορές την εβδομάδα, πάω γραφείο και διαβάζω εφημερίδα. Τώρα ακούω λίγο ραδιόφωνο, κυρίως μουσικό πλέον. Και ελληνικό και ξένο», καθώς και ότι αγαπημένο χρώμα του είναι «το μπλε, σε όλες τις αποχρώσεις».

Σε ερώτηση για το αν κάνει δουλειές στο σπίτι απάντησε: «Μέχρι εκεί που μπορώ. Μέχρι καμιά λάμπα. Οι ασφάλειες ξέρω που είναι».



Η κριτική μέσω ίντερνετ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την κριτική που δέχεται αλλά και για τα αρνητικά σχόλια προς το πρόσωπό του και απάντησε ότι «υπάρχει πάντα μια κριτική που ακούω, νομίζω ότι είναι άδικη, επειδή λένε ότι προέρχεται αυτός από μια πολιτική οικογένεια, είναι εύπορος, ότι δεν καταλαβαίνει. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε ότι μέσω των πολιτικών μας στρεφόμαστε στους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους».

Σημείωσε, επιπλέον, ότι υπάρχει «τοξικότητα του διαδικτύου και ζήτησε «λιγότερο ύβρεις και περισσότερο χιούμορ». «Βλέπω αυτά τα βίντεο με τα ντολμαδάκια που μου αρέσουν, δεν ξέρω παιδιά 15 ετών που να μην μου λένε για τα ντολμαδάκια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανέφερε: «Ανά πάσα στιγμή υπάρχει ένα κινητό και θα σε φωτογραφίσει. Προσπαθούμε (με τη Μαρέβα) μία φορά την εβδομάδα να βγούμε οι δύο μας. Δεν μαγειρεύω τίποτα. Το μπάρμπεκιου δεν είναι μαγείρεμα».