Στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας προσέρχονται σήμερα τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, την ώρα που η ενεργειακή κρίση κορυφώνεται, με τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 να μηδενίζουν κάθε πιθανότητα ομαλής τροφοδοσίας της ΕΕ με ρωσικό αέριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει τελικά ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, μετά την αντίσταση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας που έκριναν περισσότερο επιζήμιο ένα αντίστοιχο μέτρο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε ένα γενικευμένο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι θα εγκυμονούσε κινδύνους στις εισαγωγές του καυσίμου.

Ωστόσο, αγνόησε τις εκκλήσεις 15 χωρών προς τις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα, να παρέμβει και να περιορίσει τις υψηλές τιμές.

Επανέφερε μάλιστα πρόταση για ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου, παρόλο που πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έχουν διαφωνήσει καθώς εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στις προμήθειες και για τις χώρες που προμηθεύονται απρόσκοπτα ρωσικό αέριο μέσω του Turkstream.

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτως πηγής θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας.