Σε «Βατερλό», πριν καλά- καλά ξεκινήσει- εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής για το Ενεργειακό, καθώς η Γερμανία λέει «όχι» σε όλα τα ριζικά μέτρα για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στο γενικό περίγραμμα των προτάσεων της Κομισιόν για την κοινή αγορά προίόντων ενέργειας και για τη μείωση της ζήτησης, με εξαίρεση δύο κράτη-μέλη, τα οποία ζήτησαν προσθήκες και διευκρινίσεις. Πιο συγκεκριμένα, 25 κράτη-μέλη αποδέχονται το προσχέδιο συμπερασμάτων με τις προτάσεις της Κομισιόν, εκτός από τη Γερμανία και την Ιταλία, οι οποίες ζήτησαν να προστεθούν κάποιες προτάσεις.

Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει κοινή αγορά φυσικού αερίου, μηχανισμό περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, νέα μέτρων για τη διαφανή χρήση των υποδομών, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μεγάλο ζήτημα, βεβαίως, παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου και ιδιαίτερα η διασύνδεσή τους με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συγκεκριμένο θέμα διχάζει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν συμφωνούν -προς το παρόν- σε μία κοινή πολιτική, πολύ δε περισσότερο σε ένα πλαφόν. Έτσι, το «παζάρι» βρίσκεται σε πλήρη εξέλικη, με κάθε πλευρά να προσπαθεί να περάσει τις θέσεις της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι απαιτούνται λύσεις εδώ και τώρα, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star και στον Γιώργο Σαραντάκο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απορροφά το 90% των αυξήσεων του ρεύματος στα νοικοκυριά.

Πιο χαμηλά τα τιμολόγια τον Νοέμβριο – Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις

Περίπου 32% έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε ένα μήνα, συμπαρασύροντας και την τιμή του ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για το Νοέμβριο, θα είναι τουλάχιστον 20% χαμηλότερα.

skrekas

Κ. Σκρέκας: Θα συνεχίσουμε να απορροφούμε το 90% των αυξήσεων

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι θα προσαρμοστούν αναλόγως οι επιδοτήσεις, αλλά θα συνεχιστεί η κάλυψη του 90% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά και του 80% για τις επιχειρήσεις.

Στα «κόκκινα» η ενεργειακή φτώχεια

Αναμφίβολα, η «έκρηξη» του φυσικού αερίου και του ρεύματος επιτείνουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας. Το 6,9% των νοικοκυριών στην Ευρώπη δεν μπορεί να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του, αλλά το ποσοστό στην Ελλάδα φτάνει στο 17,5%! Ακόμα μία ένδειξη της «ζημιάς» του ενεργειακού κόστους είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί στο 26,3% των ελληνικών νοικοκυριών, δηλαδή 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Σύνοδος κορυφής: «Βατερλό» με γερμανικό «άρωμα»

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, το ενδεχόμενο ενός «Βατερλό» προκαλεί απογοήτευση και εκνευρισμό, καθώς καταγράφονται διαφωνίες ακόμα και στα αυτονόητα, όπως ο «κόφτης» στις έντονες διακυμάνσεις του φυσικού αερίου.

Γαλλικά «καρφιά» για τη στάση της Γερμανίας

Όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια του Star, Μαρία Ψαρά, παρά τις συζητήσεις, τις ζυμώσεις, τις Συνόδους Κορυφής και τα τόσα Συμβούλια Ενέργειας, οι διαφορές των 27 παραμένουν. Μάλιστα, η Γερμανία έχει σκληρύνει τη στάση της, διαφωνώντας ακόμα και με τις προτάσεις της Κομισιόν!

Η στάση του Βερολίνου προκάλεσε την Τετάρτη την αντίδραση της Γαλλίας, με τον Πρόεδρό της, Εμανουέλ Μακρόν, να δηλώνει: «Νομίζω ότι δεν είναι καλό για μια χώρα να απομονώνεται. Και έτσι πιστεύω ότι ο ρόλος μας είναι να κάνουμε τα πάντα, για να υπάρξει ευρωπαϊκή ενότητα και η Γερμανία να είναι μέρος της».