"Κλείνει η ιστορική εκκρεμότητα της χώρας": ¨Ετσι χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος τη μεταρρύθμιση που αφορά την θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή "Μπρα ντε φερ" με την Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη. "Βεβαίως και θα είναι μη κερδοσκοπικά, ας μην κάνουν κάποιον τον συνταγματολόγο, πατάμε σε στέρεο νομικό έδαφος", τόνισε αναφορικά με τον χαρακτήρα των εν λόγω ιδρυμάτων.

Διαβάστε ακόμα: Θεοχαρόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1 για μη κρατικά πανεπιστήμια: Η ΝΔ παρακάμπτει το Σύνταγμα και το άρθρο 16

Και συνέχισε απευθυνόμενος στους κ. Θεοχαρόπουλο και Κασσελάκη: "Τους κάνω ένα ερώτημα: Εάν έρθει στην Ελλάδα το πανεπιστήμιο όπου φοίτησε ο Κασσελάκης, τι θα πουν;"

Για τη Δικαιοσύνη, ο Άκης Σκέρτσος είπε πως επενδύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης 250 - 300 εκατ., ενώ σημείωσε πως θα υπάρχει νέο δικαστήριο Πειραιά.

Κληθείς να σχολιάσει το περιοδικό Economist που ανέδειξε την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς για το 2023, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, προσθέτοντας πως στόχος είναι μια συμπεριληπτική ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες.

Πιο αναλυτικά ο Άκης Σκέρτσος τόνισε μεταξύ άλλων

«Ο Economist βλέπει τη μεγάλη εικόνα, βλέπει το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Βλέπει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα. Μια μονοκομματική κυβερνηση η οποία επιβραβεύτηκε στις πρόσφατες εκλογές για να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο και να δημιουργήσει μια Ελλάδα η οποία θα είναι πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο δίκαιη, πιο ψηφιακή και πράσινη και εν τέλει πιο ισχυρή. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο στόχο μας, ο στόχος μας είναι αφού κατακτήσαμε το να μείνουμε Ευρώπη παρά τις πολλές παλινωδίες της προηγούμενης δεκαετίας τώρα πρέπει να γίνουμε και Ευρώπη.

Για το νέο ετήσιο σχέδιο διακυβέρνησης για το 2024, ο Άκης Σκέρτσος είπε πως «το πλαίσιο του επιτελικού κράτους καταρτίζουμε κάθε χρόνο και εγκρίνουμε τέτοια εποχή τα ετήσια σχέδια δράσης κάθε υπουργείου. 221 μεταρρυθμίσεις, σχεδόν 270 μεγάλες, μικρές, μεσαίες δημόσιες επενδύσεις.

Όταν λέμε για 220 μεταρρυθμίσεις δεν θέλω να τρομάζουμε ούτε να θεωρούμε ότι λέμε υπερβολές γιατί υπάρχουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως είναι η εμβληματική μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε και εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αλλά και την ταυτόχρονη ενίσχυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης υπάρχουν όμως και μικρότερου βεληνεκούς αλλά κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος και σε υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες.

Όλα αυτά υπηρετούν τον πολυδιάστατο δυναμικό εκσυγχρονισμό της χώρας για να μην ευημερούν μόνο οι αριθμοί μακροοικονομικά, να γίνει αντιληπτή η ευημερία, η ισονομία, η ισοπολιτεία σε όλους τους πολίτες. Το δικό μας όραμα είναι να έχουμε μια ανάπτυξη συμπεριληπτική που θα αφορά όλους τους πολίτες και θα δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες σε κάθε έλληνα και σε κάθε ελληνίδα».

Αναφορικά με τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, σημείωσε:

«Χθες παρουσιάστηκε αυτή η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που κλείνει άλλη μια ιστορική εκκρεμότητα της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη και μια από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που δεν επιτρέπουν την ίδρυση, λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Θα είναι μη κερδοσκοπικά αυτό έχουμε πει και αυτό θα εισηγηθούμε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος ώστε με ασφάλεια, μέχρι να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση, να πάμε στη δημιουργία αυτού του νέου πλαισίου λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σκέρτσος για μη κρατικά πανεπιστήμια: Έγκριτοι συνταγματολόγοι λένε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε, το Σύνταγμα είναι ένα δυναμικό κείμενο


Ερωτηθείς τι απαντάνε στην κριτική ότι παίζουν με τα όρια του Συντάγματος, ο Άκης Σκέρτσος τόνισε πως «η απάντηση έχει έρθει από έγκριτους συνταγματολόγους όπου έχουν γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ αυτής της αλλαγής. Πρέπει πάντα το Σύνταγμα να το βλέπουμε όχι ως κάτι στατικό αλλά ως ένα δυναμικό κείμενο το οποίο ερμηνεύεται με βάση την ιστορική εμπειρία και συγκυρία αλλά και την νομολογία τόσο των εθνικών ανώτατων δικαστηρίων όσο και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Αυτή τη στιγμή πατάμε σε πάρα πολύ στέρεο νομικό έδαφος που επιτρέπει να κάνουμε αυτή την αλλαγή. Φυσικά θα πρέπει να συμπληρωθεί και από μια μεταγενέστερη τροποποίηση αναθεώρησης του συντάγματος αλλά δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο. Έχουμε όλες τις διαβεβαιώσεις από τους πλέον έγκριτους συνταγματολόγους ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτή την αλλαγή.

Και συνέχισε: «Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα στον κ. Θεοχαρόπουλο και στον κ. Κασσελάκη ο οποίος έχει αποφοιτήσει από αμερικανικό πανεπιστήμιο και είναι πολύ περήφανος για αυτό. Αν έρθει το πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε να ιδρύσει ένα παράρτημα στην Ελλάδα τι θα πει ο κ. Κασσελάκης, θα πει ότι δεν αναγνωρίζει αυτό το πανεπιστήμιο από το οποίο ο ίδιος αποφοίτησε και είναι πολύ περήφανος να μας μιλάει για την αριστεία και για τις σπουδές του; Μιλάμε για μεγάλες πολιτικές αντιφάσεις, γνωστικές αντιφάσεις οι οποίες υπάρχουν στο χώρο της αντιπολίτευσης και στο λόγο της αντιπολίτευσης δυστυχώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ταλαιπωρείται δυστυχώς από πάρα πολλούς πολιτικούς και ιδεολογικούς αναχρονισμούς. Δεν απαντά σε σημερινά προβλήματα, δεν έχει σημερινές και σύγχρονες απόψεις και θέσεις και αυτός είναι και ο λόγος που καταρρέει δημοσκοπικά και εκλογικά.

Σκέρτσος για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Εναρμονίζουμε τις πρακτικές που ισχύουν και σε άλλες χώρες


Αναφορικά με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Άκης Σκέρτσος είπε πως  «είμαστε η κυβέρνηση του είπαμε και το κάναμε. Η υιοθέτηση και η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι σε εξέλιξη από την προηγούμενη τετραετία. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προεκλογικά και έχει λάβει την εντολή να υλοποιήσει αυτή την στρατηγική, να εναρμονίσει δηλαδή τις πρακτικές που ισχύουν και σε πολλές άλλες χώρες με τα εδώ δεδομένα και από εκεί και πέρα όταν έρθει η νομοθεσία τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε. Οδεύουμε σε μέρες αγάπης δεν χρειάζεται να σπέρνουμε το διχασμό και να δημιουργούμε διχαστικές ταυτοτικού τύπου συζητήσεις. Εμείς υπηρετούμε το όραμα μιας συμπεριληπτικής ανάπτυξης και κοινωνίας όπου κάθε πολίτης έχει και μπορεί να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με τους συμπολίτες του, δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων και κατηγοριών».

Για τη Δικαιοσύνη, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «είναι ένα από τα πεδία στα οποία υστερούμε ως προς τους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Έχουμε καταρτίσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υλοποιείται ήδη από την προηγούμενη θητεία, περίπου 250-300 εκ. € επενδύονται στην αναβάθμιση τόσο των κτηριακών υποδομών της Δικαιοσύνης.

Τις προηγούμενες εβδομάδες έγινε η ανάθεση σε ανάδοχο για το νέο δικαστήριο στον Πειραιά για παράδειγμα, θα έχουμε αντίστοιχα σε επενδύσεις στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, την καταγραφή των εισροών και των εκροών των υποθέσεων, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των δικαστών... όλα αυτά υπηρετούν ένα στόχο να εκδίδονται οι αποφάσεις σε αντίστοιχο χρόνο με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ερωτηθείς, τέλος, αν ο Αντώνης Σαμαράς είναι «πονοκέφαλος» για το Μαξίμου, ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε:

«Ο Α. Σαμαράς είναι ένα πολιτικό μέγεθος το οποίο τιμώ και σέβομαι, έχει προσφέρει πάρα πολλά την περίοδο ’12-’15, έσωσε τη χώρα από την έξοδο από την ευρωζώνη. Νομίζω ότι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό, να ακούμε τις απόψεις του και από εκεί και πέρα να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά».