Η «κυβέρνηση των ηττημένων», φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που είναι δεύτερο κόμμα, έχει διχάσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται τον λόγο για τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε αυτή τη θέση –θέλησε να εμφανιστεί με αυτοπεποίθηση, δίνοντας προοπτική νίκης στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους–, ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε στο θέμα προβλημάτισε ένα κομμάτι των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της «Ομπρέλας», δηλαδή οι «53», θεώρησαν ότι κακώς ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε τόσο κατηγορηματικός στην απάντηση που έδωσε στο ερώτημα γιατί δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην περίπτωση που έρθει δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά από τη Ν.Δ.

«Ήταν λάθος»

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι μίλησε για κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μπορεί να προκύψει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα συγκεντρώσει 43%-45%. Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζουν ότι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με τρεις μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό περίπου στο 29%, το ΠΑΣΟΚ κινηθεί στο 13%, το ΜέΡΑ25 στη ζώνη του 3%-3,5% και τα εκτός Βουλής κόμματα φτάσουν περίπου το 11%, τα τρία κόμματα μπορούν να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας με 154 βουλευτές. «Γιατί το 45,5% των τριών κομμάτων δεν αποτελεί εντολή προοδευτικής διακυβέρνησης απέναντι στο 32% της “πρώτης” Νέας Δημοκρατίας;», λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία επιμένουν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μείζον το ζήτημα των συνεργασιών.

Διαχωρισμός

Εδώ ακριβώς κάνουν και τον διαχωρισμό από τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εμφανίζονται, εξαιτίας της πολιτικής κουλτούρας που έχουν, πιο ανοικτοί στις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και στη λογική ο Αλέξης Τσίπρας να κρατήσει «σκληρή γραμμή» στις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν για να δημιουργηθεί ένας «προοδευτικός» κυβερνητικός σχηματισμός.

Το τι θα πράξει, πάντως, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα το λύσει η ίδια η ζωή ή μάλλον το εσωκομματικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, το οποίο θα γίνει στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα. Αυτή, άλλωστε, είναι η δέσμευσή του, σημειώνουν στελέχη που υποστηρίζουν σθεναρά αυτήν την εσωτερική διαδικασία, προς τους 170.000 ψηφοφόρους που πήγαν στις κάλπες για να τον αναδείξουν πρόεδρο. Η αλήθεια πάντως είναι ότι το σενάριο αυτό δεν έχει μπει για συζήτηση στα όργανα, καθώς όλα τα στελέχη όλων των τάσεων δεν θέλουν να στείλουν στην κοινωνία ένα μήνυμα ηττοπάθειας για τις επόμενες κάλπες.

«Στο νήμα»

Άλλωστε, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί «στο νήμα» με τη Ν.Δ., καθώς η φθορά που θα έχει το κυβερνών κόμμα μέσα στον χειμώνα θα μειώσει, κατά την εκτίμησή τους, την όποια διαφορά καταγράφεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ωστόσο, τα περισσότερα στελέχη εμφανίζονται προβληματισμένα για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, αφού, όπως επισημαίνουν κατά την εκτίμησή τους, και οι δεύτερες κάλπες δεν αναμένουν ότι θα αναδείξουν κάποιο κόμμα αυτοδύναμο.

«Το δίλημμα που θα προκύψει στην κάλπη της απλής αναλογικής θα προκύψει και στις δεύτερες εκλογές», λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι θεωρούν αδύνατο η Ν.Δ. να έχει αυτοδυναμία. Λένε, μάλιστα, ότι κατά την άποψή τους «θα προκύψουν πολλά και σύνθετα προβλήματα εξαιτίας του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Βελόπουλου». Φυσικά, για τη δημιουργία μιας «προοδευτικής κυβέρνησης» σημαντικό ρόλο θα παίξει και η στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25.

Τα βήματα

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, όλοι θεωρούν ότι έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα προσέγγισης μέσα από την ιστορία των υποκλοπών και τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα. Δεν παραβλέπουν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέξει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα προκύψουν σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα στη Χαριλάου Τρικούπη από το ρεύμα των στελεχών που θα επιθυμούσαν μια κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ.

Από την άλλη, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ζητήσει να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση πριν από τις εκλογές και φυσικά πριν φτάσουμε στις διερευνητικές εντολές. Κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται, ωστόσο, στους προγραμματισμούς της Κουμουνδούρου, καθώς μετά την αποχώρηση του Γ. Βαρουφάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. καραδοκεί για να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά την 1η Οκτωβρίου 2022.