«Η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης είναι διαρκής», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Επιπλέον, η ίδια τόνισε ότι το θέμα των κυρώσεων δεν είναι κάτι το άγνωστο και στη Ρωσία έχουν επιβληθεί 8 πακέτα μέτρων.

Η κ. Βούλτεψη, ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία με τη Λιβύη επιχειρούν να λειτουργήσουν ένα παράνομο μνημόνιο που δεν αναγνωρίζει κανείς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της 

Αναφορικά με την ακρίβεια: Η μάχη αυτή είναι διαρκής, ξεκίνησε από την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού και τώρα έχει κορυφωθεί ακριβώς επειδή υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν είναι ένα φαινόμενο τοπικό, δεν είναι ελληνικό όπως θέλουν να το ελληνοποιήσουν, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάθε φορά, κάθε πρόβλημα προσπαθεί να το αντιμετωπίσει ανάλογα με το τι είναι κάθε φορά το πιο σημαντικό και προσπαθούμε να μειώσουμε αυτούς τους κραδασμούς οι οποίοι είναι συνέπεια μιας πρωτοφανούς κατάστασης. Δηλαδή αυτό που ζούμε τώρα με τα αντίποινα μέσα στο Κίεβο και με τους άμαχους νεκρούς και όλα αυτά 8ο μήνα πολέμου είναι κάτι το τρομερό και αυτό έχει συνέπειες και στο μεταναστευτικό για παράδειγμα. Γιατί όταν γίνεται πόλεμος και όταν η Αφρική βρίσκεται στο έλεος μιας πρωτοφανούς κατάστασης του τζιχαντισμού που έχει καταλάβει τις μισές καλλιεργήσιμες γέες και δεν αφήνει να τις καλλιεργήσουν και δεν υπάρχουν τα λιπάσματα για να καλλιεργήσουν τις άλλες μισές δηλαδή θέλω να πω ότι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα ως μια τόσο έντονη παγκόσμια κρίση που σίγουρα κάθε κυβερνηση προσπαθεί να ανακουφίσει κάπως τις επιπτώσεις αλλά καταλαβαίνετε είναι ένας διαρκής αγώνας.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να θέσουμε θέμα κυρώσεων στην Τουρκία για τη στάση που κρατάει απέναντι στη χώρα μας και τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις: Το θέμα των κυρώσεων το οποίο είναι στην ημερήσια διάταξη αυτό τον καιρό, 8 πακέτα κυρώσεων έχουμε στην Ρωσία από την ΕΕ, δεν είναι κάτι το άγνωστο ή ότι δεν το θέτουμε ή ότι δεν υπάρχει πάντοτε στο τραπέζι απλώς το πότε και με πιο τρόπο αποφασίζεται με βάση συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία υπάρχουν. Ναι, μπορεί την τελευταία φορά που επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία ήταν όταν υπήρχε ένα σχέδιο τον Ιούλιο του ‘19 που αφορούσε την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ κλπ. Εμένα αν με ρωτάτε για κυρώσεις έχω ένα πολύ βαθύ ιστορικό να σας πω κυρώσεων που ξεκινά από πριν την Μικρασιατική καταστροφή. Δηλαδή αυτές οι αναθεωρητικές δυνάμεις, αυτές οι αυταρχικές δυνάμεις ουσιαστικά δεν ενδιαφέρονται για τους ίδιους τους λαούς τους γιατί στις κυρώσεις ποιος πλήττεται;

ΔΗΜ: Είναι μια μοναδική ευκαιρία, με τη στάση που κρατάει η Τουρκία, να πείσουμε το δυτικό κόσμο ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος...Αν όχι τώρα πότε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία απλά θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και δεν είναι σοβαρά μόνο για την Ελλάδα. Δηλαδή είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνεις έναν αντιπολιτευτικό λόγο, να πούνε όλες οι αντιπολιτεύσεις -γιατί βλέπω ότι υπάρχει μια ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το θέμα –κυρώσεις. Κι εγώ το λεω αλλά δεν βγαίνω να πω όπως το ακούω στην αντιπολίτευση « αν δεν πάρεις κυρώσεις δεν γίνεται τίποτα». Εγώ λεω ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, με αυτό που κάνει η Τουρκία με την παράνομη κυβέρνηση της Λιβύης που προσπαθεί να λειτουργήσει ένα παράνομο μνημόνιο που δεν το αναγνωρίζει κανείς. Εδώ θίγονται τρομερά συμφέροντα, αν δείτε τον ιταλικό Τύπο βγήκαν όλες οι εφημερίδες ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και είπαν ότι η Ιταλία ασχολούμενη με το ποιος θα κάνει τις εκλογές και τα νταραβέρια τους κλπ εγκατέλειψαν το θέμα της Λιβύης και ότι η Ιταλία έχει σοβαρά συμφέροντα στα λιβυκά πετρέλαια και πλήττοντα τα συμφέροντά της. Βγαίνει η Γερμανία και λεει «πλήττονται τα συμφέροντά μου» δηλαδή τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με τις γραμμές Ερντογάν: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το «μονοπώλιο του ανθρωπισμού» θεωρεί ότι αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να επιδείξει τον «ανθρωπισμό» του γιατί αν υπήρξε ανθρωπισμός δεν θα γινόντουσαν αυτά που έγιναν στην χώρα ούτε θα υπήρχε το αίσχος της Ειδομένης ούτε θα είχαν αφήσει 5.500 παιδιά ανήλικα στο δρόμο με όλους τους κινδύνους. Αν είσαι ανθρωπιστής δεν είσαι μόνο στα λόγια είσαι και στην πράξη. Αυτό το οποίο λεει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι ανθρωπιστές και στο όνομα του ανθρωπισμού δεν πειράζει τελικά να περνάνε και οι εκβιασμοί της Τουρκίας. Εγώ αυτό καταλαβαίνω και το καταλαβαίνω με τη νησίδα στον Έβρο γιατί ενώ η ίδια η οργάνωση που έκανε την καταγγελία έχει ζητήσει συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε ακούσει συγγνώμη... Εδώ έχουμε μια αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, που μας μιλάει γενικά για το φαινόμενο της μετανάστευσης το οποίο το ξέρουμε. Το οποίο υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, και θα υπάρχουν και πόλεμοι και πείνα και δίψα και οι άνθρωποι θα φεύγουν αλλά αυτό δεν ισχύει στην δική μας περίπτωση, εμείς δεν έχουμε να κάνουμε γενικά με το φαινόμενο της μετανάστευσης έχουμε να κάνουμε με τη χρήση του φαινομένου της μετανάστευσης ως τμήμα μιας γενικότερης επιθετικής πολιτικής. Δηλαδή μέσα στην απειλή πολέμου, μέσα στο οπλοστάσιο που εχει η Τουρκία έχει και το μεταναστευτικό.

Ερωτηθείσα αν φοβάται έξαρση στο μεταναστευτικό: Ότι υπάρχει πίεση αυτή τη στιγμή υπάρχει και στη θάλασσα και βλέπουμε με τα ναυάγια προ ημερών ότι δεν τους νοιάζει καθόλου αν έχει μποφόρ ή δεν έχει. Έχουμε πίεση και στον Έβρο, συνεχή, άρα η Τουρκία το έχει εντάξει στο οπλοστάσιό της πως πας εσύ βρε αδερφέ και να βγάζεις και το βάζεις μόνο του! Αυτό δεν γίνεται, για την Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να γίνει, είναι υπαρξιακό ζήτημα είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Όταν έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και λεει έχω επιλέξει «το ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης» εγώ πρέπει να του απαντήσω «όχι κύριε, έχω επιλέξει το ρόλο του φύλακα της Ελλάδας». Δεν κατάλαβα πως μου κολλάει εμένα αυτή την ταμπέλα όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ διότι επί των ημερών του έκλεισαν τα βόρεια σύνορα μας και την απόφαση δεν την πήραν τα Σκόπια, πάρθηκε πολύ πιο ψηλά στο ευρωπαϊκό συμβούλιο που μετείχε ο κ. Τσίπρας- όταν τότε έγινε αυτό, έφερε το ΝΑΤΟ και έφτιαξε μια κοινή δήλωση που εγκλώβιζε κόσμο στα νησιά αυτός είναι ο δεσμοφύλακας δεν είμαι εγώ. Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν μπορείς να αφαιρείς το μεταναστευτικό από το όλο πλέγμα της απειλής πολέμου.