Στη Σύνοδο της Πράγας αναφέρθηκε εκτενώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την έναρξη της σημερινής (10/10) ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι μετά από επίμονη προσπάθεια οι προτάσεις της Ελλάδας έγιναν δεκτές και θα συζητηθούν στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου.

Για τις τουρκικές προκλήσεις ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι είδαν όλοι στην Πράγα την απόπειρα διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και την αποστομωτική απάντηση του πρωθυπουργού.

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, δε, ότι η Τουρκία ξεδιπλώνει μια κλιμακούμενη στρατηγική πρόκλησης από το 2020, όχι μόνο λεκτική αλλά και υβριδική και αυτό το είχαμε επισημάνει εδώ και καιρό.

«Ένα βήμα μπροστά»

«Είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία. Δεν θα παρασυρθούμε γιατί αυτό επιδιώκει», τόνισε στη συνέχεια.

Για το τουρκολυβικό μνημόνιο ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στην χθεσινή επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο. Σημείωσε ότι η θητεία της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν νομιμοποιείται να υπογράφει συμφωνίες.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών χωρών και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αντιδράσεις τόσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την Κομισιόν, από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Επίμονη τακτική»

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει τα όσα είπε ο Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά, ο κ. Οικονόμου είπε: «Η προκλητική ρητορική της Τουρκίας, η επίμονη αυτή τακτική το μόνο που κάνει είναι να πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδο του Ερντογάν. Δεν θα τον ακολουθήσουμε αλλά δυστυχώς στην προκλητική ρητορική προστίθεται η προσβολή μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού. Η κυβέρνηση θα αναδεικνύει την προκλητική ρητορική και τον αναθεωρητισμό του Τούρκου προέδρου. Όσοι ηγέτες φλέρταραν με τον αναθεωρητισμό τώρα θερίζουν θύελλες».

Παρακολουθήσεις

Για το πως θα γίνει η συνεδρίαση της ολομέλειας για τις παρακολουθήσεις είπε: «Η απόφαση για το πως θα γίνει η Ολομέλεια αφορά την Διάσκεψη των Προέδρων», είπε και συνέχισε: «Η άποψή της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί η ολομέλεια να είναι κλειστή. Η συνεδρίαση πρέπει να είναι ανοικτή αλλά όσον αφορά στην δημοσιοποίηση των πορισμάτων πρέπει να λάβουμε υπόψιν τον πολύ ιδιαίτερο και ευαίσθητο χαρακτήρα των ζητημάτων με τα οποία ασχολούνται τα πορίσματα αυτά».

Μετρό Πειραιά

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επέκταση του μετρό στον Πειραιά και τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο που έχει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόσημο» καθώς και ότι «η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά κάνει πράξη το κεντρικό μας σύνθημα και εδώ, κάνει πράξη το σύνθημα συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα και στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής».