Tην στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απόρριψη από τη Γερουσία των ΗΠΑ των τροπολογιών που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16, στηλιτεύουν άμεσα ή έμμεσα Έλληνες ανταποκριτές στις ΗΠΑ.

Γνωστοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις με τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA),  άγνοια στην Κουμουνδούρου για τον τρόπο που λειτουργεί το νομοθετικό σύστημα των ΗΠΑ, και παράλληλα αναφέρονται στην αντιπολίτευση που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι για τις δύο τροπολογίες που περιόριζαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, στην οποία κάνει λόγο για «σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα» και επιβράβευση της Τουρκίας.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη έγραψε: «Στην Τουρκία να πανηγυρίζουν κατανοητό και αναμενόμενο. Μα στην Ελλάδα;»


Ο ανταποκριτής του Star Δημήτρης Σουλτογιάννης σχολιάζει για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Δυο παρατηρήσεις στην ανακοίνωση: Υπάρχει άγνοια για το πως λειτουργεί το Αμερικανικό Νομοθετικό σύστημα καθώς υπάρχει δρόμος ακόμα για την τελική έκβαση. Το δεύτερο είναι ότι αντιπολίτευση στο Εθνικό συμφέρον της χώρας δεν κάνεις…».


Ο Μιχάλης Ιγνατίου γράφει στο Hellas Journal: «Είναι όμως, ασυγχώρητη η συμπεριφορά αρκετών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μερικών λεγόμενων ελληνικών ιστοσελίδων. Χάρηκαν όταν διάβασαν την είδηση στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, την αναπαρήγαγαν αμάσητη χωρίς να περιμένουν να πληροφορηθούν όλες τις πτυχές της υπόθεσης».


«Ένα ενδεικτικό σχόλιο ενός σημαντικού ομογενούς στη σημερινή ανακοίνωση του Συριζα. Το διακύβευμα στην Ουάσιγκτον είναι εθνικό, όχι κομματικό», γράφει επίσης η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, Κατερίνα Σώκου, αναδημοσιεύοντας το σχόλιο του Τάσου Ζαμπά. 


Αναρτήσεις για την απόρριψη των τροπολογιών από τη Γερουσία των ΗΠΑ έκανε επίσης ο ανταποκριτής του Mega και του ΑΠΕ, Πέτρος Κασφίκης. 



Σημειώνεται ότι οι δύο ρήτρες που παρουσίασε το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία ήταν ότι «τα F-16 ή τα κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για παραβιάσεις της ελληνικής επικράτειας».



Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης, με ανάρτησή του στο twitter αντιδρά έντονα στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης τους ελληνικού λαού.


«Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu είναι οι μόνοι που θέλησαν να παρουσιάσουν ένα στάδιο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σαν τετελεσμένη απόφαση», σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.