«Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, ο ίδιος ζήτησε να μπει ένα πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και επανέλαβε πως πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ τόνισε πως υπάρχει τουλάχιστον μια αποδοχή της στρατηγικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια δύναμη στο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Υπάρχει μια σταθερότητα στις τελευταίες μετρήσεις στα επίπεδα που αφορούν μια πολύ ενισχυμένη δυναμική σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό και υπάρχει μια αύξηση των ποσοστών μας σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές σε αντίθεση με συντεταγμένη πτώση και φθορά που έχει και η ΝΔ και η ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τα θέματα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Προφανώς η κρίση αυτή είναι κατά βάση εξωγενής όμως η διαχείριση της είναι εγχώρια και εμείς διαφωνούμε στη στρατηγική της διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης. Διαφωνούμε στη στρατηγική αυτή γιατι πρώτον έχει τα χαρακτηριστικά της επιδοματικής εξάρτησης που η ίδια η ΝΔ κατήγγειλε και ορθώς το ΣΥΡΙΖΑ το χειμώνα του 2018 και υιοθέτησε το μοντέλο αυτό αλλά και στην πράξη δεν λύνει το πρόβλημα. Γιατί υπάρχει μια ροή χρήματος η οποία ξεκινάει από τους φορολογούμενους, μέσω της οριζόντιας και έμμεσης φορολογίας δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, επιστρέφει στους φορολογούμενους με όρους υποτιθέμενης κυβερνητικής μεγαλοψυχίας για να μην τους ξεχάσουμε και πριν τις εκλογές, για να πληρώσουνε τις σταθερά υψηλές τιμές που δεν έχουν ρυθμιστεί για παράδειγμα των ηλεκτροπαραγωγών. Εδώ υπάρχουν δύο λάθη πρώτον το ότι η κύρια πηγή αυτής της διαμόρφωση του δημοσιονομικού χώρου είναι οι οριζόντιοι φόροι και αυτό είναι άδικο γιατί τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα τον πληρώνει το ίδιο ο φτωχός και ο πλούσιος όταν βάζουν βενζίνη στο αυτοκίνητό τους και είναι άδικο γιατί το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και στα τρόφιμα τον πληρώνει το ίδιο ο φτωχός και ο πλούσιος. Άρα αυτό είναι άδικο, εμείς έχουμε προτείνει συγκεκριμένα νούμερα κοστολογημένα για τη μείωση της έμμεσης φορολόγησης. Επιμένουμε στη μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο και στο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Και δεύτερον εμείς έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να μπει ένα πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος για να υπάρχει και ένα αναλογικό μερίδιο διαχείρισης της ευθύνης της ενεργειακής κρίσης και του κόστους της και από τους ηλεκτροπαραγωγούς γιατί έτσι τελικά θα μειωθεί ο πληθωρισμός.

Αναφορικά με την κριτική που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ ότι οι θέσεις τους εκφράζονται ελλιπώς και δεν έχουν τη δυναμική που θα περίμεναν στην κοινωνία

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Έχει γίνει μια πολυ σοβαρή δουλειά και προγραμματική επεξεργασία που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ από τον κ.Ανδρουλάκη που αφορά ένα συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά και όχι λαϊκιστική αλλά κοστολογημένη και ρεαλιστική. Αντιλαμβάνομαι και θα συμφωνήσω ότι δυστυχώς οι δίαυλοι επικοινωνίας που πολλές φορές έχουμε ή δεν έχουμε αντίστοιχα για να περνάμε τα πολιτικά μας μηνύματα με όρους προτάσεων και λύσεων και όχι με όρους συνθηματολογίας και κοκορομαχίας είναι πάρα πολύ περιορισμένοι. Οι λόγοι είναι γνωστοί γιατι ο καθένας επιθυμεί να προβάλει αυτά που πολλές φορές βολεύουν συγκεκριμένες ατζέντες, και δεν αναφέρομαι μόνο στα ΜΜΕ, αναφέρομαι και στη στοχευμένη τεχνική πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που βάζουν διλήμματα πλασματικά και μη πολιτικά χωρίς επιχειρηματολογία.

ΔΗΜ: Δηλαδή εσείς έχετε κάνει την καλύτερη δυνατή δουλειά; Το έχετε επικοινωνήσει σωστά;

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Αν με ρωτάτε αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάντα και για όλους μας. ...Δεν βλέπω στοιχεία αναιμίας ούτε της κοινοβουλευτικής ομάδας ούτε του κόμματος. Βρίσκουμε το βηματισμό μας, ειμαστε πάρα πολυ αισιόδοξοι, έχουμε αυτοπεποίθηση νομίζουμε ότι τελικά θα πάμε όλα καλά.

ΔΗΜ: Υπάρχουν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματό σας που λένε ότι αν συνεχίσετε έτσι θα πάθετε χειρότερα από το ‘19

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτή, από τις προσλαμβάνουσες μου από την κοινωνία, από τον κόσμο που μιλάμε καθημερινά ότι υπάρχει τουλάχιστον μια αποδοχή αυτή τη στιγμή της πολιτικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει μια ενισχυμένη δυναμική σε σχέση με όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και φυσικά είναι στο χέρι μας πλέον και η περαιτέρω πολιτική επεξεργασία και η καθετοποίηση αλλά και η επικοινωνία των θέσεων αυτών ώστε να κριθούμε επί προτάσεων και θέσεων και όχι μόνο επί συνθημάτων. Είναι στο χέρι μας και πιστεύω θα το πετύχουμε.

Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Τα πανεπιστήμιά μας δεν μπορεί να είναι περιφραγμένοι χώροι ανομίας, συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό όλοι οι λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι . Δεύτερον υπάρχουν πρότυπά στην Ευρώπη που λένε ότι υπάρχουν σώματα που διασφαλίζουν την ασφάλεια εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τη διαφορά ότι για εμάς αυτά πρέπει να υπάγονται στο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και όχι στην Ελληνική Αστυνομία. Εμείς προτιμάμε ένα Σώμα που θα υπάγεται στο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και όποτε τελούνται αξιόποινες πράξεις είτε με την καθοδήγηση του Σώματος αυτού είτε με την καθοδήγηση των πρυτανικών αρχών έτσι και αλλιώς αυτόκλητα και αυτεπάγγελτα καλείται η Αστυνομία, παρεμβαίνει και εφαρμόζει το νόμο. Πολιτική βούληση χρειάζεται για να εφαρμοστεί.