«Στο θέμα των παρακολουθήσεων επιλέξαμε τον αμιγώς θεσμικό δρόμο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε πως τα θέματα συγκάλυψης έχουν να κάνουν κατά βάση με το πώς λειτούργησε η εξεταστική επιτροπή με την αλά κάρτ επιλογή του απορρήτου.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι προβληματικό το γεογονός από τα τέλη Ιουλίου η δικαιοσύνη δεν έχει καλέσει την εταιρία που προμηθεύεται το λειτουργικό Predator.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν ενστερνίζονται στο ΠΑΣΟΚ την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο πρωθυπουργός συγκαλύπτει την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς απόλυτα καθαρά από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε τον αμιγώς θεσμικό δρόμο για να μάθουμε όχι μόνο εμείς αλλά κυρίως ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Στα θέματα που αφορούν την προσπάθεια συγκάλυψης δυστυχώς έχουν να κάνουν κατά βάση με τον πως επιχειρήθηκε να λειτουργήσει η εξεταστική επιτροπή στη Βουλή και τελικά πως έκλεισε με ένα πόρισμα που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την κυβερνητική πλειοψηφία. Εννοώ ότι δυστυχώς υπήρξαν σχεδόν σε όλα τα ζητήματα a la carte επίκληση του απορρήτου. Οι νυν δεν μιλάνε αλλά οι πρώην μιλάνε για να δημιουργήσουν όρους συμψηφισμού και να το κουκουλώσουν μέσα σε ένα πεδίο ευρύτερης ασάφειας και σύγχυσης και επίσης είναι προκλητικό το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών να δώσουν απαντήσεις. Δυστυχώς σήμερα που μιλάμε εξακολουθεί να υπάρχει ένα ερώτημα τελικά γιατί παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ; Και το λέω αυτό γιατί από την ΕΥΠ παρακολουθούνε για λόγους εθνικής ασφαλείας όσους είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια. Άρα υπάρχουν δυο τινά ή ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ύποπτος και επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, και άρα πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό ώστε να μην μας ψηφίσει από τη στιγμή που θα κάνουμε αυτό το μεγάλο κακό στη χώρα εμείς. Ή δεν είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και υπήρχε άλλος λόγος, ίσως πολιτικός- ρωτάω- για την παρακολούθησή του.

Αναφορικά με το Predator και αν ζητάει το ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Από την πρώτη στιγμή ήταν βαθιά προβληματικό το στοιχείο ότι υπήρχε ταυτόχρονη προσπάθεια παρακολούθησης και από το Predator και από την ΕΥΠ. Αυτό αποτελεί ένδειξη δεν αποτελεί από μόνο του απόδειξη όμως είναι προβληματικό το γεγονός το ότι από τα τέλη Ιουλίου ήδη η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει καλέσει ακόμα την εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό Predator στην Ελλάδα για να μάθουν ποιοι το έχουνε στην κατοχή τους. Εγώ δεν λέω όπως λέει για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, ότι είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι το έχει ο πρωθυπουργός και το χρησιμοποιεί αλλά λέω ότι πρέπει θεσμικά να μάθουμε ποιοι το έχουνε και το χρησιμοποιούν. Εμείς έχουμε ασκήσει πάρα πολλές φορές κριτική στο γεγονός ότι-όχι μόνο για λόγους που αφορούν τις υποκλοπές αλλά για λόγους που αφορούν την συνολική οικονομική και κοινωνική διαχείριση της υφιστάμενης συγκυρίας-οι εκλογές έπρεπε να είχανε γίνει ήδη. Όμως βάζω και το εξής αστεράκι, ότι δεν μπορούν να γίνουν οι εκλογές συρόμενοι ακριβώς σε μια ευρύτερη ασάφεια και λάσπη στο ανεμιστήρα για το τι ισχύει με το θέμα των υποκλοπών. Άρα προτού κληθεί ο ελληνικός λαός να απαντήσει πρέπει να ξέρει την αλήθεια για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν υπάρχουν ή όχι πολιτικές και κυβερνητικές ευθύνες για να αξιολογήσει ο ίδιος που θα στείλει τον καθένα την επομένη μέρα.