gerapetritis
Πολιτική

Γιώργος Γεραπετρίτης: Εκλογές με το τέλος της τετραετίας, με τα στοιχεία της απογραφής του 2021 - «Οριακά πολύ ψηλές οι τιμές, χρειάζεται ενίσχυση»

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τοποθετήθηκε για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, για το αν θα υπάρξει ενίσχυση στους πολίτες και είπε ότι οι Πανελλαδικές δεν πρόκειται να επηρεαστούν από το πρόγραμμα των εκλογών

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρόκειται για μια αστάθμητη κατάσταση, δυστυχώς έχει καταστεί εξαιρετικά ευμετάβολη η τιμή σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, αλλά και το πετρέλαιο. Νομίζω ότι στην παρούσα συγκυρία περισσότερο οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τη θέση πλαφόν στο φυσικό αέριο, έτσι ώστε ακόμη και αν δεν έχει καθοριστεί σε επίπεδο τεχνικών λεπτομερειών νομίζω ότι λειτούργησε αποτρεπτικά για την αύξηση των τιμών» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που σημειώθηκε.

«Οι επιδοτήσεις θα υπάρχουν όσο υπάρχει ανάγκη. Έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός ότι η ενίσχυση της ελληνικής κοινωνίας θα είναι διαρκής. Συνεπώς σε κάθε περίπτωση που κρίνουμε ότι οι τιμές είναι απαγορευτικές, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, τότε θα παρεμβαίνουμε δημιουργικά» προσέθεσε. «Θεωρώ ότι είναι οριακά πολύ ψηλές, έτσι ώστε να χρειάζεται μια ενίσχυση των πολιτών» είπε για το εάν οι σημερινές τιμές είναι απαγορευτικές.

Για την ακρίβεια στα τρόφιμα, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «οι τιμές που βλέπουμε εμείς στο ράφι του σούπερ μάρκετ είναι τιμές που έχουν διαμορφωθεί στον διαδραμόντα χρόνο και έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα. 'Άρα λογικό είναι να υπάρχει μια χρονική υστέρηση. Αναλόγως των τιμών θα πρέπει να υπάρχει και μια αντίστοιχη παρέμβαση εκ μέρους του κράτους, για να συγκρατούνται οι τιμές αυτές συνήθως στην πηγή τους».


Επισήμανε ότι για την ώρα δεν έχει υπάρξει σκέψη για Fuel pass 3 προσθέτοντας ότι «οι παρεμβάσεις, οι οποίες γίνονται για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων κατηγοριών, θα πρέπει να είναι μετρημένες και στοχευμένες, διότι και δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα κρατήσουν και διότι ενδεχομένως μια ασυμμετρία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αρνητικές συνέπειες».

Επίσης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι το υπόδειγμα που έχουμε γνωρίσει να αδειάζουν τα ταμεία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στην Ελλάδα του 2022-23 δεν θα το δούμε. «Θα έχουμε μια πολύ μετρημένη πολιτική, ότι έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό έχει ήδη νομοθετηθεί και σταδιακά τίθεται σε ενέργεια. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση από όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί και από την άλλη πλευρά οτιδήποτε κάνουμε δεν θα θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας» είπε, τονίζοντας ότι «μνημόνια ή ανάλογες δεσμεύσεις με την παρούσα κυβέρνηση δεν θα δούμε».

Αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορούμε να την πάρουμε πριν από τις εκλογές. «Είναι ένας πάρα πολύ ψηλός στόχος, προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε λάβει μια σειρά από θετικές αξιολογήσεις από όλους τους οίκους, θετικές αξιολογήσεις από όλες τις εκθέσεις εποπτείας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα που ουσιαστικά θα φέρει την Ελλάδα σε μια κατάσταση δημοσιονομικής κανονικότητας μετά από 12 χρόνια» σημείωσε.

Για την απλή αναλογική είπε ότι είναι μια κανονική βόμβα που μπορεί να φέρει σοβαρότατα προβλήματα. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι πολιτικές συναιρέσεις, ώστε να μπορούμε να μιλούμε με άνεση, όπως θα συνέβαινε σε άλλες χώρες, για την απλή αναλογική. Η εποχή της κρίσης στην οποία ζούμε απαιτεί πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί με πολύ γρήγορη και ισχυρή εντολή να δίνει λύσεις» υπογράμμισε.

Επιπλέον ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με την απογραφή του 2021, σημειώνοντας ότι από μια πρώτη εκτίμηση φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες μεταβολές, αλλά σημειακές αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες. «Δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι πανελλαδικές από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών» προσέθεσε.

Τέλος, για την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμά της για την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο. Επιφυλάσσεται, το απόλυτο κυριαρχικό της δικαίωμα να το ασκήσει στον κατάλληλο χρονισμό. Δεν πρόκειται να παραχωρηθεί κανένα απολύτως δικαίωμα και από την άλλη πλευρά υπάρχει μια πολύ συγκροτημένη εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ενισχύσει τη διεθνή θέση της χώρας και αυτό θα συνεχίσουμε να ασκούμε, χωρίς παραχωρήσεις και με μόνο γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα».