«Η κυβέρνηση πριν από 2,5 χρόνια ψήφισε το νομοσχέδιο Ηρακλής πίσω από το οποίο αγοράζονται κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων και κάποιων αρπαχτικών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για αρπακτικά ταμεία στο οποίο συμμετέχουν έλληνες τραπεζίτες, ενώ είπε πως η αγορά αυτή λειτουργεί εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, τόνισε πως το ΜέΡΑ25 πριν από δύο χρόνια ζήτησε συζήτηση στη Βουλή κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ενώ πως θα πρέπει να προηγηθεί προεκλογική συμφωνία με κάποιο άλλο κόμμα, τονίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει συγκυβέρνηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σε ότι αφορά την ανεξαρτητοποίηση της Φωτεινής Μπακαδήμα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε πως «θα πρέπει να ρωτήσετε την ίδια».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με την αγορά κόκκινων δανείων

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εδώ και 2,5 χρόνια η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ένα νομοσχέδιο με την επονομασία «Ηρακλής». Πίσω από τον λεγόμενο «Ηρακλή» που θα καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία των τραπεζών, κρύβεται μια αγορά, μια ψευτοαγορά, ηλεκτρονική αγορά, στην οποία αγοράζονται και πωλούνταν τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων, των νοικοκυριών ακόμα και κάποιων αρπακτικών. Αυτή η αγορά είναι δομημένη με έναν τρόπο οπού σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 ήταν λες κι έχει φτιαχτεί για να δημιουργηθεί ένας τρόπος κάποια αρπακτικά ταμεία με έδρα το Delaware και το New Jersey τα οποία έχουν συμμέτοχους τραπεζίτες Έλληνες που από τη δική τους τράπεζα πουλάνε στο δικό τους αρπακτικό ταμείο στο οποίο συμμετέχουν και πολιτικοί και συμμετέχουν και επιχειρηματίες από το Delaware...

ΔΗΜ: Φαντάζομαι δεν λέτε ότι όλα αυτά έγιναν για να ευνοηθεί ο Πάτσης εκτός αν θεωρείτε ότι υπάρχουν και άλλοι Πάτσηδες

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: O Πάτσης είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Εγώ έχω καταγγείλει εδώ και 2 χρόνια ότι αυτή η αγορά είναι μια αγορά καταρχάς η οποία λειτουργεί εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, λειτουργεί εναντίον της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτηθείς αν αυτή η πολιτική των κόκκινων δανείων προϋπήρχε της ΝΔ

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Προφανώς, μιλάτε στον πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας κόμματος που έχει καταγγειλει το ΣΥΡΙΖΑ ότι έστησε την υποδομή για τον «Ηρακλή» με την ηλεκτρονική αγορά των κόκκινων δανείων και μετά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε κι ολοκλήρωσε πάνω σε αυτή την υποδομή.

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να εξηγήσω τι είναι ο «Ηρακλής». Έρχεται ένα ταμείο το οποίο είναι εντελώς αδιαφανές, δεν ξέρουμε καν σε ποιον ανήκει σε αυτή την αγορά του «Ηρακλή», αγοράζει από την Πειραιώς, από την Eurobank ένα δάνειο των 100 χιλιάδων και δίνει 3 χιλιάδες για να το πάρει, αν καταφέρει και το βγάλει στο σφυρί και πάρει 50 χιλιάδες έχει ένα μυθικό ποσοστό κέρδους. Τα χρήματα αυτά φεύγουν από την Ελλάδα, θα πάνε στα νησιά Κέιμαν νόμιμα, χωρίς φορολόγηση.

Ερωτηθείς τι θα μπορούσαν να κάνουν οι τράπεζες αυτά τα κόκκινα δάνεια παρά να τα πουλήσουν στα Funds αφού η ζημιά για αυτές ήταν πολύ μεγάλη από τη στιγμή που δεν θα έπαιρναν πίσω χρήματα

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η ζημιά όμως για την ελληνική οικονομία είναι μυθική. Ένα ακίνητο που αγοράστηκε αρχικά πριν από 10-15 χρόνια για 200 χιλιαδες το οποίο σήμερα μπορεί να έχει μια αξία 100 χιλιάδες και αύριο θα έχει 400 χιλιάδες έτσι όπως πάνε τα ακίνητα. Αυτό το ακίνητο έρχεται ένας ξένος ή υποτίθεται ξένος παίρνει το δάνειο αυτό με 3 χιλιάδες, το πουλάει όσο το πουλάει και τα χρήματα αυτά τα αποσπά από την ελληνική οικονομία και τα πάει στα νησιά Κέιμαν. Για εμάς στο ΜέΡΑ25 όποιος νομοθέτησε αυτή τη διαδικασία εγκληματεί εναντίον της χώρας και νομοθέτησαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ και η Μητσοτάκης ΑΕ. Εμείς το ΜέΡΑ25 2,5 χρόνια καταγγέλλουμε ακριβώς αυτό και υπάρχει μια ομερτά. Εγώ θα απαιτούσα από τον κ. Πρωθυπουργό όταν σε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών του κάνω αυτή την καταγγελία «κύκλοι πολιτικοί και κοινωνικοί δικοί σου συμμετέχουν σε αυτό το αλισβερίσι» απαιτώ να γυρίσει και να με πει συκοφάντη ή να μου πει ότι έχω δίκιο. Δεν απαντάει για 2,5 χρόνια και αυτή η ομερτά είναι τεκμήριο ενοχής.

ΔΗΜ: Να υποθέσω ότι αυτό που λέτε είναι ένα βασικό θέμα μιας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας σας με το ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Απολύτως. Εάν ακούσετε την ομιλία που έκανα στο συνέδριό μας το Μάιο ήταν ένα από τα βασικά θέματα. Είχα πει «όσοι μας λέτε ότι θέλετε προοδευτική διακυβέρνηση και ρίχνετε γέφυρες επικοινωνίας και συνάντησης, θα καταργήσουμε τον Ηρακλή;». Αυτό είναι και ένα ερώτημα που θέτω σήμερα γιατί γίνεται όλη η συζήτηση για τον κ. Πάτση που είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και είναι και το εξιλαστήριο θύμα ουσιαστικά για την Μητσοτάκης ΑΕ και πέφτει και ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω και μιλάνε για τον κ. Πάτση. Όλοι οι άλλοι δηλαδή που συμμετέχουν στον «Ηρακλή» είναι ηθικά και νόμιμα σωστοί; Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση. Αυτό που με στεναχωρεί για την κατάντια της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας είναι ότι δεν λειτουργεί η Βουλή, εμείς έχουμε καταθέσει για το συγκεκριμένο θέμα πρόταση νόμου πριν από δύο χρόνια η οποία ποτέ δεν ήρθε για συζήτηση αλλά ούτε και τα ΜΜΕ την πήραν να πουν «το ΜέΡΑ προτείνει αυτό είναι ανοησία ή έχει κάποια στοιχεία σημαντικά για να τα συζητήσουμε». Η λύση είναι η δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δάνειων. Η πρόταση μας ποια είναι γιατί πολύ σωστά είπατε ότι αυτά είναι δάνεια τα οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν τα περισσότερα, δεν ειναι μπαταχτσήδες οι περισσότεροι απλά δεν εχουνε. Οπότε η πρόταση μας είναι η εξής πάει το κόκκινο δάνειο από την «Πειραιώς», από την «Eurobank» στα λογιστικά βιβλία της δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δάνειων η οποία μάλιστα παίρνει και μια ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος. Ο μικρομεσαίος εφόσον λειτουργεί το μαγαζί συνεχίζει να το χρησιμοποιεί, ο νοικοκύρης συνεχίζει να μένει μέσα αλλά καταβάλει ένα τέλος παγώματος του δανείου το οποίο να μην ξεπέρνα το 1/3 των διαθέσιμων εσόδων. Έτσι παγώνει το δάνειο, δεν του το χαρίζεις, παγώνει στο διηνεκές. Εγώ δεν διεκδικώ βραβείο ευρεσιτεχνίας, αυτό το σύστημα το οποίο προτείνω και το οποίο το έχουμε καταθέσει και στη Βουλή το ξεπατικώσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτό που έγινε στη Γερμανία το 2010 και μάλιστα με τον κ. Σόϊμπλε. Γιατί έτσι λύθηκε το πρόβλημα των κόκκινων δάνειων μετά την κρίση του 2008-2009 στη Γερμανία.

ΔΗΜ: Αν το κάνουμε αυτό έχουμε πρόβλημα ευρωπαϊκό δηλαδή υπάρχει περίπτωση οι θεσμοί να μας πουν «δεν γίνεται αυτό».

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχω ήδη απαντήσει στην ερώτηση όταν σας είπα ότι αυτό το ξεπατικώσαμε από την Γερμανία άρα δεν υπάρχει καμία ασυμβατότητα μεταξύ της πρότασης μας και των κανόνων της ΕΕ. Από την άλλη μεριά έχετε απόλυτο δίκιο, η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα παρά αυτά που λεει ο κ. Τσίπρας ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια το 2018 και που τα επαναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης. Η Τρόικα θα επιστρέψει και θα πει όχι, γιατί η Τρόικα δουλεύει για τα αρπακτικά ταμεία, είναι συγκοινωνούντα δοχεία αλλά εμείς δεν μπορούμε να θυσιάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του πλούτου του ιδιωτικού τομέα της χώρας και να εξαχθεί αυτός ο πλούτος στα Cayman islands επειδή μας το λεει μια Τρόικα που υποτίθεται ότι δεν υπάρχει πια. Αλλά ήθελα να σας πω το εξής είπατε μέχρι πότε και σας είπα στο διηνεκές αλλά δεν είναι ακριβώς αλήθεια αυτό γιατί κάποια στιγμή όταν η τιμή του ακινήτου, η αντικειμενική άξια ξεπεράσει την αξία του κόκκινου δάνειο τότε έρχεσαι και του λες «έλα εδώ, αν πουληθεί έχεις ξεπληρώσει. Είτε θα το πουλήσουμε ή θα κάνουμε ένα νέο πλέον επιχειρηματικό δάνειο με μια άλλη τράπεζα για να αρχίσεις να το αποπληρώνεις». Είναι τεχνοκρατικά σωστό και είναι και δίκαιο απέναντι σε αυτούς που ξεπλήρωσαν τα δάνεια.

ΔΗΜ.: Η αποδοχή της πρότασής σας είναι προϋπόθεση για όποια πιθανή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δεν θέλω να παίξω το βαρύ πεπόνι σε τέτοιου είδους συζητήσεις και να πω «αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές εάν τις περάσεις εγώ δεν σου μιλάω». Εμείς δεν είμαστε ΚΚΕ που να λέμε δεν μιλάμε, δεν κάνουμε, δεν είμαστε και μικρομέγαλοι αλλά αυτό που ζητάμε από τον Μάιο είναι όποιοι θέλετε, οποίοι μιλάτε για προοδευτική διακυβέρνηση ελάτε να συζητήσουμε, εμείς έχουμε συγκεκριμένες θέσεις. Την κατάργηση του «Ηρακλή» και την αντικατάσταση του με το σύστημα το οποίο σας προτείνουμε θεωρούμε ότι είναι μια λογική κίνηση, εσείς τι προτείνετε; Γιατί κι εκείνοι λένε για προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά δεν μας λένε πως. Αν έχουνε μια καλύτερη ιδέα από τη δική μας εμείς θα την ακούσουμε αλλά βλεπετε ότι δεν έρχονται στη συζήτηση γιατί δεν τους ενδιαφέρει μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση. Τους ενδιαφέρουν ξανά τα υπουργεία, οι καρέκλες, τα υπουργικά αυτοκίνητα κάτι που εμάς στο ΜέΡΑ25 δεν μας ενδιαφέρει καθόλου.

ΔΗΜ: Εάν κληθείτε, μετά την πρώτη Κυριακή, να συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα θα ανταποκριθείτε βάζοντας και πάλι αυτούς τους όρους για την προγραμματική συμφωνία;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εάν είχαμε το γερμανικό σύνταγμα η απάντηση θα ήταν θετική, έχουμε το ελληνικό σύνταγμα το οποίο σημαίνει ότι έχουμε εκλογές την Κυριακή, θα μάθουμε τα αποτελέσματα κατά τις 3-4 το πρωί της Δευτέρας η κα Σακελλαροπούλου θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε μερικές ώρες και μέχρι την Τετάρτη το βράδυ θα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό δεν γίνεται! Οπότε έχουμε πει σε όποιον ενδιαφέρεται «προεκλογικά να τα βρούμε βρε παιδιά, δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε όλα». Να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι να δούμε ποια είναι τα 5--7 βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν σ’ αυτόν τον τόπο.

ΔΗΜ: Υπάρχει περίπτωση να απευθύνεται εσείς προεκλογικά στον κ. Τσίπρα μια πρόταση «αφού θες να κάνουμε προοδευτική διακυβέρνηση έλα να καθίσουμε σε ένα τραπέζι»;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Μα την έχουμε κάνει ήδη, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να την κάνω και η απάντηση είναι όχι. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, ο κος Τσίπρας θέλει συγκυβέρνηση με τον κ. Ανδρουλάκη. Ο κος Ανδρουλάκης έχει σχέσεις με κάποιες συγκεκριμένους ολιγάρχες εκ Κρήτης ορμώμενοι, οι οποίοι «θα του κόψουν το συνάλλαγμα» που λεγαμε παλιά όταν ήμασταν φοιτητές.

ΔΗΜ: Φοβήθηκε τους ολιγάρχες η κα Μπακαδήμα; Εγώ αυτό κατάλαβα από τη δήλωσή σας. Μήπως θα πρέπει να δείτε γιατί είναι η τρίτη γυναίκα που φεύγει συν την αναπληρώτρια. Τέσσερις γυναίκες από το κόμμα σας...

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Είδατε όμως που αναπαράγετε αστειότητες; Μιλήσατε για την αναπληρώτρια. Η συγκεκριμενη κυρία δεν ήταν ποτέ αναπληρώτρια. Θα πρέπει να ρωτήσετε εσεις την κα Μπακαδήμα. Σας απαντάω με αγάπη για την Φωτεινή Μπακαδήμα η οποία είναι σαν παιδί μου, ήμασταν μαζί στο υπουργειο Οικονομιών, δεν έχετε ακούσει ποτέ να κανει κριτική η Φωτεινή σε έμενα, ούτε εγώ σ’ εκείνη. Δεν θα το κάνω και τώρα.

ΔΗΜ: Άρα γιατί έφυγε;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε την ίδια. Εγώ σας λεω το εξής πριν από μερικές μέρες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 ο Κλέων Γρηγοριάδης δέχθηκε μια μήνυση από τον κ. Αλαφούζο επειδή ο κος Γρηγοριάδης από το βήμα της Βουλής είπε την αλήθεια. Είπε ότι ο κος Αλαφούζος έχει ένα κανάλι, τον ΣΚΑΙ, ο οποίος καθημερινά βομβαρδίζει το ελληνικό κοινό με μια συγκεκριμενη θέση απέναντι στον ουκρανικό πόλεμο και δαιμονοποιεί όποιον μιλάει για ειρήνευση... Βεβαίως είναι δικαίωμα του ταυτόχρονα όμως ο κος Αλαφούζος έχει τάνκερ και μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο του κ. Πούτιν σημερα. Αυτο είπε ο κος Γρηγοριάδης και δέχτηκε μήνυση και θα ακολουθήσουν και αγωγές με στόχο την εξόντωση, οικονομική και ανθρωπινή των βουλευτών του ΜέΡΑ25. Κι εγώ σας λεω υπεύθυνα ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι κάποιοι σύντροφοι μου, κάποιες συντρόφισσες μου δεν το αντέχουν αυτό κι εγώ το καταλαβαινω. Κι αυτη ειναι η απάντηση μου στο ερώτημα σας.

ΔΗΜ: Οι προηγούμενες δυο που έχουν καταγγείλει bulling και σεξιστικές συμπεριφορές ;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παύση γιατί η στενοχώρια μου είναι μεγάλη όταν ακούω τέτοια πράγματα. Είμαστε ένα βαθιά φεμινιστικό κόμμα, έχουμε απίστευτες ευαισθησίες απέναντι στο θέμα της γυναίκειας χειραφέτησης. Η κα Αδάμου στην όποια αναφερθήκατε ήταν έγκυος όταν εμείς την επιλέξαμε ως έγκυο να είναι υποψηφία ευρωβουλευτής μας. Δεν είναι κάτι που έγινε μετά. Και θέλω να ανατρέξετε στα κοινοβουλευτικά πρακτικά να δείτε ότι για 1,5 χρόνο δεν είχε εμφανιστεί στη Βουλή γιατί εμείς τη στηρίζαμε και στηρίζαμε την εγκυμοσύνη της. Θα σας πω μια κουβέντα μόνο ως απάντηση για την κα Αδάμου και την κα Αδαμόπουλου. Πότε δεν θα κοιμόμουν τα βράδια από τη στενοχώρια μου; Εάν είχε υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση τους, καταγγελία τους στα όργανα του κόμματος. Αυτά τα 3,5 χρόνια από τότε που μπήκαμε στη Βουλή έχουμε φτιάξει όργανα. Έχουμε 31 πολιτικές γραμματείες και κεντρικές επιτροπές κανει, όσο ήταν και η κα Αδάμου και η κα Αδαμόπουλου, ξέρετε πόσες φόρες τοποθετηθήκαν για οτιδήποτε, επί οποιουδήποτε ζητήματος; Μηδέν. Κάποιος ο οποίος εκλέγεται με ψήφους του ελληνικού λάου είναι βουλευτής, δεν είναι ένας υπάλληλος. Εκπροσωπεί ανθρώπους που τον ψηφίσαν, και μέσα στο κόμμα και έξω από το κόμμα, και δεν συμμετέχει, δεν καταγγέλλει, δεν χρησιμοποιεί τις δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος και μετά αφού φύγει, και ξέρετε η κα Αδάμου ερωτοτροπεί με το ΠΑΣΟΚ, η κα Αδαμόπουλου θα κατεβεί υποψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι... Αυτά τα παλαιοκομματικά, αποστασιακά, μικροκομματικά αλισβερίσια όταν ντύνονται με ένα περιτύλιγμα me too, που ουσιαστικά κατηγορούν εμένα προσωπικά για σεξισμό, κάτι το οποίο πραγματικά με κάνει να χάνω την ανάσα μου, η γιαγιά μου ήταν σουφραζέτα στη δεκαετία του ’20 από τις ηγέτιδες του φεμινιστικού κινήματος, τις «Αίγες» συγκεκριμένα, τη δεκαετία του ’70 δεν μπορώ να αναπνεύσω. Άλλα ταυτόχρονα δεν μπορώ να ξεπεράσω και το γεγονός οτι δεν χρησιμοποίησαν ούτε μια ευκαιρία που είχανε να μιλήσουν για οτιδήποτε τους προβλημάτιζε όσο ήταν μέσα στο κόμμα. Μετά την απομάκρυνση από το κόμμα, θα μου επιτρέψουν, να μην ενδιαφέρομαι.