Η πρόσφατη απογραφή πληθυσμού και τα αποτελέσματά της, που αναμένεται να ενσωματωθούν, θα έχουν άμεση επίδραση στις στρατηγικές των κομματικών επιτελείων και στον τρόπο με τον οποίο θα στελεχωθούν τα ψηφοδέλτια. Ο λόγος είναι η ανακατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες και το πώς οι μετακινήσεις πληθυσμών εντός της Ελλάδας έχουν άμεση σύνδεση με τους εκλογικούς καταλόγους, καθώς πρόκειται για διαφορετικές διαδικασίες, οι οποίες δεν παρουσιάζουν αιτιώδη συνάφεια.

Η τάση που έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής είναι μια σχετική ενίσχυση των εδρών που σχετίζονται με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πρακτικά, για τον Βόρειο, τον Νότιο και τον Δυτικό Τομέα της παλιάς, ενιαίας Β’ Αθηνών, την Ανατολική και τη Δυτική Αττική, την Α’ Αθηνών και τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης (Α’ και Β’). Οι έδρες που θα προστεθούν στα αστικά κέντρα θα αφαιρεθούν από την περιφέρεια, από τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των εδρών παραμένει σταθερός.

Η παραπάνω συνθήκη αναγκάζει τα κομματικά επιτελεία, κυρίως της Ν.Δ., υπό τον Κ. Μητσοτάκη, και του ΣΥΡΙΖA, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους. Και η αλλαγή αφορά όχι μόνο τα κόμματα που κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση, αλλά και τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, αν μια περιφέρεια μετατρέπεται από τριεδρική σε διεδρική και το δεύτερο με το τρίτο κόμμα βρίσκονται κοντά σε ψήφους, οι δυνατοί υποψήφιοι αποκτούν μεγάλη αξία, γιατί μπορεί να κρίνουν μία έδρα. Οι δυνατές υποψηφιότητες γίνονται ακόμα πιο επιδραστικές στο ενδεχόμενο μετατροπής μιας διεδρικής εκλογικής περιφέρειας σε μονοεδρική, στην οποία ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος τα παίρνει όλα και ο δεύτερος τίποτα, ακόμα και με μία ψήφο διαφορά, κάτι που δεν ίσχυε πριν. Η αλλαγή αυτή των ισορροπιών αναμένεται να ωθήσει τα κόμματα να βρουν υποψηφίους στην περιφέρεια με μεγάλη αναγνωρισιμότητα στις τοπικές κοινωνίες και εξίσου μεγάλη παρέμβαση, καθώς το διακύβευμα θα είναι μεγαλύτερο.

Η παραπάνω πραγματικότητα δεν μειώνει τη σημασία των αστικών κέντρων, καθώς εκεί θα εκλέγονται κάτι λιγότερο από τους μισούς βουλευτές. Διαχρονικά, τα μεγαλύτερα ονόματα των ψηφοδελτίων, ειδικότερα εκτός πολιτικής, εντάσσονταν στις λίστες των αστικών κέντρων, εκεί που δεν μετράει κατά κύριο λόγο η προσωπική επαφή των υποψηφίων με τους ψηφοφόρους, αλλά η προβολή. Ο εν λόγω κανόνας δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στις εκλογές μετά την ενσωμάτωση των οριστικών αποτελεσμάτων της πρόσφατης απογραφής και την ανακατανομή των εδρών. Η μεγάλη εικόνα που προκύπτει για τα επιτελεία των κομμάτων είναι ότι μαζί με τον χάρτη των εδρών θα αλλάξει και η κατανομή της ανθρωπογεωγραφίας.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 29/10